BBC-documentaire brengt Alberto Salazar in verband met doping

Alberto Salazar: ‘We moeten nu doorpakken en laten zien dat dit geen toeval is’
Foto: Losse Veter

De BBC komt met een documentaire waarin Alberto Salazar in verband wordt gebracht met het gebruik van doping. De Amerikaanse succescoach zou onder andere zijn pupil Galen Rupp voorzien hebben van testosteron. Dat vertelt Steve Magness, die een aantal jaren de rechterhand was van Salazar. Volgens Magness zou dit al gebeurd zijn toen Rupp nog op de middelbare school zat.

Ook marathonloopster Kara Goucher legde belastende verklaringen af tegen Salazar. Zij beweert dat Salazar haar adviseerde om een schildkliermiddel te gebruiken om gewicht kwijt te raken na haar zwangerschap terwijl hij wist dat zij daar geen attest voor had. Bovendien beweert zij dat Salazar ook bij andere atleten sjoemelde met het gebruik van attesten. Goucher en haar man zouden hun verhaal inmiddels ook al aan het Amerikaans anti-dopingbureau verteld hebben.

Tot slot voert de BBC nog een anonieme atleet aan die beweert dat een arts, die aangesloten is bij het Oregon-project van Salazar, hem aangeraden zou hebben om testosteron en schildkliermiddelen te gebruiken. Zowel Salazar, Rupp als Mo Farah ontkennen het gebruik van prestatiebevorderende middelen.

De documentaire ‘Catch me if you can’ wordt vanavond om 22:00 uitgezonden op BBC1.

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 • Deze feiten ronde de hele entourage van Salazar zijn al lang bekend. Deze kennis, samen met de vaak buitenaardse prestaties van Mo Farah, overtuigden er de atletiekkenners al lang van dat Mo Farah zijn loopbaan opgebouwd heeft op medische preparatie. Al waren er op LV steeds enkelen die verontwaardigd reageerden op elke suggestie dat Farah het niet op een ‘cleane’ manier deed. Niet zelden diegenen die zelf iets over zichzelf of hun atleten te verbergen hadden.

 • Ton Peters

  Nee Zoef, geen feiten; hooguit verdenkingen.
  Voor de duidelijkheid: ik heb niets over mijzelf te verbergen en “mijn atleten” zijn er niet.

 • Alex Bouwmeester

  Ik vind de ophef over deze documentaire ook wat raar.

  De laatste jaren zijn er meerdere artikelen geweest die aan de kaak hebben gesteld dat Salazar en zijn groep de rand van het toelaatbare opzoekt. Wetende dat een groot aantal atleten gewoon echte doping neemt; zou jij, als je het geld hebt, niet al het legale doen om olympisch goud te winnen?

  Dat is hier de hamvraag wat mij betreft. Ik zou nooit schildkliermedicatie nemen als ik dat helemaal niet nodig heb. Ik haat naalden en ik vind van lopen alleen maar het pure lopen leuk. Loopscholing niet, krachttraining niet, alleen lopen. Is het illegaal om te doen? Nee. Nou ja, waarschijnlijk wel omdat Rupp en Farah geen medische indicatie hebben ervoor, maar aangezien 90% van atleten ook maar ‘asthma’ hebben, swa.

  De atleten van Salazar zijn altijd schoon getest. Ja ja ik weet dat Lance Armstrong dat ook altijd deed; dat argument hoor ik nou elke keer weer; maar wat mij betreft is dat een scheel argument. Het betekend even hard dat zij niet dopen dan dat zij wel dopen. (Of zijn schoon geteste atleten schuldig tot anders bewezen? Hoe werkt dat precies?)

  Het probleem wat ik met dit hele verhaal heb (naast dat hiervoor besproken) is dat het wel een beetje lijkt alsof geld weer eens de reden gaat zijn voor succes. (Bare with me here).

  Een voetbalclub is succesvol als het veel geld heeft om uit te geven ieder jaar (ook positive loop hier trouwens; maar goed). Gok eens welke landen steeds het paardrijden of zeilen winnen op de OS? De rijke landen. Hardlopen is wat mij betreft per uitstek een sport die iedereen, ongeacht hoeveel geld ze hebben, kan doen.

  Salazar maakt daar zo korte metten mee. Aanschaf van medicatie; 20 man personeel om zijn project heen; eigen laboratorium bij Nike(!! waarom!?) is wat mij betreft weer allemaal voordeel halen die er in een pure sport als hardlopen helemaal niet hoort te zijn.

  Maar goed; het is legaal wat hij doet (tot anders bewezen, niet tot anders gespeculeerd) en daarmee is de kous af. De BBC documentaire heeft eigenlijk weinig nieuwe informatie; weinig dingen die we niet al wisten. Dat de presentator zelf doping gebruikte “om te laten zien dat het werkte” zet, ja, doping in een slecht licht. Maar dat was het al? Het echte probleem is dat de USADA en de WADA gewoon jaren achter lopen op de feiten; en dat er geen tot zeer weinig mogelijkheden zijn om dingen als micro-doping tegen te gaan.

  Disclaimer: Ik haat valsspelen & valsspelers in het leven; helemaal in de sport. Gepakt worden is wat mij betreft levenslang schorsen. Alles wat ik hierboven zet is een mening en deze is voor verandering vatbaar met goede argumenten 🙂

 • @Ton Peters

  Waarom voel je je dan aangesproken ? En wat de zaak zelf betreft. Wel degelijk feiten. Getuigenissen zijn ook feiten. Of waarop zijn de beschuldigingen tegen de FIFA-top grotendeels gebaseerd ? Op getuigenissen en bekentenissen die anderen daarmee in opspraak brengen. Gelukkig zijn er nog internationale gerechtelijke instanties die wel de handschoen opnemen tegen allerlei sjoemelaars, of het nu sporters, coaches of bestuurders van federaties zijn. Alleen de sportfederaties zelf doen niets of wringen sterk tegen. Omdat ze vaak zelf betrokken zijn bij de malversaties.

 • Ton Peters

  @ Zoef,
  Ik voel me niet aangesproken. Ik houd alleen niet zo van volstrekt ongefundeerde niet-specifieke beschuldigingen zoals : … enkelen die verontwaardigd reageerden … , niet zelden diegenen (zijn) die zelf iets over zichzelf of hun atleten te verbergen hadden.
  Ik was wel onduidelijk in mijn reactie. Ik reageerde op het beweerde testosterongebruik. Magness’s bewering -tegenover Rupps en Salazars ontkenning- maakt het gebruik voor mij nog geen vaststaand feit.
  Het gebruik van schildkliermedicatie is wel een feit; daar hebben betrokkenen nooit geheimzinnig over gedaan. Je mag er je vraagtekens bij zetten, maar doping is pas doping als er doping op staat. En zo natuurlijk vind ik het gebruik van rode-bietensapconcentraat ook niet.