Ziekte van Lyme nog onvoldoende opgemerkt

Tick on a plant straw
Foto: Risto0

Wanneer heb je de ziekte van Lyme en wanneer niet? En wat moet je doen als je denkt dat je het hebt? Jaarlijks worden in Nederland 1,5 miljoen mensen gebeten door een teek. Hiervan krijgen ongeveer 25.000 mensen de ziekte van Lyme. De meeste mensen genezen en krijgen geen klachten maar enkel duizenden mensen worden ernstig ziek en krijgen te maken met langdurige klachten. Lyme kan, wanneer het niet tijdig onderkend wordt, onder andere leiden tot verlammingsverschijnselen.

De ziekte van Lyme krijg je door een tekenbeet. De Borrelia-bacterie is de echte veroorzaker van de ziekte van Lyme. Die bacterie komt via de teek ons lichaam binnen. Het probleem is dat de ziekte van Lyme niet altijd herkent wordt. Bloedbeelden kunnen aangeven dat je helemaal gezond bent, terwijl wel degelijk de bacterie in je lichaam zit.

De kans dat je een teek tegenkomt wordt steeds groter want we krijgen steeds meer teken in Nederland. Ze zitten verstopt in het lage groen in bossen of parken.

Het risico op tekenbeten is ook voor hardlopers een serieus risico. Dat ondervond ook Gerard de Bruin in een documentaire van Nieuwsuur. Hij vertelt wat voor verregaande gevolgen die beet heeft gehad. Klik hier om de docu te bekijken.

Het programma ‘De Kennis van Nu’ deed uitgebreid onderzoek en maakte een interessante vervolgreportage over tekenbeten en de ziekte van Lyme en de tot nu toe vaak lastige diagnose: Bekijk hier de reportage.

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  • Klaas Lok

    Ik heb 8 jaren AB geslikt voordat ik de Borrelia-bacterie helemaal kwijt was…. Ik kreeg 1e kuur te laat, pas na een maand (binnen 10-14 dagen na de beet is een kuur van 2 weken voldoende).

    Na een kuur van 2 weken bleek ik 4 weken later nog steeds positief te zijn.
    Na een kuur van een maand ook daarna nog. Toen heb ik besloten (mede vanwege vele dramatische verhalen op internet) om non-stop te gaan gebruiken. Elk jaar getest, nu na 8 jaren ben ik er (zeer wrsch) vanaf.