WK junioren Bydgosczc: Voorbeschouwing door Rene van Zee

In het Poolse Bydgosczc vindt deze week vor de 16e maal het WK-Junioren plaats. Met ingang van dit kampioenschap heeft de IAAF de naam veranderd in World U20 Championships! De reden is, dat dit voor een ieder duidelijker te begrijpen is, vertelde de Secretaris- Generaal (A.I.) van de IAAF Jean Gracia tijdens de persconferentie.

persconfentie WK junioren Bydgoszcz

De Nederlandse atletiek kon zijn geluk niet op na het geweldige EK in eigen land. In Bydgoszcz kunnen we zien of na de gouden generatie ook opvolgers klaar staan. Ad Roskam is daar van overtuigd en gelooft naar zijn zeggen:“dat het talent overal te vinden is, een teken, dat de verenigingscoaches goed werken leveren“. Of die verenigingscoaches ook daadwerkelijk voldoende steun hebben gekregen of nog krijgen zal de toekomst uitwijzen. De Nederlandse ploeg is vrij groot: zeven mannen en dertien vrouwen. Wanneer men de lijst doorneemt, dan ziet men vooral mogelijkheden voor finaleplaatsen of goede klasseringen bij discus van Wout Zijlstra (10e van 49), Rik Taam (Tienkamp, 4/26), Rody de Wolff (Tienkamp, 12/26), Jorine van Klinken (Kogel, 12/27) en Emma Oosterwegel (zevenkamp,9/24). De Estafette meisjes 4x 100m moet in staat worden geacht de finale te bereiken. De rest van de deelnemers krijgt het zeer moeilijk een finale plaats te bereiken.

Vorige week werden in Tiflis de Europese Kampioenschappen voor B-Junioren gehouden. Nederland schitterde door afwezigheid. De Atletiekunie baseerde het niet-uitzenden uit financiele gronden. Een onbegrijpelijke zaak, daar liefst 16 atleten op de bestenlijst (Atletiek Statistiek) stonden onder de toptien. Men had met grote waarschijnlijkheid medailles gehaald. He kan niet zo zijn, dat zoals enkele insiders op facebook schreven, het budget door de Riotrainingskampen vol was. Dan had de AU op andere zaken moeten bezuinigen… Ik ben er natuurlijk voor om grote teams te sturen ook naar het nieuwe EK voor B-jeugd. Nu heeft men aan diverse atleten de kans ontnomen medailles te winnen, c/q goede klasseringen /prestaties te behalen.

Wat ook zorgen baart is dat onder de Bydgoszcz-gangers geen enkele midden-afstander aangewezen is .Misschien een slechte lichting? In ieder geval daar achter komt wel een goede lichting bij de B-jeugd en die had men zeker naar Tiflis moeten sturen. De Nederlandse ploeg staat onder leiding van oud-hordenloopster Marjan Olyslager, teammanager, als trainers zijn mee Robbert Jan Janssen, oud polsstokhoogspringer, werptrainer Gert Damkat, Thijs Ros en Lycurgustrainster en oud -AUtrainster Marita Swart- van Zwol. Dat is zeker een ervaren team, dat zijn sporen in de atletiek heeft verdiend. Een ding is zeker, door het uitzenden van een grote ploeg krijgen atleten de kans ervaring op te doen en dat geldt ook voor de clubtrainers.

IAAF World U20 Championships - Previews

Meer dan 1500 deelnemers uit 160 landen staan deze week aan de start, daaronder ook verscheidene atleten,die aangewezen zijn voor Rio, zoals de Afirkaanse kampioen op de 400m uit Botswana Baboloki Thebe (44.22),de Australier Kurtis Marschall op polshoog(4.70) en de Duitse Konstanze Klosterhalfen op de1500m (4.06.91). In de loop van de week kan ik zeker nog melding maken von nog meer Rio-gangers. Het worden in mijn achtste World-U20-Championships weer prachtige wedstrijden met uitstekende resultaten.

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>