Organisatie CPC blundert bij NK halve marathon: ‘Ik liep met tranen in mijn ogen’

Het was een raar beeld bij de start van de CPC Loop in Den Haag. Vlak voor het startschot stond Ingrid Prigge nog op het middenterrein. Terwijl de rest van de atleten vertrok, op jacht naar een podiumplek bij het Nederlands kampioenschap, was Prigge nog verwikkeld in een discussie met de organisatie. Ze moest van de organisatie in het B-vak starten. Die lopers gingen pas 10 minuten later van start. ‘Het was heel bizar. Ik werd voor de start samen met Anja van ’t Schip omgeroepen. We kregen een ander startnummer omdat we in het B-vak moesten starten.’ Het was in opdracht van de Atletiekunie, zo kreeg Prigge te horen, die overigens van mening was dat de mensen van de organisatie erg aardig waren. Ze vroeg vervolgens naar een jurylid, maar die was nergens te vinden. ‘Wij moesten in de middenberm toekijken terwijl we andere vrouwen uit onze categorieën gewoon in het eerste startvak zagen. Ik wilde nog over het hek klimmen maar kreeg te horen dat ik dan gediskwalificeerd zou worden. Wat moet je dan?’

ingridpriggegr

En zo zat er voor de veelvoudig Nederlands kampioene bij de masters niets anders op dan te wachten. ‘Ik liep met tranen in mijn ogen. Al snel na de start liepen we op de achterste lopers uit het eerste startvak. Er was bijna geen doorkomen aan. We moesten de hele tijd stoepje op, stoepje af, constant roepen dat je er langs wilt en vervolgens weer dankjewel zeggen.’ Ze wist uiteindelijk nog een tijd van 1:24 te lopen. In eerste instantie viel ze echter buiten de prijzen omdat men haar brutotijd wilde hanteren, maar na veel praten is toch haar nettotijd gehanteerd. Maar daarmee is de onduidelijkheid nog niet voorbij. Prigge geeft aan dat ze uiteindelijk zilver krijgt, maar op het overzicht dat Iwan Oprins maakte over het NK staat zij op de eerste plek. ‘Over de nummer 1 had ik al mijn bedenkingen. Zij heeft een tijd van 1:17.58, dat lopen mannen van mijn leeftijd nog niet eens. Als de uitslagen niet kloppen, dan is het helemaal een blamage.’

Waarom Prigge naar het B-vak werd verwezen is en blijft volledig onduidelijk. Er stonden de nodige recreanten in het eerste startvak, al dan niet verkleed, en bovendien had Prigge zich op tijd ingeschreven voor het NK. Daarnaast is op de website te lezen dat het eerste startvak bedoeld is voor lopers tot 1:30. ‘Ik sprak na afloop een man die hetzelfde had meegemaakt. Het was een zootje. Het NK wordt totaal niet serieus genomen. Ik had dit niet verwacht van Den Haag, die hebben toch vaker een NK georganiseerd.’

Kim Dillen
Het was niet het enige voorval. Kim Dillen liet dit NK om dezelfde reden aan zich voorbij gaan. Toen zij contact zocht met de organisatie om deel te nemen aan de CPC kreeg ze te horen dat men geen interesse had. Ze mocht deelnemen, maar zou geen startgeld krijgen en moest eveneens vanuit het B-vak starten. Dillen, momenteel de enige Nederlandse atlete die al voldaan heeft aan de limiet voor het EK halve marathon, besloot daarop in Alphen te lopen.

‘Na het lopen van de ek-limiet vond Golazo mij B-vak waardig. Dit ging me te ver, ook na eerdere wijze waarop zij omgegaan zijn met mijn beeldrechten voor Eindhoven. In Alphen fantastische ontvangst met een perfect georganiseerde wedstrijd,’ zo reageert Dillen op deze site. Met die beeldrechten verwijst zij naar alle uitingen van de Eindhoven Marathon. Daarvoor is haar finishfoto gebruikt maar het logo van haar kledingsponsor is door de organisatie vakkundig verwijderd.

Het lijkt er sterk op dat de organisatie geen enkel belang hecht aan het vrouwenveld. Behalve Inge de Jong stond er geen enkele Nederlandse topatlete aan de start.

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 • Lijkt mij juist dat bij een officieel NK de regels rondom deelname en startvakken t.a.v. de wedstrijdlopers in alle categoriën door de Atletiekunie worden bepaald en niet door een (commerciële organisatie). Hier is het zowel t.a.v. Dillen als Prigge kennelijk goed misgegaan.

