Coe gekozen tot nieuwe voorzitter atletiekfederatie IAAF

Van 18-20 augustus vindt in het China National Convention Center in Beijing het 50e IAAF Congress plaats met de vierjaarlijkse verkiezingen o.a voor de Council. Dit jaar waren de verkiezingen interessant,omdat een nieuwe president gekozen werd als opvolger van Lamine Diack ( Senegal), die President van de IAAF was sinds 1999. Zijn voorgangers waren Sigfrid Edström (Zweden) – 1912 tot 1946, Lord Burghley (GB) – 1946 tot 1976, Adriaan Paulen (Nederland) – 1976 tot 1981 en Primo Nebiolo (Italie) – 1981 tot 1999. Er waren twee kandidaten: Lord Seb Coe en Sergey Bubka. Tot het laatste moment bleef onzeker wie de nieuwe president zou worden. Beide kandidaten konden zich voor het Congress voor de laatste keer presenteren, beiden kregen 5 minuten spreektijd. Seb Coe werd met 115-92 stemmen tot nieuwe president van de IAAF gekozen. Het was voor Bubka de tweede nederlaag op rij. Coe aanvaardt zijn functie na het WK in Beijing . De keuze voor Coe betekende wel een keuze voor progressie, terwijl Bubka meer als conservatief gold. Coe blijft overigens wel voorzitter van de mediacommissie van de IAAF. Sergey Bubka wordt een van zijn vice-presidenten. Coe kreeg veel steun voor zijn leiderschap bij de Olympische Spelen 2012 in London. Coe won twee maal de gouden medaile op de Olympische spelen in 1980 en in 1984.Hij was 16 jaar in het bezit van het wereldrecord op de 800m. De pers was vanwege de verkiezingen in grote getale naar het China National Convention Centre gekomen.

door René van Zee

Coe wil de IAAF gestructureerder en meer procesmatig laten functioneren. Hij wil de wedstrijdkalender structureren, de inhoud van de wedstrijden veranderen en daarbij het publiek en de sponsoren niet vergeten.“ Ik ben van jongst af aan betrokken geweest bij de atletiek“. Vanaf 2003 maakt hij deel uit van de Council, sinds 2007 was hij vice-president. “We zullen ook de media niet vergeten. De media is misschien wel onze grootste sponsor. Ik zal niet radicaal de IAAF veranderen. Ik heb nu een goed team, dat nieuw gekozen is. Samen zullen wij proberen de IAAF te veranderen. Deze baan wilde ik graag hebben, ik ben trots president van de grootste sportbond in de Olympische beweging te zijn. Ik ben er uitstekend op voorbereid . Ik ga ook zeker de strijd tegen doping voortzetten“.

Tijd voor veranderingen: Duitsland werd de grote verliezer van deze verkiezingen. Helmut Digel was teruggetreden uit de Council en de duitse kandidaat, voorzitter Prokop werd niet gekozen. Dat betekende voor het eerst, dat geen Duitser vertegenwoordigd is in de Council. Ook Irena Sewinska en Isaiah Kiplagat (Kenia) werden niet herkozen.

11872275_10207710489585404_2972039425656405157_o
Foto: René van Zee

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 • En Paula in de veldloopcommissie.

  Nu ome Coe president is, voelt Paula zich al helemaal niet meer geroepen haar bloeddata te delen. Dacht ze daar vroeger niet heel anders over, toen de IAAF database nog goed op slot leek te liggen?

  Einde aan openheid. Minder tests.
  Alleen wat Russen en Turken een lesje leren nog even. Dan weer business as usual. Met nadruk op business.

  Leve de sport. Aanval afgeslagen. De Duitsers de mond gesnoerd.

 • Herman Vrijhof

  Vrees dat je gelijk krijgt. Het zal met ‘beleid’ worden afgewogen wie er aan de beurt is en bij wie er een paraplu boven het hoofd gehouden wordt.