Sensationeel: Hassan loopt NR, Koster onder de 4 minuten en Dibaba een WR [+ racevideo]

wereldrecord race dibaba koster en hassan

Genzebe Dibaba heeft vanavond in Monaco het wereldrecord op de 1500m verbeterd. De Ethiopische noteerde een tijd van 3:50.07. In diezelfde race liepen ook Maureen Koster en Sifan Hassan naar toptijden. Sifan Hassan scherpte haar eigen Nederlandse record aan tot 3:56.05. Maureen Koster dook voor het eerst in haar carriere onder de 4 minuten en daarmee naast Sifan Hassan de enige Nederlandse die dat ooit gelukt is. Koster noteerde 3:59.79.


Uitslag
1. Genzebe Dibaba 3:50.07 WR
2. Sifan Hassan 3:56.05 NR
3. Shanon Rowbury 3:56.29 NR
4. Jenny Simpson 3:57.30 SB
5. Laura Muir 3:58.66 PB
6. Maureen Koster 3:59.79 PB

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 • sterke wedstrijd van Hassan,maar vooral enorm sterk van Maureen Koster.

  wat een tactische blunder alweer bij de start van Hassan,weer maar eens als allerlaatste weg,en dan direct heel dat gat toe moeten spurten.
  Haar coach moet haar hopelijk toch eens tactisch inzicht bijcoachen.
  Haar hoofddoel is olympisch kampioen worden,maar tegen Dibaba heeft ze weinig kans

 • dit was een historische race – WR stond al sinds 1993. Wat een ontzagwekkende kracht van Dibaba. Heel bijzonder dat Hassan en Koster hierin meededen en daardoor beiden toptijden hebben gelopen. Echt kippenvel!!

 • Allereerst prachtige pr van zowel Hassan en Koster. Prachtig het grote lef van gewoon volgen en kiezen voor de dood of de gladiolen. Tactische blunder vind ik heel erg groot woord, ze kwam ongelukkig weg en moest vol aan de bak om mee te gaan. Gevolg van slechte start en een bliksemstart haas en Dibaba. Vind dat geen falen en gebrek aan tactisch inzicht.
  Maar de tijd van Dibaba geeft mij wel een dubbel gevoel. In de top 10 allertijden alleen maar atleten waarbij ik twijfels heb. Een groep Chinezen uit de omstreden groep van Ma Junren en twee Oostblok-atleten waarvan kazankina wel een dubieus einde carrière had,na weigeren dopingtest.
  En dan nu loopt Dibaba daar allemaal onder.. Ik wil graag geloven dat zij dit op eigen kracht doet, maar er is ook een wantrouwen.
  Voorlopig maar voordeel van de twijfel geven en genieten van een buitengewoon groot talent!

 • René Godlieb

  Loper een regel over twee waanzinnige prestaties waarvan ik echt een brok in mijn keel krijg. Kippenvel en jij loopt een beetje te zaniken over die start. Kom op man hier is echt geschiedenis geschreven!

 • Loper, om nu gelijk te spreken van een blunder, gaat mij te ver. De tactiek van Sifan is van achteren uit opstomen en wie rekent nu gelijk op een WR-race ? Je hebt wel gelijk, dat Dibaba op dit moment van eenzame klasse is..

 • Dennis Licht

  Beste loper,

  Allereerst jammer dat je niet met je echte naam een dergelijke reactie online publiceert. Misschien kiest Sifan wel bewust om zo rustig te starten? Vorig jaar zat je waarschijnlijk op je bankje atletiek te kijken en was je waarschijnlijk lovend over haar prestaties toen ze goud won in Zürich. En ‘haar’ coach is ook mijn coach. Iemand met heel veel tactisch inzicht. De beste coaches halen het beste uit de atleet, stoppen niet het beste van zichzelf in de atleet. Dus, “don’t blame the coach”. NOS zegt wel dat Sifan heel veel ervaring heeft, maar Sifan is nog maar 22 lentes jong en liep vorig jaar voor het eerst een groot kampioenschap. Kortom je reactie slaat helemaal werkelijk nergens op.Bovendien liep ze een Nederlands Record. Ze is nog nooit sneller geweest, dus hoezo slecht gelopen?

