Abdi Nageeye: ‘De weg naar Rio loopt via de Boston marathon en het EK in Amsterdam’

Abd Nageeye pleitte eerder deze week voor versoepeling van de olympische limieten zodat sporters in de toekomst niet meer de dupe worden van té strenge limieten. Zelf voldeed hij in Amsterdam wel aan de olympische marathonlimiet en loopt hij op 18 april de marathon van Boston. Nageeye bereidt zich momenteel voor in Kenia en wij stelden wij hem enkele vragen.

Abdi Nageeye Ethiopie foto LV IMG_5617

Hoe is je herstel en de periode na Amsterdam Marathon gegaan?
Mijn herstel is prima verlopen. Achteraf was de Zevenheuvelenloop een beetje kort op Amsterdam maar ik had ook niet te hard en veel getraind! Na de Zevenheuvelenloop heb rustig weer opgebouwd tot Egmond. Daar stond ik aan de start met alleen duurlopen en lange fartleks in de benen. Alle trainingen had ik behouden (moderate) gedaan.

Je hebt je de afgelopen marathons voorbereid in Ethiopie, nu heb ik het gevoel dat je de hele periode in Kenia hebt gezeten? Heeft dat te maken met de dopinggeruchten over Ethiopie?
Mijn keuze om dit keer in Kenia te trainen had trouwens niks te maken met de dopinggeruchten van beide landen! Al dat gereis naar de trainingen (ik moest vaak om vier uur of half vijf opstaan en kwam rond elf of twaalf uur weer terug) was ik een beetje zat. Ik had het gevoel dat mijn herstel eronder ging lijden. Ook zijn Ethiopiërs vaak met elkaar bezig. Ze kijken naar elkaar en soms ontstaan wat irritaties. Op een gegeven moment had ik er genoeg van. Ik had met niemand een probleem, maar zij onderling!

Hoe zie je de Boston marathon? Wat is je doel daar?
Ik kijk heel erg uit naar Boston. Het is een van de zes World Marathon Majors en je merkt dat ook aan de startlijst. Ik heb het gevoel dat ik daar een goede klassering kan halen. Mijn doel is top 8 of misschien zelfs top 5, ik denk dat dat mogelijk is!

Ga je Boston met of zonder horloge lopen?
Ik zal met horloge lopen maar ik zal er niet naar kijken zolang ik met de kopgroep loop. Als je alleen komt te lopen is het wel handig dat je weet wat voor tempo je loopt, vooral als je het moeilijk krijgt!

Abdi Nageeye ethiopie IMG_5172

Heb je nu anders getraind dan dat je normaal in Ethiopië doet?
Hier in Kaptagat heb ik echt totaal anders getraind dan in Addis. In de voorbereiding op de Amsterdam Marathon had ik bijvoorbeeld maar één keer 40km gedaan, ik zit nu op vijf keer! Alleen als de paden niet begaanbaar zijn, door de regen, lopen we op de weg (asfalt). In Addis loop je wekelijks een keer op het asfalt. Dat komt omdat ze in Addis veel op gras lopen, hier in Kenia alles op onverharde paden!

Coach Patrick Sang bedenkt heel eenvoudige programma’s. Het is zo zelfs dat iedereen voor negentig procent al weet wat het programma morgen en overmorgen wordt!
Ik las laatst een artikel op losseveter.nl dat als je vaak dezelfde manier van trainen aanhoud je minder blessures krijgt. Nu kan ik zeggen dat daar een kern van waarheid in zit! Ik moet wel aan de vele zware en lange heuvels wennen. Ik heb al anderhalve maand wat irritaties aan de lies, maar ik kan alles prima doen, op de baantrainingen na.


Is het een moeilijke keuze om alles over te hebben voor de sport?

Leven in het kamp is soms moeilijk, meer mentaal eigenlijk. Ik versta hun taal niet, je zit in ‘the middle of nowhere’. Zonder mijn vrienden in Addis is het best lastig. Maar dan praat ik tegen me zelf en zeg ik ‘Appie zeur niet joh, je weet dat je door in Kaptagat te trainen de komende periode mooie stappen gaat zetten en dan vergeet je al dat ugali-eten wel hoor’. Laatst pakte ik een vel papier en zette de min- en pluspunten van trainen in Addis en Kenia naast elkaar en toch scoorde trainen in Kaptagat het beste.

Jij gaat Boston lopen. Na de aanslagen in Brussel, gaan er ook geluiden weer over Boston waar twee jaar geleden een bomaanslag werd gepleegd. De mensen angstig en bang voor herhaling. Hoe ervaar jij dit?
Het is wel duidelijk geworden de afgelopen tijd dat je nergens in grote steden eigenlijk veilig bent en waar veel massa op af komen. Zolang het Midden Oosten dagelijks wordt gebombardeerd! Afgelopen 13jaar gaat het zo door! In 2013 was het in de Boston marathon raak en ik was toen in Flagstaff VS. Nu loop ik zelf en ik moet eerlijk zeggen dat het me wel nerveus maakt, maar meer dan dat ook weer niet!
De Amerikanen kunnen dingen groots uitpakken en ik hoop dat ze op een goede manier betreffende de veiligheid groots gaan uitpakken!

Ga jij je na Boston mogelijk nog voorbereiden op het EK halve in Amsterdam of is de focus daarna volledig op de Spelen?
Na Boston blijf ik zo’n tien dagen in Nederland en daarna terug naar Kaptagat. De planning is dan het Europees kampioenschap en de Olympische Spelen!
Na het Ek kijk ik of ik terug ga naar Kenia of bijvoorbeeld St Moritz ga trainen!

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  • Carel van Nisselroy

    Heb ik iets gemist? Ik dacht dat je een AU-limiettijd moest lopen om je te kwalificeren voor de EK-halve marathon in Amsterdam (mannen 63.40 min). En ik neem aan dat deze limiet ook geldt voor Abdi. Ik heb nergens gelezen dat OS-gekwalificeerden op de marathon door de AU automatisch zijn gekwalificeerd voor het EK. Natuurlijk zou dit wel zo moeten zijn. Of niet?

  • @Carel
    Abdi heeft met het lopen van 1:02:08 bij de CPC dit jaar ruim voldaan aan de eis.
    Hij is dus gekwalificeerd met de tijd gelopen tijdens het NK halve marathon.