Alcohol en topsport wel of geen gelukkige combinatie?

Alcohol en topsport, het is geen gelukkige combinatie volgens de deskundigen maar het zorgt wel altijd voor sterke verhalen. De hoogste tijd dat dit onderwerp eens werd aangesneden in deze column. De eerste aan wie wij moesten denken bij deze combinatie van alcohol en topsport is Hans Koeleman, voormalig Nederlands recordhouder op de 3000m.

HansKoeleman runners world

Hij is uitstekend gezelschap om een biertje mee te drinken. Niet alleen vanwege dat biertje maar ook omdat hij een rasverteller is die prachtig kan vertellen over dit onderwerp. Koeleman werkt momenteel aan een boek over de Olympische Spelen van 1984 waar hij zelf aan meedeed. In het boek, dat de voorlopige titel ‘Ga je Mee? Het Sprookje van LA84’ onderzoekt hij onder andere de bewering dat bij veel, met name Britse, lange afstandslopers in de jaren ’70 het aantal kilometers dat zij liepen rechtevenredig verband hield met het aantal liters bier dat zij consumeerden.

Steve Cram
Zo vertelde Steve Cram hem ooit hoe hij als zeventienjarige met de trein afreisde van Newcastle naar Londen voor een bijeenkomst met het Britse atletiekteam. Hij had amper plaatsgenomen toen Mike McLeod de coupé in kwam lopen en bij hem ging zitten. McLeod was op dat moment al een gevestigde atleet die furore had gemaakt op de 10.000m in Europa en waar Cram enorm tegen opkeek. Cram was er klaar voor om die reis te gebruiken om alle levenslessen van McLeod in zich op te nemen. Maar dat kon volgens zijn grote held niet zonder een goed glas bier. McLeod opende zijn tas, nam er twee halve literflessen Newcastle Ale uit en gaf er stilzwijgend een aan Cram. ‘Cram vertelde mij dit verhaal overigens persoonlijk toen hij laveloos aan de bar hing op de avond van zijn fenomenale wereldrecord in Nice 1985 nadat hij als eerste mens de 1500 onder 3:30 had gelopen.’

Henry Rono
Een andere atleet die erom bekend stond dat hij wel raad wist met alcohol was de Keniaan Henry Rono. Hij raakte later zelfs aan lager wal. In 1978 was Rono op de toppen van zijn kunnen. Hij liep dat jaar maar liefst vier wereldrecords in een tijdsbestek van 80 dagen. Op de dag dat hij de 3.000m steeplefinale moest lopen tijdens de Gemenebest Spelen kwam hij waggelend de baan op. De concurrentie wreef zich al in de handen maar een topfitte Rono bleek ook in beschonken toestand onverslaanbaar. ‘Rono won soeverein in 8:16, voor die tijd fenomenaal,’ fenomenaal aldus Koeleman. Rono is overigens inmiddels van zijn verslaving af en loopt weer fanatiek wedstrijden in de VS waar hij tegenwoordig woont.

fles_Buis-les-Baronniesgewicht in wijn
Voor wie in de zomer wel eens in Frankrijk op vakantie gaat en zijn loopschoenen meeneemt is het een aanrader om eens een Frans loopblad te kopen in de lokale kiosk. Grote kans dat je in de kalender een wedstrijd vindt in de buurt. In de zomer organiseren veel dorpen op het platteland namelijk zogenaamde oogstfeesten. Vaak staat er tijdens die feestelijkheden ook een hardloopwedstrijd op het programma. Na afloop kun je dan aanschuiven aan lange tafels op het centrale dorpsplein en napraten met de andere lopers en de lokale bevolking terwijl de streekwijn over het algemeen rijkelijk vloeit. Ook de prijzen die men kan winnen zijn vaak in natura. Veelal zijn dat streekproducten. Zo heb ik (Vivian) zelf wel eens meegedaan aan een wedstrijd in het Zuid-Franse Buis-les-Baronnies. Ik won daar toen mijn gewicht in wijn. Na afloop van de wedstrijd moest ik op een soort schommel gaan zitten die als weegschaal diende. Aan de andere kant werden de flessen wijn opgestapeld. De organisatie rondde naar boven af en ik keerde met zestig flessen wijn naar huis. Ze zijn nog steeds niet allemaal op!

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>