Deelstra nog steeds beduusd van marathonsucces

30-03-2014 Runnersworld Circuit Run Zandvoort Nederland Atletiek foto: kees Nouws :

Andrea Deelstra is bij terugkomst in Nederland nog altijd onder de indruk van haar indrukwekkende tijd bij de marathon van Berlijn. Ze werd zondag de op drie na snelste Nederlandse ooit op het legendarische atletiekonderdeel. Lees hier verder

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 • Rt jeroen. Van de 3 betere tijden zeggen er 2 mij niet zoveel. Daarom is dit inderdaad enorme prachtige prestatie. Net maar achter Beurskens

 • Bart te Riele

  Goed, Jeroen Romeijn, laat me samenvatten wat je zegt en wat dat betekent: De tijd van Andrea (inderdaad bizar, waarvoor hats off) is enkele seconden boven de tijd van Carla Beurskens (Tokyo ’87), en respectievelijk dik 2 en 3 minuten boven de tijd van Hilda Kibet (R’dam, 2011) en Lornah Kiplagat (NY, 2003).

  Je zegt dus dat je de tijden van Hilda en Lornah niet ziet als Nederlands record, en de tijd van Carla wel.

  Dat kan een paar dingen betekenen:

  1) Je bent bijzonder slecht geïnformeerd en hebt de uitslagen van Hilda en Lornah gemist.

  2) Je hebt moeite met getallen en denkt dat de tijden van Lornah en Hilda *langzamer* zijn dan die van Carla en Andrea

  3) De tijden van Hilda en Lornah tellen niet als Nederlands record omdat zij geen echte Nederlanders zijn. Volgens jou

  Ik gok dat het laatste het geval is. Voor optie 1 ben je namelijk te veel betrokken bij de atletiek, en voor optie 2 te slim.

  Laten we even heel duidelijk zijn over hoe de feiten op basis van regelgeving zijn: Lornah en Hilda zijn echte volwaardige Nederlanders. En kunnen als dusdanig ook een NR lopen. Buiten dat: Beiden bouwen een leven in Nederland op, hebben een partner die ook Nederlander is (zelfs al direct vanaf geboorte, dat moet jou vrolijk stemmen). Het zijn geen ‘regelontwijkers’ of ‘gelukzoekers’.

  Als je vindt dat ze niet volwaardige Nederlanders zijn, raad ik je aan de politiek in te gaan en de regelgeving te veranderen. Dan nog steeds is die gedachte nog steeds ‘bah’ overigens. Als je vindt dat ze wél volwaardige Nederlanders zijn, maar dat een NR van hen niet telt. Dan spreek je jezelf tegen. Je maakt er dan ‘inferieure’ Nederlanders van. En dat is ‘heel erg bah’, ja.

  Maar misschien was het wel niet optie 3, maar optie 1. Ik geef je een ‘easy escape’ hier.

 • Alex Bouwmeester

  Inderdaad Bart. Lornah en Hilda voelen zich zo volwaardig Nederlands zelfs, dat ze ook na hun atletiekcarrière nog in Nederland wone- Oh wacht…

  Nee ze zijn meteen teruggegaan naar hun geboorteland en spenderen daar gewoon de rest van hun dagen.

  Ik geloof er niks van dat ze zich meer Nederlands voelen dan Keniaans en wat mij betreft moet je uitkomen voor het land waar je het meest ‘thuis’ bent; bij beide dames duidelijk niet Nederland.

  Maar goed, regels zijn regels. De regels zeggen dat zij Nederlandse zijn dus Nederlandse records hebben gelopen klaar ermee wat mij betreft. Die Nederlandse records zijn sowieso niet bijster relevant. Leuk als je 27.20 kan lopen als man op de 10.000 en joepie je hebt dan het Nederlands record, maar je doet nog steeds niet mee om medailles op de Spelen. Ik denk dat echte topatleten alleen bezig zijn met het grote beeld; een Nederlands record lopen is dan een leuke bijzaak.

  Daarnaast vind ik het sowieso raar. Ja een voormalig Keniaanse pakt het record; ow wat jammer toch dat “echte Nederlanders” deze niet kunnen halen nu omdat het zoveel sneller is. Boehoe. Als je in de USA geboren had geweest had je veel harder aan de bak gemoeten. Had je in Malta geboren geweest dat had je mazzel (neem aan dat de records daar niet zo scherp staan als hier). Wereldrecords boeien. Nationale records… meh. Hangt van het land af hoe boeiend dat is.

  Even on topic: Als Andrea nu 6 minuten van haar pr heeft gelopen; dan kan zij wellicht in de toekomst het NR, (even voor de goede orde: die van Kiplagat) nog gaan bedreigen. Ben zeer benieuwd wat de toekomst gaat brengen.

