Oud-winnares Meseret Hailu van start bij PWN Egmond Halve Marathon

19-10-2014 TCS Marathon Amsterdam Nederland Atletiek foto: Kees Nouws /

Le Champion heeft oud-winnares van de PWN Egmond Halve Marathon, Meseret Hailu, gecontracteerd voor de 43e editie op zondag 11 januari 2015. De 24-jarige atlete uit Ethiopië won in 2012 de heroïsche halve marathon aan de Noord-Hollandse kust. Ze gaat volgende week onder andere de strijd aan met de ervaren Flomena Chepchirchir uit Kenia, die in 2013 en 2014 al eens tweede werd in Egmond. Bij de mannen is parcoursrecordhouder Dawit Wolde toegevoegd aan het internationale deelnemersveld. De Ethiopiër won in 2012 in 1.00.46.

Met een sterke eindsprint op de Boulevard Noord van Egmond aan Zee versloeg Meseret Hailu in 2012 niemand minder dan Florence Kiplagat, de toenmalig wereldkampioene op de halve marathon. Het betekende een doorbraak in haar carrière. In datzelfde jaar sleepte ze in het Bulgaarse Kavarna verrassend de wereldtitel op de halve marathon binnen. Ze scherpte bovendien haar persoonlijk record aan met twee minuten tot 1.08.55. Een paar weken later won ze de TCS Amsterdam Marathon in een geweldige tijd van 2.21.09, goed voor een verbetering van het parcoursrecord. Naast haar winst in Amsterdam eindigde ze al meerdere keren hoog in het klassement van een grote marathon. Zo werd ze in 2014 in Dubai vierde en in 2013 noteerde ze in Boston een tweede tijd.

Ook Flomena Chepchirchir is een grote kanshebster voor de overwinning in Egmond. Tijdens de editie van 2012 kon zij lang met Hailu meekomen. Een jaar later wist landgenote Helah Kiprop in de laatste honderd meter Chepchirchir op één seconde voor te blijven. En ook bij de laatste editie moest zij genoegen nemen met een tweede plek. Lukt het haar dit jaar wel om de hoogste plaats op het podium te betreden? Haar snelste tijd ooit op een halve marathon is 1.08.06 (Lille, 2012). Het afgelopen seizoen kwam ze in Lissabon in de buurt, toen ze de 21,1 km uitliep in 1.08.51. Haar laatste wedstrijd was de marathon in Macau op 7 december, die ze won in 2.33.24. De 27-jarige Lucy Macharia is de tweede troef uit Kenia, die dit jaar de Singelloop in Breda op haar naam schreef (32.26).

Dawit Wolde neemt het tijdens de winterklassieker op tegen de drie Keniaanse wereldtoppers Bernard Kipyego, Lucas Rotich en John Mwangangi. Hij zal in dit sterke deelnemersveld flink aan de bak moeten om zijn prestatie van 2012 te evenaren. Zijn beste prestatie dit jaar was een tweede plek in de Enschede Marathon (2.10.42).

afzeggingen
Abel Kirui, tweevoudig wereldkampioen op de marathon, heeft zich helaas afgemeld bij de organisatie. Ook Hilda Kibet en Hugo van den Broek moeten de PWN Egmond Halve Marathon aan zich voorbij laten gaan. Kibet verkeert niet in vorm en Van den Broek heeft zijn enkel verstuikt.

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>