Topatleten Jip Vastenburg en Bart van Nunen over hoe je meer uit je trainingen haalt met ademhalingsoefeningen

powerbreathe_Jip_770

Ademhalen, we doen het constant en zijn er dan eigenlijk ook nooit bewust mee bezig. Toch is er voor lopers vaak nog winst te halen als ze bewuster gaan ademhalen. Veel lopers ademen namelijk te snel en oppervlakkig tijdens de inspanning. Wetenschappelijke studies laten zien dat er bij hardlopen prestatieverbeteringen van gemiddeld 2,1% gehaald worden. Dat is al snel vier tot vijf minuten op een marathon.

Vorige week introduceerden we de Powerbreathe, een klein apparaatje waarmee je gedurende zes minuten per dag op een efficiënte manier je longen kunt trainen. Je ademhalingsspieren worden er sterker van en je leert jezelf een diepere ademhaling aan.

PB Plus Limted Edition_2_650

Topatleten Jip Vastenburg en Bart van Nunen werken al geruime tijd met de Powerbreathe. Zo stelt Van Nunen dat de weerstand waarmee de Powerbreathe werkt ‘helpt bij het nabootsen van ademhaling onder vermoeidheid.’

Vastenburg traint er inmiddels al vijf jaar mee. ‘Het heeft mij een heel stuk verder geholpen. Je kunt het vergelijken met loopscholing, waarbij je heel bewust specifieke oefeningen doet om je loophouding te verbeteren. Die bewuste oefeningen moet je uiteindelijk onbewust gaan toepassen in je wedstrijden. Datzelfde geldt ook voor deze ademhalingsoefeningen.’

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>