Tourkoorts: Louis Delahaije (trainer Robert Gesink) boekte zijn eerste successen in de atletiek

De druk die een topsporter voelt, kan soms enorm verlammend werken. Het plezier in de sport raakt dan op de achtergrond. Hetzelfde geldt voor recreatieve lopers. Ingewikkelde trainingsschema’s, speciale diëten en bijzondere doelen maken hardlopen soms zo complex, dat je al moe wordt van de gedachte eraan. Natuurlijk moet je serieus trainen om progressie te boeken, maar zonder plezier is die progressie van korte duur. A happy athlete is a good athlete, is het motto van trainer Louis Delahaije. Zijn filosofie is eenvoudig: je traint harder als je ook harder geniet.

LouisDelahaije_3
foto: Losse Veter

Het klinkt misschien wat simplistisch, maar met zijn staat van dienst kun je niet anders dan deze gedachte serieus nemen. Geboren en getogen in Beek, onder de rook van Maastricht, gelooft Delahaije (48) heilig in de bourgondische principes van het katholieke Limburg. Zijn denkwijze is niet alleen gestoeld op een diepe wetenschappelijke interesse, maar ook op een indrukwekkend palmares van zijn vele pupillen. Delahaije is tegenwoordig vooral bekend als trainer van de Lotto-Jumbo-ploeg waar hij onder andere Robert Gesink onder zijn hoede heeft. Ooit begon hij in de atletiek. Hier coachte hij atleten als Gabrielle Vijverberg, Marlie Marutiak en Hub Kurvers. Al snel vond hij ook zijn weg in de triatlon en boekte een aantal Europese en mondiale successen. Daarmee stond hij aan de wieg van het olympisch triatlontraject in Nederland.

Het volledige interview is te lezen in Losse Veter magazine nummer 6, vanaf deze week te verkrijgen in de kiosk.

LVM06_coverenspreadsmetoortjes_770

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>