Elizeba Cherono‏ heeft Nederlands paspoort gekregen: ‘De halve marathon bij het EK is mijn doel’

Chero Ned Paspoort 1-2-2016

Elizeba Cherono‏ heeft de Nederlandse nationaliteit gekregen. De atlete van Keniaanse komaf is woonachtig in Roosendaal en woont daar samen met haar vriend Menno Franken. Vorig jaar won ze onder andere de Venloop en de Bredase Singelloop. In Breda liep ze haar huidige persoonlijke record van 1u10’10”. Dit is een tijd die ruim voldoende zou zijn voor het EK in Amsterdam, dat in juli wordt gehouden. Waarschijnlijk telt deze tijd echter niet omdat ze toen nog niet de Nederlandse nationaliteit had. Na de wedstrijd in Breda interviewden we haar en zei ze: ‘Ik hoopdat ik voor het EK de Nederlanse nationaliteit heb want ik wil heel graag meedoen aan het EK. Daar wil starten op de halve marathon omdat een 10.000m eigenlijk te kort voor me is. Voor mij geldt ‘hoe langer hoe beter’.

Toch zal Elizeba tijdens de Gouden Spike wel gaan proberen om onder de 32 minuten te lopen op de 10.000m. Dit met in het achterhoofd een Olympische limiet. ‘De halve marathon zou dan 4-5 weken voor een eventuele 10.000 in Rio op 12 augustus zou prima te combineren zijn,’ aldus Menno Franken. ‘Ze heeft niet zo’n goede winter achter de rug met twee keer keelontsteking en hierna met opbouwen terug wat kuitklachten. Nu gelukkig helemaal fit, dus ze gaat in Schoorl testen hoe ze ervoor staat. We vinden Stanford wat vroeg komen gezien pas net begonnen met een goede basis te leggen voor een belangrijk zomerseizoen, vandaar de keuze voor Leiden en een of twee halve marathons in maart/april.’

In Breda na de Singelloop interviewden we Elizeba Cherono over haar doelen voor 2016 en haar wens om de Nederlandse nationaliteit te krijgen:

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>