 • archie staal

  Beste allemaal, het gaat er dhr Jeroen Romeijn, vermoed ik, om zekerheid te krijgen of Andrea Deelstra haar resultaat zuiver heeft behaald. Niet om tot Nederlander genaturaliseerde Keniaanse vrouwen te discrimineren. Dat laatste leidt hooguit tot vertekende Nederlandse records waaraan het voor in Nederland geboren atleten tot ver in de toekomst moeilijk tippen zal zijn. Dat is gewoon een feit waar ieder gewoon mee moet (leren)leven. Meer recent speelt de situatie met Sifan Hassan, wat voor Nederland wel goed uitkomt maar wat voor andere atleten , bijvoorbeeld Maureen Koster niet direct haar kansen vergroot op Nederlandse titels. Ook dit is een feit, maar daar hoor je een klasbakatlete als Maureen niet over. Integendeel: zij bouwt het ontstane “nadeel” om tot een voordeel en trekt zich op magnifieke wijze aan Sifan op.
  En nu Andrea Deelstra: in mijn ogen een koele dame die de perfecte samenwerking zoekt met een gerenommeerde, verstandige en rustige coach en dat met het voornoemde resultaat. Laten we nou eerst eens rustig Bram Wassenaar ondervragen hoe hij samen met Andrea dit kunstje heeft geflikt zonder in dit toch al schimmige dopingtijdperk meteen weer van alles te insinueren en te suggereren……….de toppers ( en dan vooral de cleane!!!) hebben het al moeilijk genoeg.

 • Als Jeroen opmerking is om de suggestie op te wekken dat zij niet clean zou zijn, dan trek ik mijn RT meteen in. Daar sta ik namelijk niet achter

 • Jeroen romeijn

  Bart Veldkamp is het beste voorbeeld.
  Was alleen Belg vanwege het schaatsen, ik vind daar daartegen nationale records beschermd moeten worden.

  lornah idem. Hilda idem. Abdi idem.

 • Jeroen romeijn

  Archie

  Mij standpunt gaat niet over Keniaanse atleten die voor nl uitkomen.

  Maar over elke wissel van nationaliteit.

  Als Thijs feuth opeen Fin woord en daar records loopt vindt ik dat ook raar,

  Als max Verstappen gaat racen voor IJsland ook

  Als barney gaat darten voor Somalië

  Ik ben en blijf gewoon van mening je loopt voor je geboorteland of als je dat niet meer wilt (welke reden dan ook) dan doe je dit onder een internationale vlag. Kan je gewoon meedoen op basis van je niveau en niet op basis van je nieuwe nationaliteit.

  Ik kan komend wk marathon voor minimaal 30’landen uitkomen als ik zou willen. Enkel wisselen van nationaliteit en ik loop records, kampioenschappen.

 • Bart te Riele

  Wat je zegt over Bart Veldkamp snap ik best. Ik ben het niet met je eens, maar ik snap wel wat je bedoelt.

  dat je Lornah en Hilda daarmee gelijk schakelt is op zijn minst bijzonder: Zij zijn getrouwd met een Nederlander. Of denk jij dat dit verstandshuwelijken waren en ze nu na hun actieve carriere gaan scheiden? Ik denk het niet.

  En wanneer mag iemand wel een NR lopen? Als hij het betreffende land je geboorteland is zeg je? Dus de kinderen van Hugo vd Broek en Hilda Kibet mogen wel NR’s lopen? Of mag dat ook niet? Waarom trek jij die arbitraire grens? Ze zijn Nederlander, dus ze hebben een NRs gelopen. Vind je dat vervelend, ga dan zoals gezegd de politiek (of het bondsbestuur in) en doe er iets aan, in plaats van misplaatste stemmingmakerij.

  Overigens: Abdi kwam naar Nederland toen hij 8 was. Begon met lopen toen hij 17 was… Wat een enorme ‘schaatsbelg’ is die Abdi zeg. Hier naartoe gekomen om de strenge regels en scherpe concurrentie in zijn thuisland te ontlopen. Foei!

 • Collin van Almkerk

  Bah, Wat hebben we hier weer een onzinnige discussie heren!
  Laat het gepraat over doping of nep Nederlanders gewoon eens.

  Geniet gewoon van deze prachtige prestatie van Andrea Deelstra, en van het succes van coach Bram Wassenaar.
  Beide werken al vele jaren samen en dit doel stond al zeer lang omcirkeld. Bram is van de langzame en geleidelijke weg naar de top. Is niet de eerste atleet die hij naar een Olympische spelen heeft gecoacht.
  Ooit gehoord van Han Kulker of Kamiel Maase??

