'Er zijn groenten die meer nitraat bevatten dan bieten'

Bietensap mag ook rucolasap zijn

Rucola_770

Dat het drinken van bietensap – al dan niet in geconcentreerde vorm in gels of shots – een prestatiebevorderend effect kan hebben is ondertussen bekend. Dat er naast bieten nog andere groenten zijn die net zoveel, of zelfs meer, nitraat bevatten wordt wel eens vergeten.

door Miriam van Reijen

Hoe zat het ook alweer?
De nitraten in bieten worden door enzymen in je mond omgezet in nitriet. Vervolgens ontstaat er in je maag uit deze nitrieten stikstofmonoxide. Je mitochondriën – de energiefabriekjes in je spieren – worden efficiënter en je bloedvaten verwijden zich. Beide processen zorgen ervoor dat het bloed (en dus zuurstof) makkelijkere naar je spieren stroomt en je een inspanning langer vol kunt houden. Het is belangrijk dat je het bietensap even goed spoelt wanneer je het drinkt. De enzymen in je mond hebben de tijd nodig om het nitraat om te zetten in nitriet. Om zoveel mogelijk baat te hebben van het sap zou je vijf dagen lang, 800 mg nitraat moeten consumeren. Dat staat gelijk aan ongeveer 500 gram bieten.

Dé nationale groenten in Kenia
De successtudies onder atleten hebben ervoor gezorgd dat er, naast flessen bietensap in de winkel, ook gels, shots en zelfs sportrepen verkrijgbaar zijn met bieten. Dat er nog andere groenten zijn die net zoveel, of zelfs meer nitraat bevatten dan bieten wordt echter wel eens vergeten. Wat te denken van bijvoorbeeld snijbiet, niet toevallig dé nationale groente in Kenia (‘sukuma wiki’ letterlijk vertaald als ‘trek me de week door’). Gemiddeld bevat 100 gram snijbiet 236 mg nitraat. 100 gram rode bieten bevat ‘slechts’ 172 mg. Ook rucola (259 mg), radijs (206 mg) en spinazie (185 mg) zijn rijker aan nitraat dan bieten.

Winter versus zomergroenten
Pas wel op, de range (spreiding) van nitraat in groenten kan enorm variëren. De voedingswaarden in de bodem en het seizoen (wintergroenten bevatten meer nitraat dan zomergroenten) bepalen deels hoeveel nitraat er in je bietjes zitten. Zo kan een ons bieten amper 100 of ruim 240 mg nitraat bevatten. Het meeste kans op een nitraatrijk sapje heb je door zoveel mogelijk groenten te combineren. En dan goed spoelen.

Voedingsmiddel Nitraat per 100 mg Range
Bieten 172 102-241
Selderij 168 100-216
Rucola 259 96-430
Spinazie 185 54-335
Radijs 206 111-299
Koolrabi 176 155-204
Snijbiet 236 129-422
Botersla 109 67-174

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>