 • Fa Running Amsterdam

  Dit was voor mij ook de reden niet te starten, ( steek momenteel in een matige vorm maar dat ter zijde) daarnaast keert CPC prijzengeld niet uit, althans bij mij. KNAU moet maar eens te raden gaan of het serieus nemen van een NK of anders afschaffen.
  Ingrid gefeliciteerd.

 • Jacqueline Rustidge

  Wat een bizar verhaal. Ingrid, van harte meid, je bent en blijft een topper! En onder de omstandigheden gewoon nog 1.24 lopen, klasse!!

 • Tjeerd Popkema

  Een klasse prestatie van Prigge. Iets waar de organisatie wat van kan leren. Zij heeft zich goed voorbereid en ondanks de uitdagingen wist ze toch te presteren.
  Overigens belachelijk…… Nk halve en Nk cross zo dicht op elkaar. Wie neemt wie niet serieuze? Thats the question!

 • Begrijp ik het nu goed, mocht een stel lopers in rieten rokjes vooraan starten terwijl kandidaten voor een NK-titel pas in het tweede vak mochten starten? Dan neem je een NK dus totaal niet serieus. Lijkt me dat je dan voorlopig niet meer in aanmerking komt voor het organiseren van een NK.

 • @Ferdi
  Na het lezen van berichten en reacties van lopers die de CPC hebben gelopen, denk ik dat u gelijk heeft.
  De planning van NK’s zou beter op elkaar afgestemd moeten worden.
  NK halve kan prima tijdens de Venloop op 20 Maart.
  NK cross tijdens de Warandeloop, althans voor 2015 was dit het beste geweest.
  NK indoor op 27 – 28 Februari zoals momenteel gedaan is kan prima.
  Niet veel lopers die het NK indoor lopen, lopen ook tijdens het NK halve Marathon.
  10 kilometer staat dan wel relatief dichtbij op het NK indoor, maar ongeveer even ver als het NK indoor van de NK halve marathon.

  Wat vinden jullie van een dergelijke planning??
  Graag jullie reactie hierop.

 • @Henk lijkt me prima. Of Abdijcross als NK
  Venloop ook prima. CPC organisatie toont weinig binding met NK. Daarnaast ook minachting voor de NL atleten. Zie verhaal Kim Dillen. En zij is niet de enige. Laat Golazo en Kadiks met name maar we Afrikaanse atleten uitnodigen. Wel graag dopingcontroles in en out competition. Vraag me wel af wie nu nog weet welke Keniaan gister gewonnen heeft.

 • Hoe komen die verklede joggers in een eerst vak waar atleten niet welkom zijn? Benieuwd hoe dit goedgepraat gaat worden.

  Ik wist even niet wat ik las. “Startgeld een NK, anders doe ik niet mee?” Als atleten menen te denken dat startgeld bij een NK hoort, moet het NK misschien maar helemaal niet meer gehouden worden? Sterker nog, waarom zou startgeld überhaupt toegestaan moeten worden op een NK?

  Hoe kun je nu verwachten serieus genomen te worden als atleet als je je deelname aan een NK niet eens serieus neemt? Loopt er nog íemand ergens voor de EER, voor de strijd?

  In welke andere sport vraagt zelfs een Olympisch kampioen startgeld voor deelname aan het nationaal kampioenschap? En zie om welk niveau atleten het gaat vergeleken met de wereldtop…

  Zijn Nederlanders ooit harder gaan lopen door al die commercie?

 • Reactie op het verhaal van Kim Dillen en Ingrid Prigge:

  Dit was voor het tweede opeenvolgende jaar dat ik niet heb deelgenomen aan de CPC. Twee jaar geleden besloot ik, ondanks een aantal overwinningen en 2e plaatsen en ondanks het snelle parkoers, niet meer deel te nemen aan deze loop, aangezien de organisatie totaal geen oog, laat staan waardering, heeft voor de categorie Masters. Blijkbaar is het nu onder de vlag van Golazo alleen maar slechter geworden. Na wat ik al gehoord had over deze onderneming had ik ook niet anders verwacht.

  Frans Bekers M65

 • Ingrid de Z

  NK indoor, Nk cross, NK 10K, NK Halve.
  Idd te veel en te dicht op elkaar. Maar NK cross a/h begin vh seizoen en/of in allerverste uithoek vh land: geen goed plan. Nk’s zijn voor de meesten hoogtepunten van hun seizoen – plaats ze dan ook op hoogtepunt vh seizoen!

 • alleverste uithoek ????

  Het lijkt mij toch dat de plaats waar een NK gehouden wordt niet de reden mag zijn of je al dan niet meedoet. Je wil meedoen aan een NK of niet ?