 • Alleen de reactie van Collin doet recht aan de prestatie van Andrea. De rest is hier niet op zijn plaats en varieert tussen onzin en grote onzin en vooral weinig kennis van zaken en nog erger een gebrek aan waardering voor deze giga prestatie. Ga allemaal vooral zo door om mooie berichten op Losse Veter kapot te maken. Reacties op mijn reacties zijn deels ook voorspelbaar. Mag als daar behoefte aan is. Ook ik heb mijn eerste Marathon overigens op schema’s van Bram gelopen. Resultaat debuut in 2:12;56.

 • Bart te Riele

  Eens, er wordt veel te weinig lof toegezwaaid aan de prestatie van Andrea. Op het moment dat de prestaties van Hilda en Lornah worden gemarginaliseerd binnen dit topic (“want geen NR”), dan voel ik de noodzaak óók voor die grootste prestaties op te komen.

  Maar omdat je gelijk hebt: Ik ben verrast, verbijsterd (in positieve zin) en super enthousiast over wat Andrea hier heeft neergezet. Het is geweldig hoe ze deze wedstrijd heeft ingedeeld. Een top 5 positie in deze marathon is absoluut een topprestatie.

  Andrea heeft een werkelijk grootse prestatie neergezet. Wat belooft 2016 een fijn jaar te worden voor de atletiekliefhebber!

 • Opvallend hoe er vaak op LV n.a.v. een opvallende prestatie wordt gereageerd. Een van de vaste criticasters op dit forum maakt een insinuatie (lekker makkelijk, doping is een favoriet). Wat volgt is een woordenwisseling die geen enkel recht doet aan het onderwerp, in dit geval de prestatie van Andrea Deelstra. De criticaster leunt achterover en geniet van zijn ”prestatie” en aandacht(?). Jammer.
  @Andrea Deelstra: een indrukwekkende prestatie, t’ís je enorm gegund, geniet ervan en veel succes met je voorbereidingen op de Olympische marathon!

 • Ton Peters

  Een forum bestaat dank zij verschillen van inzicht. Dus waarom bah roepen als iemand een wat ander standpunt huldigt dan jij zelf?
  Natuurlijk is Kiplagat volgens de regels van de AU houder van het Nederlands record op de marathon. Maar dat hoeft niet te betekenen dat iedereen daar hetzelfde tegenaan kijkt. JR geeft duidelijk aan wat in zijn ogen het criterium zou moeten zijn om nationaal recordhouder te kunnen worden: geboren in het betreffende land. Let wel, ook het huidige criterium -dat je de betreffende nationaliteit moet bezitten- is arbitrair, en overduidelijk minder bestendig. Kijk maar eens naar de nationaliteitswisselingen van atleten van Keniaans naar Quatarees en in diverse gevallen weer terug.
  JR praat niet over nepnederlanders en verstandshuwelijken. Inderdaad zijn Kiplagat en Kibet hier vanwege de liefde heen gekomen. Maar beide zijn hier ook al weer weg, waarbij bij Kiplagat nog de kanttekening te maken is dat zij ook in de jaren dat zij hier “woonde” nooit ook maar de helft van het jaar hier verbleef.
  Gelet op de bestendigheid van het criterium, en het veelvuldig gedoe rondom nationaliteiswisselingen lijkt er dus veel voor te zeggen om uit te gaan van het land van geboorte. Ja, dat zou dus ook betekenen dat Abdi en de kinderen van Hilda en Hugo, als die in Kenia geboren zijn, geen Nederlands record kunnen vestigen.
  Gelukkig blijft het voor iedereen mogelijk om een wereldrecord te vestigen. Niets arbitrairs aan (tot de aliens hier binnenkomen).

 • Martijn Jorritsma

  @Ton Peters: Is dit een forum dan? Ik dacht dat dit een reactiemogelijkheid was bij een nieuwsbericht over een geweldige prestatie van een atlete, haar trainer en de mensen die haar ondersteunen in een duidelijk omlijnd doel. Dat in de reacties op die geweldige prestatie er allerhande niet-relevante meningen worden bijgehaald mag natuurlijk altijd, maar daardoor sneeuwt het eigenlijke onderwerp natuurlijk wel onder. En dat is toch best jammer?

 • @Ton Peters
  Vindt dat er niet steeds over het zelfde onderwerp moet worden begonnen op losseveter.
  Deze discussie is al vele malen eerder gestart.
  De discussie over Wie wel en wie geen NR kunnen vestigen doet totaal afbreuk aan de geweldige prestatie van Andrea.
  Wie problemen heeft met de huidige regels kan dit beter melden bij de KNAU, EAA of IAAF.

