Tip: Marathonsimulatie bergaf

Veel serieuze lopers nemen heuveltraining op in hun programma. Het helpt hen om sterker te worden en daarmee de vermoeidheid tijdens wedstrijden langer uit te stellen. Er zijn echter weinig hardlopers die ook bewust bergaf lopen in hun trainingen. Als bergaf lopen extra kracht kost dan zal bergaf lopen wel minder kracht kosten, zo wordt vaak gedacht.

Viktor Rothlin jungfrau marathon IMG_2829

Maar wie het wel eens geprobeerd heeft weet dat de spierpijn tijdens het lopen in heuvelachtig gebied juist komt door het bergaf lopen, door het opvangen van de klappen met je bovenbenen. Oefening is dus zeker aan te raden als je een wedstrijd gaat lopen waarbij je moet klimmen en dalen.

De Zwitser Viktor Röthlin, opgegroeid in de Alpen, werd in 2010 Europees kampioen in Barcelona op de marathonafstand. Hij weet als geen ander wat het effect is van heuveltraining. Inmiddels is Röthlin met pensioen maar in zijn marathonvoorbereiding gebruikte hij doelbewust heuveltrainingen. ‘De heuveltrainingen zijn essentieel om de kracht te ontwikkelen die noodzakelijk is om succesvol een marathon te kunnen lopen. Maar ook het weer naar beneden lopen is zeer nuttig voor de marathon. Die training komt met name in de laatste kilometers zeer goed van pas als het spierstelsel moe is.’

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>