Testverslag Brooks Ghost 8 en Glycerin 13: Gegarandeerd vele comfortabele kilometers

Brooks_Glycerine_Ghost

Inmiddels loop ik al meer dan 10 jaar op Brooks. Na circa 12 paar Adrenaline versleten te hebben ben ik in 2012 overgestapt op de meer minimalistische Pure Cadence. Inmiddels ben ik al weer toe aan mijn 4e paar. In deze totale Brooks-periode heb ik 1 ultra, 15 marathons, menig halve en duizenden trainingskilometers gelopen. Al met al ben ik een redelijk ervaringsdeskundige geworden op dit merk. Alleen zijn mijn schoenen altijd anti-pronerend (ter voorkoming van het naar binnen kantelen van de voet) geweest. De Adrenaline heeft een stevige ondersteuning en de Pure Cadence beduidend minder, maar goed: de genoemde testschoenen zijn voor neutrale lopers. Ik ben benieuwd hoe dat gaat bevallen.

door Frits Berkhout

De Glycerin 13 ziet er goed uit, heeft een frisse blauwe kleur met gele accenten en voelt comfortabel aan mijn voeten. Veel rekbaar materiaal bij de voorvoet en een stevige band die over de wreef loopt. De achterzijde heeft een goede polstering. Ik heb een redelijk smalle voet en de pasvorm is – zoals ik gewend ben van Brooks – uitstekend.

En dan in de praktijk. Ze voelen zacht aan, veel demping. Bij een rustige duurloop (bij mij snelheid ca. 12k/uur ) van 15-20 kilometer is dat prima. Comfortabel zelfs. Echter bij meer tempo (14-15 k/uur) vind ik het minder prettig. Er is geen of te weinig rebound. De energie verdwijnt te veel in de zachte zool en ik heb minder gevoel met de weg.

DSC_1624

De Ghost 8 is wat neutraler van kleurstelling. Grijs met gele accenten zal een brede groep aanspreken. De pasvorm is eveneens prima. Ze voelen wat steviger aan mede door het gebruik van iets minder rekbare materialen. Ook deze schoen voelt comfortabel, maar mijn voet zit er vaster in. Eenmaal op de weg voelen ze stevig en comfortabel aan. Zowel bij een rustig duurtempo als bij wat meer tempowerk. Door de wat harder zool geeft mij dat een wat prettiger gevoel. Energie verdwijnt niet in demping maar komt terug in voorwaartse snelheid.

Conclusie
Ik ben me bewust dat het wel of niet prettig vinden van loopschoenen erg individueel is. Wat goed past bij de één zit hopeloos bij de ander. Naast pasvorm zijn loopstijl, persoonlijke voorkeuren, mate van getraindheid, het aantal kilometers per week allemaal variabelen, die van invloed op de keuze die je maakt. Voor mij was het ontbreken van extra steun aan de binnenzijde van de schoen geen probleem. Wellicht heb ik dus geen anti-pronatie schoenen meer nodig? Na ruim 70 kilometer (circa 35 per paar) heb ik een aardig beeld gekregen.

De Glycerin 13 vind ik een prima schoen voor lange(re) rustige duurlopen. Fijne zachte materialen, waardoor de schoen zeer comfortabel aanvoelt. Bij meer snelheid vind ik ze te zacht. Voor mensen die zachte materialen en veel demping prettig vinden zou ik deze schoen zeker aanraden. Je bent gegarandeerd van vele comfortabele kilometers.

De Ghost 8 is eveneens een goede schoen. Deze geeft wat meer steun en een beter gevoel met de grond dan de Glycerin, maar is nog steeds comfortabel. De inzetbaarheid is heel breed, maar ik zou deze schoen eerder gebruiken voor meer tempotrainingen en eventueel wedstrijden dan voor lange duurlopen. Voor mensen die iets meer steun en hardheid prefereren is de Ghost 8 een uitstekende keus.

Rapport
Ghost 8 Glycerin 13
pasvorm 9 9
demping 8 9
steun 8 7
correctie 7 7
grondcontact 8 7
uiterlijk 7 8

DSC_1617

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>