Bram Wassenaar over Andrea Deelstra’s transitie van baanatleet naar marathonloper

Wassenaar_Deelstra_34903_LV
Foto: Losse Veter

(Dit artikel dateert uit februari 2014)

Bram Wassenaar maakte in de jaren ’70 furore als baanatleet. Zo was hij de eerste Nederlandse atleet die onder de 3’40 op de 1.500m dook. Later in zijn carrière heeft hij nog wel de overstap naar de wegatletiek gemaakt maar daar wist hij minder te overtuigen dan op de baan. In 1982 liep hij de marathon van Rotterdam en werd toen tiende in een tijd van 2:26.30. Later, als trainer, zou het hem wel lukken om zijn atleten succesvol te laten overstappen van de baan naar de weg. Het lukte hem met Kamiel Maase, de regerend Nederlands recordhouder op de marathon, en recentelijk opnieuw met Andrea Deelstra.

Bram Wassenaar traint Andrea Deelstra nu een jaar of acht, nadat ze overstapte van trainer Pieter Vos. Deelstra nam in 2006 deel aan het Europees Kampioenschap in Göteborg op het onderdeel 3.000m steeplechase. ‘De series heeft ze daar niet overleefd maar dat lag ook in de lijn der verwachtingen. Het was haar eerste EK en als je goed naar Andrea kijkt is het ook niet echt een baanatlete. Daar mist ze de kracht voor en daar kun je wel op trainen maar dat wordt nooit optimaal.’

Deelstra debuteerde vorig jaar in de marathon van Eindhoven met een tijd van 2:34. Dit jaar koos ze opnieuw alleen voor een najaarsmarathon en pakte in datzelfde Eindhoven de nationale marathontitel. Wassenaar bewandelt de weg van de geleidelijkheid met zijn pupil. Die weg voert hen langs het Europees Kampioenschap in Zürich volgend jaar, waarvoor Deelstra in Eindhoven voldeed aan de teamlimiet, en in 2016 de Olympische Spelen in Moskou. Dat is het grote doel. Lees verder in het Losse Veter Magazine

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>