 • Het wordt tijd dat je bij de inschrijving gelijk een duidelijk beeld krijgt of het wel of geen zin heeft om in te schrijven voor het NK.
  De Atletiekunie hanteert tijdslimieten voor het Kampioenschap ( titel ) + bijbehorende medaille.
  Een atlete van onze club werd na veel onduidelijkheid 1e in haar klasse. Zij liep in de 1.30 Echter moest er 1..24 nog wat gelopen worden.
  Uitslag: WEL op het podium als 1e, maar geen Kampioene en dus geen medaille.
  Uiteraard wel wedstrijdlicentie betalen, deelname aan het NK honoreren en 1e plaats.
  Het riekt een beetje naar zakken vullerij.

 • Kim Dillen heeft het begrepen, en ze heeft overschot van gelijk. Hopelijk volgen andere atleten en atletes snel haar voorbeeld. Bij Golazo is het enkel te doen meer lopers aan de start te krijgen, dit in combinatie met jaarlijks het inschrijvingsgeld te verhogen. Helaas hebben ze in Nederland al tal van organisaties overgenomen. De wedstrijdatleten zijn hier de dupe van.

 • Kim Dillen in B vak?? Klink klare onzin. Als Vrouwen Senior zou zij in startvak A hebben gestaan direct achter de geïnviteerde toplopers. (Zie website CPC) Medaillelimieten?? Daar voor moet men bij het Masterplatform zijn. Deze mensen vertegenwoordigen de Masters bij de Atletiekunie en daar zijn de limieten vastgesteld.

 • @ Armand. Ik ben beter op de hoogte dan jij denkt. De NK startvakken zijn ingericht op basis van categorie. Iedereen in dezelfde categorie start ook in hetzelfde startvak om voordeel t.o.v de andere deelnemers te vermijden. Bovendien is het zoals Gloxxki reeds aangaf niet verplicht startgeld te betalen voor een NK. Als dat je looptarget is kun je inderdaad beter ergens anders gaan lopen

 • Colin Bekers (altijd met achternaam)

  @Adri Noem jij Cloxxki nu Gloxxki?? Oh jee toch. Het is vrij duidelijk dat de organisatie onderscheid maakt in wie er waar mag staan. Iemand als Inge de Jong (met alle respect voor haar) die een paar minuten langzamer loopt dan Kim staat in het elite vak. En is het normaal dat in een wedstrijd waarin buitenlanders startgeld krijgen de betere Nederlanders gratis moeten aanschuiven?? Maar ook daarin maakt de organisatie waarschijnlijk onderscheid. Want jongens als Raymaekers, Wiggers en Nageeye zullen echt wel betaalt krijgen. En een dame die 1.12 (EK limiet) loopt niet….Dan kan Cloxxki wel wat roepen over lopen voor de eer. Maar feitelijk weet hij dan ook niet waar hij het over heeft. En als Nederlanders nooit harder zijn gaan lopen van commercie, dan hadden we Golazo nooit binnen moeten laten!

 • De organisatie heeft een voorkeur voor de Afrikaanse toppers. Wil de NL lange afstandsloper in de buurt komen zal hij voltijds atletiek moeten bedrijven. Ik vind startgelden niet zo vreemd. Ook dan zal het geen vetpot zijn zeker niet in vergelijking met andere topsporters( voetbal, wielrennen, tennis enz)

 • Een jaar of 6 geleden schreef ik het volgens velen belachelijke artikeltje “Ze hebben me mijn sport afgepakt”. Het gaat over de veranderingen in het hardlopen sinds ik daar in 1964 mee begon. Van een pure wedstrijdsport voor leden van een atletiekvereniging ( bij veel sporten nog steeds normaal ) tot de massa en andere ludieke lopen van tegenwoordig, hoofdzakelijk bevolkt door niet bij een atletiekclub aangesloten lopers en loopsters en steeds meer georganiseerd op commerciële basis. Hebben we over onze sport nog wel iets te zeggen en kun je nog fatsoenlijke kampioenschappen organiseren? Dat was zo ongeveer de strekking van mijn betoog. De atletiekunie de schuld geven is gemakkelijk, maar alle clubs hebben aan deze ontwikkeling net zo hard bijgedragen. Zes jaar geleden vonden veel mensen mijn verhaaltje belachelijk. Ze wisten waarschijnlijk nauwelijks wat ik precies bedoelde met bijvoorbeeld een prestatieloop ( zonder uitslag ) voor iedereen, die gehouden werd na de eigenlijke wedstrijd, zodat ze daar in ieder geval niet in de weg konden lopen. Ik heb het idee dat deze CPC loop bij meer mensen een deeltje van hun sport heeft afgepakt en dat zoiets steeds meer zal gebeuren, als we niet drastisch ingrijpen. Voor mij dus bij N.K.’s alleen licentiehouders aan de start. Nederlandse toppers wijzen op de mogelijke consequentie van zonder reden niet starten. Zoveel mogelijk per N.K. dezelfde periode van het jaar aanhouden ( wel zo handig voor de wedstrijdplanning van atleten ) en daarbij mogelijke concurrentie van soortgelijke wedstrijden uitsluiten. Het niveau van onze sport opkrikken ( vooral in de breedte ) en in het algemeen de wedstrijdgerichte sport beschermen gaat niet als je het half hardlopend Nederland naar de zin wilt maken.

