Eigen initiatief estafetteploeg wordt niet beloond: ‘Dat risico neem je’

Na het indoorseizoen kregen de sprinters te horen dat er vanuit de Atletiekunie geen estafettetraject zou worden opgestart richting het EK onder 23 jaar. Jonathan Mutebwa nam daarop zelf het initiatief om de sprinters van zijn generatie bij elkaar te roepen. Er ontstond een groep die ging geloven in de limiet. Ze kwamen afgelopen maanden regelmatig bij elkaar om samen te trainen en die moeite werd afgelopen zaterdag beloond tijdens de Eef Kamerbeek Games. Althans, dat dachten ze. Sander Pupella, die zaterdag meeliep, en Jonathan Mutebwa werden gepasseerd voor het EK. ‘Dat is het risico dat je neemt als je zelf zo’n initiatief neemt,’ stelt technisch directeur Ad Roskam.

JonathanMutebwa_650_OP
Jonathan Mutebwa, foto: Orange Pictures

Terug naar het begin. ‘In maart hoorden wij via Erwin Mortier, die de estafetteploeg bij de meiden onder zijn hoede heeft, dat de bond het niveau van ons niet goed genoeg vond om in te investeren. Ik onderneem graag dingen en heb toen alle kanshebbers bij elkaar geroepen, dat waren een man of tien. Er bleek voldoende animo om zelf een traject op te zetten. Erwin stelde zich beschikbaar om dat traject te begeleiden,’ zo vertelt Mutebwa.

Ook Devron Jepma en Marvin Douma waren hierbij aanwezig. Zij zijn geselecteerd, maar hebben niet deelgenomen aan het hele traject. ‘Marvin gaf meteen al aan zich te richten op zijn individuele kansen en op zijn studie. Devron liep in Tilburg nog mee, maar had toen al last van zijn hamstring en kwam daarna ook niet meer naar de trainingen.’ Saillant detail, volgens Mutebwa, is dat Jepma nog benaderd is voor afgelopen zaterdag, maar zich geblesseerd afmeldde. ‘En zondag liep hij opeens wel een individuele wedstrijd.’

Jepma en Douma hebben de vierde en tweede tijd gelopen dit seizoen en zijn op basis daarvan geselecteerd. ‘Dat was de procedure. De eerste vier plaatsen zijn voor de vier snelsten, de andere twee zijn aanwijsplaatsen,’ zo vertelt Roskam, die als technisch directeur eindverantwoordelijke is voor de selectie.

Dat er geen team te selecteren was als die jongens dit initiatief niet genomen hadden, is voor Roskam geen argument. ‘Nee, dat zou ik raar vinden hoezeer ik het ook toejuich dat ze dit gedaan hebben. Je kunt er van alles van vinden, maar op het moment dat je gaat selecteren dan kijk je naar voorwaarden zoals je die vooraf hebt opgesteld. Op basis daarvan dien je dan ook te selecteren. Dat vind ik de enige juiste manier. Het ontwikkelen van eigen initiatief kan tot dit soort resultaten leiden. Ze kopen daar niets voor, maar dat is ook het risico dat je neemt.’

Mutebwa beseft dat hij op basis van zijn tijden weinig aanspraak kan maken op een plek in het team. Hij is de afgelopen weken geblesseerd geweest en liep afgelopen zaterdag ook niet mee met het team. Hij was er in Eindhoven wel bij om het team te ondersteunen en liep er de 100m individueel. ‘Ik had gewoon harder moeten lopen, maar zeker voor Sander vind ik het extra zuur.’ Die liep wel mee en kwam individueel ook nog eens tot 10.77. Een tijd waarmee hij zich in de ploeg had gelopen, ware het niet dat er iets teveel rugwind (+2.3 m/s) stond. Volgens Mutebwa is de kans voor Pupella overigens nog niet helemaal verkeken. ‘Vrijdag worden nog een aantal testen gedaan met Jepma. Als die niet goed uitpakken, dan mag hij alsnog mee.’

Mutebwa heeft na de kwalificatie en bekendmaking van de selectie niets meer gehoord van die twee jongens en vindt het jammer dat er ook in deze speciale situatie door de Atletiekunie zo strikt aan de procedures gehouden wordt. Volgens hem wordt daarmee aan twee belangrijke aspecten van de estafette voorbij gegaan. ‘Teambuilding en wisselskills zijn heel belangrijk. Een wissel kan zo 0,3 seconden winst opleveren. Onze individuele tijden liggen heel dicht bij elkaar.’ Roskam erkent het belang van wisselen en onderschrijft dat Nederland bekend staat om de winst die ze pakken met de wissels. Toch heeft dat voor Roskam geen rol gespeeld bij de aanwijsplekken. ‘Dan hadden we vooraf moeten communiceren dat we op de wisselvaardigheden gingen selecteren. Dat is iets wat we in de toekomst misschien wel kunnen overwegen.’

