‘Ideaal moment voor olympische limietpoging’

NK 10.000 meter dit jaar tijdens Gouden Spike in Leiden

De 3e wedstrijd van het Lotto Baancircuit, de Gouden Spike, krijgt dit jaar een olympische glans. Het slotnummer van de vermaarde atletiekwedstrijd in Leiden, de 10.000 meter, geldt ook als Nederlands Kampioenschap. Topatleten als Khalid Choukoud willen op zaterdag 11 juni de limiet lopen voor de Europese Kampioenschappen in Amsterdam (6-10 juli) en mogelijk ook de Olympische Spelen in Rio (5-21 augustus).

14-06-2014 Gouden Spike Leiden Nederland Atletiek foto: Kees Nouws

De opwaardering van de 10.000 meter in Leiden vloeit voort uit de volle atletiekkalender. Door de twee grote internationale kampioenschappen staan de ASICS Nederlandse Kampioenschappen atletiek voor senioren in juni gepland, een week na de Gouden Spike. ,,Maar atleten lopen niet tweemaal in een week een 10.000 meter’’, legt organisator Norbert Groenewegen uit. ,,Daarom is in overleg met de Atletiekunie besloten om de NK 10.000 meter tijdens de Gouden Spike af te werken. De afgelopen jaren heeft (de organisatie van) de Gouden Spike bewezen een top 10.000 meter te kunnen neerzetten. Bovendien is het een ideaal moment voor een limietpoging.’’

Om het publiek net als in 2014 en 2015 een internationale avondwedstrijd te kunnen voorschotelen, wordt de 10.000 meter een open race, met sterke buitenlanders, hazen en een gegarandeerd aantal startnummers voor NK-deelnemers. Om aan de EK-limiet te voldoen, moeten de Nederlandse mannen onder 28.26* minuten lopen. De olympische eis voor Rio is aanzienlijk scherper: 27.45 minuten. Veelvoudig Nederlands kampioen Khalid Choukoud liet onlangs al weten tijdens de Gouden Spike een limietpoging te willen doen.

De titelstrijd bij de vrouwen vindt ook tijdens de Gouden Spike plaats. Die 10.000 meter, nieuw op het affiche van de Gouden Spike, staat dan in de vooravond op het programma.

Los van de opgewaardeerde 10.000 meter staat de 45ste Gouden Spike volgens Norbert Groenewegen garant voor een avond topatletiek. ,,Want ook op andere onderdelen – NK of geen NK – willen atleten zich kwalificeren voor de Europese Kampioenschappen of de Olympische Spelen. Op andere nummers volgt een week later al een herkansing op het NK in Amsterdam. Maar voor de 10.000 meter moet je dit jaar toch echt naar Leiden komen.’’

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>