Eelco Sintnicolaas pakt ‘Nederlands record’ meerkamp in 1 uur: ‘De eerste meerkamp onder de 8000 punten waar ik blij mee ben’

27-07-2014 NK Senioren Amsterdam Nederland Atletiek foto: Kees Nouws /

Eelco Sintnicolaas heeft vandaag in Frankrijk een meerkamp afgewerkt binnen één uur. De meerkamper pakte in die 60 minuten een puntentotaal van 7376 punten. Met dit record heeft hij momenteel alle records op de meerkamp in zijn bezit. Het oude record stond op naam van Robert de Wit. Hij kwam tot een score van 7281 punten (11.3 – 6.76 – 15.50 – 1.95 – 56.3 – 14.3 – 43.82 – 4.40 – 59.98 – 5.27.90).

Eelco zette de volgende reeks neer:
11.34 – 7.18 – 14.02 – 1.83 – 54.29 – 14.78 – 42.26 – 4.80 – 55.96 – 4.51.60

Met die score won hij de wedstrijd in Montpellier. De tweede plek was voor de Fransman Florian Geffrouais met 7173 punten. De derde plek was voor de Duitser Mathias Prey in 7106 punten.

Pieter Braun, trainingsgenoot van Sintnicolaas, werd vierde. Hij scoorde een puntentotaal van 6655 punten:
11.76 – 6.61 – 12.19 – 1.95 – 55.93 – 15.56 – 39.65 – 4.20 – 50.92 – 4.56.46

CDc4CQhUkAAmlQd
Foto: Vince de Lange

De meerkampers starten in tweetallen. En moeten de meerkamp in 1 uur volbrengen. De aanlopen zijn van tevoren uitgezet, spikes (als deze al verwisseld worden) worden vooraf klaargezet, tactieken zijn besproken! Sintnicolaas was om 17:00 uur gestart samen met de Franse meerkamper Florian Geffrouais. Braun startte een kwartier voor Eelco. Vince de Lange moest in 75 minuten dus 20 onderdelen coachen.

Het trio koos om meerdere redenen voor deze opmerkelijke wedstrijden. ‘De Franse atleten doen deze wedstrijd vaker. Ik had er vaker over gehoord en het leek me gaaf om ook eens mee te doen. Eigenlijk wilde ik dat al langer. Tijdens de interland in Omnisport afgelopen voorjaar waren wij uitgenodigd door Joan-Yves. Normaal gesproken zijn 10 onderdelen in een uur juist minder zwaar dan een volledige meerkamp in 2 dagen. Daarom kun je dit juist zien als een zware training. Deze uursmeerkamp is gewoon voor de fun, maar is dus tegelijkertijd ideaal als een zware training. Daarbij is deze wedstrijd en locatie mooi te combineren als aprilstage,’ aldus Sintnicolaas.

Vooraf had hij gehoopt op een score tussen de 7200 en 7700. Zijn scores vandaag lieten zien dat het werpen goed zit. ‘Dat zie je duidelijk. Eelco voelt zich goed,’ aldus De Lange. ‘Ook de horden voelden erg goed. De 100 meter viel echter wat tegen. Er was tegenwind en de baan was niet nieuw. Daarbij komt ook dat Florian en Eelco in de eerste paar passen met hun armen tegen elkaar aan stoten. De 400 meter heeft hij bewust ontspannen gelopen. De meeste pauze heeft hij genomen tussen de 400 meter en horden. Even die rust gepakt. De 100 meter horden voelde prima, ook al was er vooraf een kleine angst voor kramp na de 400 meter. Daar heeft hij gelukkig geen last van gehad. In zijn eerste poging discus werd hij een beetje duizelig. Tweede poging ging gelukkig ok! Daar was hij blij mee.’

Bij polsstok heeft hij geen risico genomen en slechts twee sprongen gedaan. Hij wilde nog een poging op 5m10 doen, maar besloot ervan af te zien vanwege een stijve onderrug en hamstring. De speer heeft hij vanuit een dribbel geworpen.

Sintnicolaas vindt dat de score niet veel zegt over zijn huidige vorm. ‘Ik voel me fit. Ik zie het als een zware training en was leuk om te doen. Tussen de onderdelen loopt er iemand met je mee die de tassen draagt en vertelt hoeveel minuten je nog hebt. Het is haasten tussen de onderdelen door. Vooraf heb ik met Vince een voorspelling gemaakt hoe lang ik bezig ben met elk onderdeel. Je doet maar 1 of 2 pogingen, tenzij ongeldig. Het zwaarst was de 1500 meter. Florian loopt de 1500m aardig door, hij is een goede loper. Tussen de 400 en 1100 meter voelde het gewoon enorm zwaar. Het begon het echt als stampen te voelen. Het werd echter niet zwaarder dan het was. Blij dat het erop zit!’

Het drietal blijft nog anderhalve week in Montpellier trainen, samen met de groep van Franse bondscoach Jean-Yves Cochand. Jean-Yves is o.a. coach van meerkamper Kevin Mayer. ‘Al met al een erg leuke ervaring! Morgen dagje rust, herstellen en nog een mooie anderhalve week van maken! Het was de eerste meerkamp onder de 8000 punten waar ik blij mee ben! Tevreden, zeker ook over de werpnummers. Een eerste keer 10 overdelen in een uur is redelijk goed gegaan!’

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>