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 • Ad kan zeggen wat hij wil, het feit blijft dat Pupella ook binnen de regels van het selectiebeleid gewoon mee kan als “een van de zes”. Op dit moment kiest hij liever voor een team van 5 jongens (in tegen stelling tot zo goed als alle andere edities waarbij er 6 werden uitgezonden).

  Verder:
  “Roskam erkent het belang van wisselen en onderschrijft dat Nederland bekend staat om de winst die ze pakken met de wissels. Toch heeft dat voor Roskam geen rol gespeeld bij de aanwijsplekken. ‘Dan hadden we vooraf moeten communiceren dat we op de wisselvaardigheden gingen selecteren.”
  In de selectieprocedure staat echter vermeld dat er bij het aanwijzen van de aanwijsplekken het volgende in overweging kan worden
  genomen:
  “speciale vaardigheden voor estafettelopers (wisselvaardigheden, start, bocht, lange topspeed)”

  Jammer.

 • Lekker symphatiek, als je dit wil doen dan zorg je toch dat je met die jongens om tafel gaat zitten en dit gewoon netjes meedeelt en persoonlijk uitleg geeft.

 • Frank Koopmans

  Het belang van een lange topspeed en bochtenskills is misschien nog wel groter. Op basis van individuele 100 meter tijden is 39.89s razendsnel, ergens moet er dus iets goed gaan in dit team. En dan is Pupella vliegend sterk, getuige zijn 200m (op basis waarvan hij de derde snelste is). Je zou wel gek zijn als je hem niet meeneemt.

 • Ben Callemeijn

  Het blijft vreemd dat atleten die de limiet pogingen van het team niet doen, wel worden meegenomen. Dit niet- inzet tonen voor een estafette team, wordt zo beloond. Jammer….

 • Helaas een dq vanwege foutieve wissel… Is dit een bewijs dat iedereen hier gelijk had dat estafette meer is dan alleen maar de snelsten opstellen? Jammer..

 • Het optreden van de verschillende estaftteploegen, de meest gesteunde discipline van de AU, en speciale bondscoach, is de laatste jaren dramatisch even een geheugensteuntje: +EK Zurich: -4×100 heren (regerend EK!) 5e plaats, -4x100m dames: DNF, twee weken later herkansing in Diamond League: DNF, -4x400m heren DNF; +World Relay Games Bahamas: 4x400m heren DNF, 4x100m heren 5e in serie + en nu 4x100m heren Talinn: DQ. Kortom een aaneenschakeling van falen, waarbij de investering in geen enkele verhouding staat tot de geleverde prestaties. AU doe er wat aan.

 • DQ daar en kijk nog even naar de estafette resultaten van het afgelopen WK, en de bijdrage van Henk…….. what else.
  Als er gouden medailles zouden bestaan voor estafetteflops zou Nederland zeker goud winnen. USA en Jamaica hebben niet eens een estafetteprogramma…..

 • Thijs Ros

  Jij hebt er duidelijk verstand van, dat merk je gelijk!!
  Weet je hoeveel estafettes er gelopen worden in die landen in schoolatletiek?
  Stukken makkelijker estafette lopen als je 4 man sub 10 hebt ook.

 • Schoolatletiek heeft er helaas niets mee te maken, ook onze dames en heren hebben wellicht school- atletiek of zekerder nog, atletiek op clubniveau bedreven en estafette gelopen voor de competitie. En ja ook US, Gbr, Rusland etc, laten wel eens een stokje vallen of krijgen een DQ, maar niet structureel! Zie de bijdragen hierboven. Ook de snelheid heeft hier niets mee te maken, het wordt juist moeilijker als je sneller bent, onder meer om dat je minder tijd hebt voor de wissels en een lagere snelheid beter kunt inschatten. Ook is de druk wat minder hoog omdat er minder op het spel staat als je 4 12.0 seconden lopers hebt.

 • wat opvalt is dat de atleet Devron Jepma kiest voor een teambelang, afzegt ivm het PAC Clubbelang en vervolgens weer een kans krijgt. Dit zou duidelijker in de regels vastgelegd moeten worden, afzeggen is ook niet in het weekend een andere wedstrijd lopen, want dan neem je het traject en mede atleten niet serieus.