 • @Dennis

  als je weet dat er zo hard gelopen zal worden door Dibaba moet je gelijk in het spoor zitten van Dibaba en niet na 20meter al 10meter achterliggen en dan het gat toesprinten.Dat is al energieverlies.

 • @loper
  Ik ben het met je eens dat je kan spreken van energieverlies. Een sprintje moeten trekken in het begin kost veel kracht. En die kwam ze idd aan het einde te kort. Je zag ongeveer op 1400m dat het vat leeg was. Zonder dat sprintje was het misschien wel een 3.54 geworden?? Heel veel respect voor Sifan.! Dit zijn toch de wedstrijden waar je in mee wilt lopen.

 • @loper het is inderdaad heel erg makkelijk om met 16 loopsters ,die allen een goed plekje willen, op 1 lijn te staan en dan heel soepeltjes en makkelijk gelijk achter Dibaba en haas te zitten. Totale onzin van jou. Een 1500m is een strijd voor goed plekje en de 1 heeft dan meer geluk dan de ander, juist grote klasse dat zij zo snel toch haar plekje vind. Ik denk zelfs dat als ze het risico had genomen om direct mee te gaan, zij grote kans had gehad middenin vast te zijn gekomen en probeer dan maar eens op je plek te komen. Extra energieverbruik lijkt mij echt niet catastrofaal, zal echt geen 2 seconden schelen.
  Theoretisch ben je misschien een tactisch genie, maar in de praktijk loopt alles afhankelijk van tig factoren en heeft Hassan erg sterk gehandeld

 • Wat een race van een ongekende schoonheid, wat een prachtige winnares, en wat een sterke prestaties van de Nederlandse, Amerikaanse en Engelse dames. Zulke PR-races vind ik zelf minstens zo mooi als de kampioenschapstempowissellopen, omdat je hier ziet hoe ieder zijn grenzen verkent en soms ook bereikt.
  Sifan leek in de wedstrijd te schrikken van zoveel macht voor haar, maar zal bij het nakijken van het filmpje zien dat ze nog beter kan. Dat lijkt me met een 3.56 achter de naam een inspirerende gedachte. Dibaba lijkt me niet aan haar grens te zitten. De tweede ronde kan/moet harder; daarbuiten ging alles in <3.47 tempo. Twee seconden winst haalbaar met (nog) betere haas?
  Maureen is ook geweldig: wat een prachtig rolmodel: ze laat zien dat bewust kiezen voor hardlopen (en niet atletiek in brede zin) ontzettend goed kan uitpakken. "Dat zouden meer mensen moeten doen" (en dat gebeurt links en rechts gelukkig ook al).
  Maar eerst nog eens naar de race kijken – wat een PR-feest. (De race van de mannen trouwens ook)

 • Bas van Dam

  Ik zou zeggen, geniet van de prachtige atletiek en als je liever Engels commentaar hoort, ga je naar de BBC. Zeker als er geen Britse atleten meedoen ook een optie.

  Maar, volgens mij was dit gewoon topatletiek van de bovenste plank.

 • Frank Koopmans

  Hassan werd bij de start verrast, ze is natuurlijk niet echt gewend om zo hard weg te gaan. Zal de volgende keer vast niet meer gebeuren. Aan het eind liep ze niet door tot de finish, kennelijk was ze zich niet bewust van de tijd. Maar een fantastische race was het zeker!

 • Waar globalisme al niet toe leidt. Een superatlete en dat in een paar jaar. Ik heb het hier al eens vaker gezegd. Wij kunnen beter voetballen schaatsen etc doe je niks aan!