Michel Butter en Elizeba Cherona pakken nationale titels 10km in Schoorl [+ uitslagen]

Tijdens een koude en natte Groet uit Schoorl Run kwam de Brit Ross Millington als eerste over de finish in 29.31 minuten. In de laatste kilometer liet hij iedereen het nakijken. De Noor Sondre Nordstad Moen werd tweede (29.44) en Michel Butter volgde in dezelfde tijd als derde en veroverde daarmee de Nederlandse titel op de 10 km. Bij de vrouwen was het de dag van de Zweedse Meraf Bahta, ze won in 33.22 voor de Britse Lily Partridge. Elizeba Cherono liep voor het eerst onder de Nederlandse vlag en bekroonde haar prestatie met een Nederlandse titel.

Michel Butter Schoorl NK titel 2016

Na vier jaar kent de Groet uit Schoorl Run een andere winnaar, namelijk Ross Millington. Viervoudig winnaar Abdi Nageeye liet vandaag verstek in aanloop naar de Olympisch Spelen in Rio de Janeiro. Het was voor de Noor Sondre Nordstad Moen een uitgelezen kans om te winnen, nadat hij vorig jaar als tweede eindigde, maar de Brit was hem te snel af. Michel Butter en Khalid Choukoud waren de torenhoge favorieten voor het NK en tot de laatste kilometers was het spannend tussen het duo. In de laatste kilometers sloeg Butter een gat, Choukoud knokte zich nog terug, maar het lukte hem niet om Butter te kloppen.

Butter wist na acht jaar weer de Nederlandse titel op de 10 km te pakken en daar was hij ontzettend blij mee. “Het was een prachtige wedstrijd. Ik probeerde de wedstrijd vanaf het begin hard te maken. In de laatste kilometer verzuurde ik behoorlijk, maar ik had gelukkig voldoende over om Khalid Choukoud voor te blijven. Ik ben heel tevreden en het gaat de goede kant op richting de marathon in Rotterdam”, sloot de Noord-Hollander af. Choukoud gaf na afloop aan dat hij moeite had met de omstandigheden. “Met een tweede plaats moet ik wel tevreden zijn”, gaf hij toe. De bronzenmedaille ging naar Ronald Schröer.

Meraf Bahta was de snelste vrouw vandaag tijdens de Mizuno 10 km in 33.22. Ze bleef de Britse Lily Partridge vijf seconden voor. Elizeba Cherono kwam met een glimlach als derde over de streep in 34.02 en het betekende direct haar eerste Nederlandse titel. Jamie van Lieshout liep een sterke race en moest met 34.10 niet veel toegeven. Ruth van der Meijden liep naar een derde plaats (34.26).

Eerder op de dag vonden de Mizuno 21,1 en 30 km plaats. De Mizuno 21,1 km werd opnieuw gewonnen door Florent Caelen. Hij was net als vorig jaar de sterkste en finishte na 1.08.28. Colin Bekers eindigde na 1.08.52 als tweede voor Lander Vandroogenbroeck (1.09.02). Bij de vrouwen won Esmé Möricke in 1.22.07. Ze had een ruime voorsprong op Suzan Nieman (1.26.25) en Uli Schneider (1.26.42).

De 30 km was ook een prooi voor een Belg. Michael Brandenbourg zegevierde net als vorig jaar en was met 1.38.59 iets sneller. Stijn Fincioen volgde na 1.40.04. Milco Driessen volgde als derde in 1.43.48. Mireille Baart was net als in 2015 de snelste vrouw op de langste afstand in 2.00.58, voor Inez-Anne Haagen (2.02.07).

Ook bij de junioren en masters werd het NK 10 km gehouden. De volledige uitslag is te vinden op www.groetuitschoorl.nl.

Er schreven dit jaar ruim 9.000 deelnemers in. De frisse 39e editie is succesvol verlopen. Volgend jaar vindt de 40e Groet uit Schoorl Run op zondag 12 februari plaats.

Uitslagen Nk 10km senioren mannen
1. Michel Butter 29.44
2. Khalid Choukoud 29.47
3. Ronald Schroer 30.25

NK 10km vrouwen
1. Elizeba Cherono 34.02
2. Jamie van Lieshout 34.10
3. Ruth van der Meijden 34.26

Nk meisjes A
1. Josien Scheepens 38.04
2. Diane van Es 38.19
3. Kristel van den Berg 38.26

Schoorl overall vrouwen
uitslagen iwan oprins schoorl dames

overall mannen
iwan oprins nk schoorl mannen

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>