Hassan plaatst zich voor halve finale 800m: ‘Ik hoop dat ik de finale haal’ [+uitslagen]

Het was lange tijd onzeker of Sifan Hassan zou deelnemen aan de series van de 800m vanmorgen. Gisteren na de bronzen 1500m, liet zij weten het te laten afhangen van het herstel.

kd15082519063

Door: René van Zee
Foto: Karel Delvoye

Vanmorgen verscheen zij dan toch aan de start van de tweede serie van zes van de 800m. Zij stuitte direct op sterke tegenstandsters als Eunice Sum, die dit jaar in Parijs al 1.56.99 had gelopen, de Francaise Renelle Lamote (1.59.39) en Olha Lyakhova(1.59.92. ) (Oekr). Hassan liep een uitstekende race, bleef lange tijd achter Sum, kwam door net onder 59 seconden na 400m. Beide loopsters bepaalden het tempo. Aan het eind van de wedstrijd, die gewonnen werd door wereldkampioene Sum, moest Hassan toestaan, dat op het laatst Ola Lyakhova net nog voorbij kwam. Sifan Hassan werd derde in 1.59.94, achter de Keniaanse Sum in 1.59.67 en Lyakhova in 1.59.92.

De eerste drie gingen naar de halve finale en de zes tijdsnelsten. Liefst 44 deelneemsters beëindigden de 800m, Hassan liep de 7e tijd. Hassan was zeer tevreden over de 800m, ze had vanacht weinig geslapen en was wel een beetje stijf van gisteren. “Ik hoop, dat ik de finale haal, dat zou goed zijn. Ik kom hier bij de 800m niet om te winnen, maar om ervaring op te doen. Dat is belangrijk, gisteren maakte ik een fout, daar moet ik in deze wedstrijden van leren”.

Uitslagen 800m
1. Eunice Jepkoech Sum COUNTRY KEN KEN MARK1:59.67 Q
2. Olha Lyakhova COUNTRY UKR UKR MARK1:59.92 Q PB
3. Sifan Hassan COUNTRY NED NED MARK1:59.94 Q
4. Renelle Lamote COUNTRY FRA FRA MARK2:00.20 q
5. Charline Mathias COUNTRY LUX LUX MARK2:01.36
6. Flavia De Lima COUNTRY BRA BRA MARK2:01.76
7. Habitam Alemu COUNTRY ETH ETH MARK2:03.19

Klik hier voor meer uitslagen

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  • Hassan maakt hier een goede kans op goud als je tactisch slim loopt. Ze loopt 1:57 tijdens een 1500m, terwijl de snelste jaartijd 1:56:99 is.
    Ze heeft een zeer sterk eindschot en vanuit de 1500 meter veel uithoudingsvermogen.
    Een tactische 800 meter zou ze kunnen winnen.
    Zet haar toch minimaal op zilver als ze slim loopt.

  • Vanwege haar 1500m-inhoud en sterk eindschot lijkt mij dat zij in een eventuele finale misschien juist het meest gebaat is bij een harde en snelle race. Dit rekt het veld en haalt de scherpte van de eindsprint bij de overigen er een beetje van af. Ik denk dat juist Hassan de kracht en inhoud heeft om in zo’n race haar scherpte te behouden. Ik zie haar ook wel op podium verschijnen.