POWERbreathe: Harder lopen door efficienter ademhalen

Goed ademhalen lijkt vanzelfsprekend maar toch doen veel hardlopers het niet zo efficient; bij hogere tempos ademen ze te snel en te oppervlakkig. Een onbewuste gewoonte die veel energie kost en een rem op de prestaties kan zetten. Het gevoel van ademtekort of een gebrek aan controle over de ademhaling is vaak een reden om het tempo te laten zakken. Dat maakt je trainingen minder effectief en kan je beperkten in je competitieve prestaties.

PB2 UserP2_650

Efficienter is het om dieper en minder vaak adem te halen. Bij dezelfde inspanning zorgt een rustigere ademhaling voor meer controle, een lagere hartslag en minder energieverbruik.

Waarom is een snelle en oppervlakkige ademhaling minder efficient en wat zijn de consequenties?
Om een diepe inademing lang vol te houden heb je al snel wat meer kracht en uithoudings-vermogen nodig van de spieren waarmee je ademhaalt. Gericht je ademhaling trainen dus! Dat kan heel goed door bijvoorbeeld vaker intervaltraining te doen, want bij interval training belast je je ademhaling maximaal en daar wordt de ademhaling beter van. Maar extra interval training kan erg belastend zijn en kost ook tijd.

PB Plus Limted Edition_2_650

Een slim alternatief is de POWERbreathe, een kleine en ingenieuze weerstandstrainer voor je ademhaling. Veel (top)sporters werken er al mee. Het is een apparaat waarmee je gedurende 6 minuten per dag specifiek aan je ademhaling werkt. Met POWERbreathe train je de ademhaling met de intensiteit van een interval training zonder de rest van je lichaam te belasten. Je ademhaling-spieren worden er sterker van en je leert jezelf een diepere ademhaling aan. Bij de hogere tempos merk je al snel dat je meer lucht en controle hebt en tot betere prestaties kan komen!

Wetenschappelijke studies laten prestatieverbeteringen van 2.1% bij hardlopen, 1.5% bij zwemmen en 4.6% bij wielrennen.

Tip voor personen met astma en inspanningsastma; de POWERbreathe is oorspronkelijk ontwikkeld om mensen met ademhalingsmoeilijkheden te helpen kortademigheid te bestrijden. De extra kracht van je ademhaling compenseert voor een grotere weerstand die overwonnen moet worden bij een vernauwing van de (bovenste) luchtwegen en geeft verlichting bij het sporten.

De POWERbreathe kent verschillende uitvoeringen; het standaard model, de Plus, kost €59,95 en de professionele K5 met software €524,99
Verkoop en informatie via www.trainjelongen.nl

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  • Heb de mijne al meer dan 10 jaar volgens mij, maar kan het me verkeerd herinneren. Simpelste uitvoering, eerste generatie. Ik kocht hem wegens astmasymptomen, hoopte een paar losse procent van de vele tientallen verloren terug te winnen.

    Nadeel dat ik zie is dat er alleen nadruk ligt op inademen, niet op uit. Uit is minstens zo belangrijk. Meer eruit gooien betekent makkelijker er meer verse lucht in krijgen de volgende cyclus.

    Dat gezegd hebbende, de longen kunnen trainen op kracht, bij lage hartslag, is natuurlijk een uitkomst. En er kan en zal voordeel uit gehaald worden. Het is wel een beetje een ongemakkelijk gevoel die onderdruk in je longen die aan je ribbenkast lijkt te trekken.

    Zodat ik niet meer weet wat ik moet doen om procenten beter te worden grijp ik weer naar de Powerbreathe. Maar er is meer te doen met ademhaling, dat misschien wel (veel) meer voordeel biedt in wedstrijden. Daarover schreef ik hier recent nog. Alternatieve ademhalingspatronen. Er in+uit is les 1. Er zijn meerdere lessen.