 • Colin Bekers

  Blijft helaas triest hoe sommige mensen hier en bij andere nieuwsitems een discussie opstarten die er niet of nauwelijks mee te maken heeft. De een begint weer eens over doping. De ander over nationale records van genaturaliseerde atleten. Waarschijnlijk omdat ze zo graag hun punt maken of omdat ze gewoon graag overal op deze site hun naam terug zien. Vervolgens komt Ton Peters ons ook nog eens uitleggen dat dat normaal is.
  Vooral triest voor Andrea die een geweldige prestatie levert (hopelijk leest ze al die reacties gewoon niet) en haar trainer Bram Wassenaar die maar weer eens bewijst dat hij atleten naar topniveau kan loodsen!! Schitterend en daar kun je alleen van genieten!

 • Ton Peters

  1. Ik kan met de beste wil van de wereld niet inzien dat de gevoerde discussie afbreuk doet aan de prestatie van c.q. triest is voor Andrea. Eerder het tegendeel: de topic starter geeft aan de prestatie van Andrea twee plaatsen hoger te waarderen dan de ranglijst die volgens de regels van de AU is opgesteld.
  Die plaats op de ranglijst wordt in de tweede regel van het artikel impliciet genoemd: “Ze werd zondag de op drie na snelste Nederlandse ooit op het legendarische atletiekonderdeel.” Als de rest van de discussie dan gaat over (de grondslag van) die ranglijst, dan lijkt mij dat uitermate on-topic.

 • Ruben Romkes

  En ja hoor er is weer een nieuw slachtoffer gevonden, nu kan Colin niet goed lezen en snapt hij het niet. ik denk dat hij het juist heel goed snapt. Er is een prachtige prestatie geleverd door Andrea en haar trainer en daarmee mogen we haar complimenteren. Eigen stokpaardjes die al tig keer naar voren zijn gebracht gelieve een keer voor je te houden want dat zorgt alleen maar voor onnodige ruis.

 • Ook problemen met een schaatsbelg is aardig gevonden, maar neem andere mensen in de maling.

  Maar dat NR van Ruckstuhl zal ook wel een doorn in het oog zijn geweest zeker.

  En Max Verstappen is geboren in Belgie en heeft een Belgische moeder. Waarschijnlijk woont hij ook nog in België. En maar juichen bij de inhaalacties.

 • Ton Peters

  Citaat: “Ook problemen met een schaatsbelg is aardig gevonden, maar neem andere mensen in de maling.”
  @ Willie, ik vind het weinig chique om de geschreven mening van een opponent openlijk in twijfel te trekken. Daarmee insinueer je automatisch dat er andere overwegingen een rol spelen. Je maakt daarmee een fatsoenlijke gedachtewisseling onmogelijk.

 • Colin Bekers

  Ach het is Jeroen Romeijn he Ruben. Die schaal ik niet veel hoger in dan de clokski’s en de Zoefen od deze site. Ton wil tenminste nog wel wat uitleggen. En heeft ergens wel gelijk. Of het nu wel of niet ‘on-topic’ is, een aantal mensen vind zichzelf en hun mening over een voetnoot in dit artikel zo belangrijk dat ze het mooie van de prestatie er mee onder de voet lopen. Jammer.

 • Dat van Max Verstappen is zo gepland vanwege het vermaak van de domme massa: als hij wint is hij Nederlander, als hij verliest is hij weer Belg, en voor de Belgen geldt het omgekeerde.

 • jeroen romeijn

  Colin

  Je hebt moeite met de discussie en verstoort deze nu met onzin. Prima. Ik zeg hier geen dingen om mijn gelijk te halen. Zal me mijn worst wezen.

  Mijn vergelijken met knotski, tja dan ben je in ieder geval niet op de hoogte. Daarmee diskwalifeer je jezelf. Nogmaals je leest de zaken verkeerd.

 • Denk niet dat Andrea wakker ligt van deze discussie. Valt mij wel op dat er altijd veel lange teentjes zijn in de atletiek in vergelijking met anderen sporten en elkaar weinig licht in de ogen wordt gegund.
  Laten we eerlijk zijn dat deze tijd van Andrea internationaal gezien de Kenianen nog niet wakker wordt ….

 • Ton van Hoesel.

  Eigenlijk heeft Andrea een geweldig mooie tijd gelopen. en wij hebben genoten van deze prestatie. En langs de kant hebben veel mensen een mening… ook heel Nederlands.
  Proficiat Andrea en Bram!!