 • Ik vind ook dat een startgeld niet ongepast is. De atletiek is geen vetpot en voor veel atleten is geld hard nodig voor hun trainingen en reizen. Als een Nederlandse atleet in Nederland nauwelijks meer opbrengsten kan genereren dan wordt het steeds moeilijker om op hoog niveau te kunnen blijven sporten. En ook aankomende talenten moeten een handje op weg worden geholpen. CPC/Golazo houdt aan zijn evenementen een mooie winst over en het zou fair zijn hiervan een gedeelte terug te geven aan de Nederlandse (top)sporters.

 • Martijn Jorritsma

  De startvakken bij het NK 10 kilometer in Schoorl toch een mooi voorbeeld? Eerst NK Senioren (+genodigde buitenlanders), dan NK Vrouwen (+buitenlandse genodigden) en de junioren, daarachter dan alle Masters, En daarna pas de recreanten en businesslopers.
  Bij dit soort evenementen moet je wat mij betreft altijd eerst een apart startvak hebben voor licentiehouders.

 • Waarom moeten NK’s op grote evenementen gelopen worden. Ik denk dat je juist terug moet naar de basis , laat atletiekclubs waar mensen nog de passie hebben voor de sport dit doen .

 • Alex Bouwmeester

  Lees ik hier nou dat je vindt dat alle toppers verplicht op moeten komen dagen op NK’s?

  “Nederlandse toppers wijzen op de mogelijke consequentie van zonder reden niet starten.”

  Daar ben ik het dus absoluut niet mee eens. Als toppers geen interesse hebben om Nederlands kampioen te worden, moet die optie er gewoon zijn.

 • @Alex. Tuurlijk mag je er zelf voor kiezen wel of niet te starten. Maar mag je ook op hetzelfde tijdstip als een NK ergens anders starten? Dat lees ik in het betoog van Jan. Wat mij betreft een terechte discussie

 • Bas van Dam

  Jan’s verhaal is mij uit het hart gegrepen en iets waar wij in Amsterdam ook gemerkt hebben hoe het gaat. Als er even geld is, staan de commerciële partijen in de rij om vervolgens te verdwijnen als het geld op is. Toen wij begonnen met het opbouwen van een wedstrijd moest dat allemaal anders en nu is het dus allemaal weg. Geldt niet alleen voor wedstrijden maar ook voor andere zaken zoals trainingen (Brooks, EK bijvoorbeeld).

 • @ Adri Ik vraag alleen of Kim Dillen een toploopster is. Verder spreek ik je niet aan op jouw reactie hoewel je je schijnbaar aangesproken voelt. Het door jou gestelde is overigens onjuist. In het algemeen is er discussie:
  1. Is topsport een beroep of moet dit een hobby zijn. Wat mij betreft is in de 21e eeuw wel uitgekristaliseerd dat topsport een beroep is.
  2. Wat voor soort organisatie zou een NK moeten organiseren, een vrijwilligersorganisatie waarin des strijd om eervol eremetaal centraal staat (kampioenschapsrace) of geintegreerd in groot event. Volgens mij kan beiden. Vraag is hierbij wel of het wenselijk is dat een NK door deelnemers als bijnummer van een groot evenement geldt, naar mijn idee niet.

 • het zijn ook wel erg veel NK’s in een jaar (halve, hele, 10k, indoor, outdoor, cross). misschien opsplitsen en inpassen in de EK, WK, Olympische agenda. Waarom ieder jaar een NK marathon als er nooit iemand om die reden aan de start staat. Een NK als olympische trial is logischer. De NK 10 en halve rouleren. ook de NK’s indoor en outdoor eens in de 2 jaar(koppelen aan het WK). De cross standaard in november als trial voor de EK.