Nieuwe winnaar Gouden Spike 2014 na dopingschorsing Koppelaar

De Gouden Spike van 2014 gaat over in andere handen. Nu de prestatie van polsstokhoogspringer Rutger Koppelaar vanwege een overtreding van het dopingreglement ongeldig is verklaard, besluit de Leidse organisatie de trofee toe te kennen aan Joshua Cheptegei (Oeganda).

14-06-2014 Gouden Spike Leiden Nederland Atletiek foto: Kees Nouws

Voorzitter Norbert Groenewegen van het organisatiecomité van Leiden Atletiek legt uit waarom de prijs van eigenaar wisselt. ,,Als gevolg van de overtreding van het dopingreglement in mei 2014 zijn alle sportieve prestaties van Rutger Koppelaar, die in Leiden in juni tot 5,55 meter kwam, ongeldig verklaard’’, aldus Groenewegen. ,,Op grond daarvan zullen wij de trofee en het bijbehorende prijzengeld terug krijgen. Daarna kun je twee dingen doen: alsnog een andere winnaar aanwijzen of geen winnaar benoemen.’’ Dat laatste, benadrukt Groenewegen, vond vrijwel niemand een goed idee. Bovendien had de jury, die de hoofdprijs van de populaire baanwedstrijd aanwijst, op zaterdag 14 juni 2014 meerdere kandidaten op de korrel.

Het was voor de organisatie een koud kunstje om – zij het met terugwerkende kracht – een nieuwe winnaar te kiezen. Dat wordt Joshua Cheptegei, die tijdens de 43ste Gouden Spike tot een prestatie kwam van 27.56.26 op de 10.000 meter. Op grond van deze prestatie werd Cheptegei door Oeganda uitgezonden naar de Wereldkampioenschappen voor junioren die in juli in Eugene (V.S.) werden gehouden. Bij die wereldkampioenschappen won hij de gouden medaille. Eind 2014 stond hij met zijn prestatie behaald bij de Gouden Spike op de tweede plaats van de wereldranglijst voor junioren. De uitreiking van de trofee zal op een nader te bepalen moment plaatsvinden.

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>