Losse Veter thema pakket: Medisch

Losse Veter magazine is er voor de loper met inhoud. We willen informeren en inspireren. Daarom gaan wij ook voor elk nummer op zoek naar experts op het gebied van training, voeding, psychologie, producten en gezondheid. Inmiddels ligt nummer 9 al in de schappen en hebben we een mooie serie met interessante artikelen voor lopers van alle niveaus. De komende periode gaan we een aantal magazines als pakket aanbieden. Vandaag lichten we het pakket met als thema medisch toe . In de pakketten zitten vijf Losse Veter magazines (16,95 euro zonder extra kosten voor verzending).

26-11-2014 Losse Veter Magazine Dr. Janneke Wittekoek HeartLife Klinieken Utrecht Nederland foto: kees Nouws :
(Foto: Kees Nouws)

Hardlopen en gezondheid zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Mensen die lopen zijn gezonder en leven gezonder. Maar ook lopers met een gezonde leefstijl raken geblesseerd of lopen kans op hartfalen. Vandaar dat we een pakket hebben samengesteld met interessante informatie voor iedere sporter of trainer. We hebben een uitgebreid artikel met cardiologe Janneke Wittekoek over hardlopen en hartfalen. Is hardlopen gevaarlijk? Wie loopt risico? Is de marathon gevaarlijker dan andere afstanden? Dit zijn vragen die uitgebreid aan bod komen vanzelfsprekend ondersteund met onderzoekscijfers.

Hardlopen is heerlijk en laagdrempelig om mee te beginnen. Echter het is ook de sport met het hoogste blessurepercentage. Fit blijven is een kunst en de artikelen van master sport- en manueeltherapeut René van Engelen ondersteunen hierbij. Van Engelen zoomt in elk magazine in op een onderdeel van het lichaam en geeft daarover achtergrond, eenvoudige testen en goede oefeningen. De artikelen zijn goed om preventief te werken oftewel: Voorkom een blessure. Of voor lopers die een blessure of klachten hebben, kunnen met specifieke oefeningen werken om ervan te komen.

Het medisch pakket bestaat uit:
Hardlopen en hartfalen (Losse Veter nr 3)
Toen een 24-jarige en goed getrainde loper overleed tijdens de Dam tot Damloop werd het bericht breed uitgemeten in de media. En eigenlijk telkens als een loper tijdens een hardloopevenement komt te overlijden duikt de media erop. Het leidt dan tot felle discussies. Is hardlopen wel zo gezond? Wanneer wordt hardlopen gevaarlijk? Het is een vraag die lopers (en zeker ook de partners van lopers) bezig houdt. In een verhelderend artikel gaat cardiologe Janneke Wittekoek in op de oorzaken van hartfalen, de risico’s, het verschil tussen mannen en vrouwen en wat kunnen we preventief doen. Ook bespreekt ze de vraag of het lopen van een marathon nu wel of niet meer risico op hartfalen geeft.

Voorkom achillespees-, hiel- en kuitklachten + oefeningen (Losse Veter nr 8)
Achillespeesklachten behoort tot de meest voorkomende blessures bij hardlopers. Één van de oorzaken is gebrek aan mobiliteit in je enkel. René van Engelen legt uit waarom je de enkel optimaal moet kunnen bewegen om klachten aan je achillespees, hiel en kuit te voorkomen. Hij legt uit wat de gevolgen zijn van beperkte beweeglijkheid en laat ook zien hoe je eenvoudig zelf met testjes kunt checken of jouw enkelgewricht vrij kan bewegen. Daarnaast krijg je van Van Engelen een vijftal functionele oefeningen met toelichting en foto’s van de uitvoer.

Het belang van soepel hamstrings + oefeningen (Losse Veter nr 9)
René van Engelen ziet veel lopers voor een training of wedstrijd hun hamstrings rekken. Echter veelal doen ze dat zonder te weten waarom. Vaak hebben de lopers er gewoon een goed gevoel bij. Maar wist je dat stijve hamstrings het gevolg kunnen zijn van lage rugklachten? Of zenuwproblemen? Of te zwakke buik- en bilspieren? René van Engelen legt uitgebreid uit waar stijve, te gespannen of verkorte hamstrings vandaan komen en hoe je dit kunt voorkomen.

Gebruik van ijs is achterhaald (Losse Veter nr 6)
Als je door je enkel gaat, is het dan wel of niet goed om te koelen met ijs? Herstel je wel of niet sneller na een training als je koelt met ijs? Wat moet je doen als je een acute blessure hebt, zoals bijvoorbeeld een enkelverstuiking of een spierscheurtje? Remt het gebruik van ijs nu wel of niet een ontstekingsreactie? René van Engelen bespreekt de feiten en fabels over koelen met ijs.

Sterke voeten (Losse Veter nr 7)
Een eerste stap richting blessurevrij hardlopen. De voeten zijn het meest complexe gereedschap voor een loper. Met zijn26 afzonderlijke botjes, 33 gewrichten, 107 ligamenten en 19 spieren en pezen kun je de voet misschien het best vergelijken met een Zwitsers uurwerk. De afstelling van zo’n uurwerk vergt veel aandacht en onderhoud. Maar geven wij lopers onze voeten de aandacht die ze verdienen?

Ook hebben we de pakketten Psychologie, Marathon/training, Voeding en Kennis samengesteld

lv covers 1 tot en met 9

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>