Cherotich en Mengist verrassende winnaars bij onstuimige editie PWN Egmond Halve Marathon

11-01-2015 PWN Halve Marathon Egmond Nederland Atletiek foto: Kees Nouws :

De wedstrijd bij de PWN Egmond Halve Marathon, waarin vandaag het stormachtige weer een hoofdrol speelde, werd gewonnen door de Keniaanse Purity Cherotich in 1.11.40. Hierdoor werd voor het tweede jaar op rij de traditionele man-vrouw wedstrijd gewonnen door een vrouw. Bij de mannen kon de onbekende Ethiopiër Azmeraw Mengist als beste weerstand bieden tegen de elementen in 1.03.01. Eerste Nederlander was Abdi Nageeye, die bijzonder knap als vierde man eindigde in 1.03.59. Andrea Deelstra noteerde als beste Nederlandse dame een tijd van 1.15.51.

Met een voorsprong op de mannen van 9.17 minuten gingen de vrouwen vandaag een half uur later dan gepland van start op de halve marathon. Organisator Le Champion besloot eerder op de dag de kwart marathon een half uur uit te stellen. De hoge waterstand, te danken aan de krachtige westenwind, maakte het strand toen nog onbegaanbaar en dus werd ook de halve marathon verplaatst. Na de eerste kilometers door het dorp bleef er een kopgroep van acht vrouwen over. Halverwege het strand werd het tempo door de Afrikaanse dames opgevoerd en konden de Nederlandse loopsters Andrea Deelstra en Miranda Boonstra al niet meer volgen. De terugweg door de duinen ontaardde in een strijd tussen de Ethiopische Meseret Hailu en Mihret Derbe en Purity Cherotich en Gladys Chesir uit Kenia. De kleine Afrikaanse loopsters moesten het vandaag vooral hebben van hun kracht en techniek, aangezien de weersomstandigheden hen de overwinning niet cadeau zouden geven. Uiteindelijk bleek Cherotich het sterkst te zijn. Vanaf het 16 km-punt liep ze weg bij de grote favoriete Hailu en gaf de winst tot aan de finish niet meer weg. Ze wist zelfs de mannen ruim voor te blijven en finishte in 1.11.40. Hailu volgde bijna een minuut later in 1.12.32. De derde plek op het podium werd ingenomen door Gladys Chesir met een tijd van 1.12.58. Andrea Deelstra was heel blij met haar zesde plek in het eindklassement (1.15.51).

11-01-2015 PWN Halve Marathon Egmond Nederland Atletiek foto: Kees Nouws :

De wedstrijd bij de mannen mocht zich verheugen op een sterk bezet veld. Le Champion had de drie wereldtoppers Bernard Kipyego, Lucas Rotich en John Mwangangi aan de start staan. Ook was vrijwel de gehele Nederlandse atletiektop aanwezig. Onder andere Khalid Choukoud, Abdi Nageeye, Tom Wiggers en Ronald Schröer hadden een plekje veroverend in de grote kopgroep. Volledig gezandstraald kwamen de mannen in Castricum aan Zee het strand af. Vervolgens barstte in het Noordhollands Duinreservaat de strijd pas echt los. Choukoud en Wiggers hadden al snel het nakijken door het Afrikaanse loopgeweld. Abdi Nageeye bleef vechten om er bij te blijven, maar moest ook bij het 16 km-punt de grote favorieten laten gaan. Bij Kipyego, Rotich en Mwangangi zat ook de onbekende Ethiopiër Azmeraw Mengist. Met zijn gemakkelijke loopstijl trok hij de groep langzaam uit elkaar. Tot aan de Bloedweg, waar de wind pal tegen was, kon alleen Bonsa Diba meekomen met Mengist. De verrassende leider was toen echter al te laat om de eerste vrouw voor de finish nog in te halen, hij kwam in 1.03.01 over de streep. Mengist boekte hiermee zijn eerste grote overwinning in zijn carrière. De tweede plek in deze zwaarbevochte wedstrijd was voor Diba (1.03.36), Mwangangi werd de derde man (1.03.53). Bewondering was er voor de prestatie van Nageeye (vierde plaats in 1.03.59), die lang heeft meegestreden voor een plek op het podium: “Ongeveer vier kilometer voor de finish kreeg ik een tik op mijn voet, waardoor ik last kreeg van mijn hamstring en niet meer kon aansluiten. Toch ben ik heel blij met mijn prestatie vandaag.”

In totaal trotseerden vandaag 17.000 hardlopers de zware weersomstandigheden. Het was echt afzien vanwege de uitzonderlijk harde wind. Bij de kwart marathon moest zelfs het alternatieve parcours met heen- en terugweg door de duinen worden ingesteld. Toch was het voor de deelnemers vooral ook een mooie uitdaging, die hoort bij het karakter van de PWN Egmond Halve Marathon. De geleverde prestaties waren voor het toegestroomde publiek een sensatie om naar te kijken. Le Champion kijkt met een zeer goed gevoel terug op deze heroïsche editie. Een speciaal dankwoord gaat uit naar alle vrijwilligers, sponsors en instanties die tijdens het evenement in weer en wind hebben geholpen.

Top 5 Mannen
1. Azmeraw Mengist (ETH) 1.03.01
2. Bonsa Diba (ETH) 1.03.36
3. John Mwangangi (KEN) 1.03.53
4. Abdi Nageeye (NED) 1.03.59
5. Lucas Rotich (KEN) 1.04.10

Top 5 Vrouwen
1. Purity Cherotich (KEN) 1.11.40
2. Meseret Hailu (ETH) 1.12.32
3. Gladys Chesir (KEN) 1.12.58
4. Mihret Derbe (ETH) 1.15.03
5. Lucy Macharia (KEN) 1.15.37

Kijk voor de volledige uitslag op www.pwnegmondhalvemarathon.nl.

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>