Atletiekunie stelt topcoach Rana Reider aan

RanaReider_Papendal_770_RvZ
Foto: René van Zee

De Atletiekunie gaat een overeenkomst met de Amerikaanse topcoach Rana Reider aan. Reider gaat op het Nationale Trainingscentrum Papendal deel uitmaken van de technische staf van de Atletiekunie als coach en consultant. Naast het coachen van zijn eigen trainingsgroep gaat Reider samenwerken met verschillende andere bondscoaches op met name de sprint en explosieve onderdelen. Bovendien zal hij de Atletiekunie adviseren in het verder ontwikkelen van de topsportprogramma’s en de optimale voorbereiding op de Olympische Spelen in Rio in 2016.

‘Enorme impuls’
Rana Reider is trainer van veel wereldtoppers, waaronder Olympisch kampioenen Dwight Phillips (verspringen), Christian Taylor (hinkstapspringen) en Brian Clay (tienkamp). Ad Roskam, Technisch Directeur Atletiekunie over de aanstelling van Reider: “Het is een fantastische kans om een topcoach als Rana toe te voegen aan onze technische staf. Naast het vormen van een trainingsgroep kunnen we alle Nederlandse atletiekcoaches laten profiteren van zijn kennis en ervaring. Tegelijk is het ook een enorme impuls voor het verder ontwikkelen van de begeleidingsstaf en topsportcultuur op ons Nationale Trainingscentrum Papendal. Het is een unieke kans welke we met hulp van NOC*NSF hebben kunnen grijpen!”

‘Nieuwe dimensie’
“Hier hoefden we niet heel lang over na te denken,” aldus Maurits Hendriks, Technisch Directeur van NOC*NSF. “Rana komt uit het netwerk van Charles van Commenee, lid van ons High Performance Team. Hij heeft met hem gewerkt in Engeland. Als een coach van dit kaliber te kennen geeft in Nederland te willen werken zijn wij bereid mee te doen. Het zegt ook iets over de potentie van onze atleten dat hij hierheen wil komen. De Nederlandse atletiek is vol in beweging en met de komst van deze coach wordt daar weer een nieuwe dimensie aan toegevoegd. En ik hoop eerlijk gezegd dat er naast atletiek nog wel wat sporten en vooral ook coaches van zijn ervaring en kennis wat gaan leren. Dat is wat we graag willen met TeamNL. We hopen dat coaches en sporters elkaar ook steeds weer beter maken.” (Persbericht)

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 • Dat betwijfel ik, aangezien dit soort coaches passerende broodcoaches zijn, die te kort ergens blijven om een stempel te kunnen drukken/invloed te kunnen uitoefenen/verbeteringen kunnen doorvoeren.
  Met veel bombarie 2 jaar geleden aangekondigd in de UK, maar daar nu ook alweer weg.
  AU zou beter kunnen zorgen dat de topcoaches die ons eigen land rijk is zich verbonden/gewaardeerd voelen met/door de bond, en samen met deze mensen kunnen werken aan een lange termijn verbeterplan.
  Men heeft weinig geleerd van het Michael Khmel verhaal; die zou het hier ook wel even op de kaart komen zetten.

 • paul wernert

  Khmel had een beperkte taak, uitsluitend gericht op de 400 m. Reider wordt geacht meer tijd in e.e.a. te steken, waarbij het gegeven dat hij m.i. zeer aanspreekbaar is en zeker bereidheid tot delen van kennis toont goede kwalificaties zijn voor zijn taak. Het is ook aan de AU/TD om hiervan zo te profiteren dat voor de langere duur geprofiteerd kan worden van Reider.
  Trouwens HAR je ageert nogal eens tegen types als Mitchell. Nu heeft zo’n type, t.w. John Drummond 8 jaar schorsing aan zijn broek gekregen. Je bent dus gehoord, tot in de VS!

 • Frank Koopmans

  Bennema, Schippers en Visser zijn al eens bij hem op stage geweest. Op zich een logische zet om een kampioenenmaker aan te stellen richting de Spelen. Al wordt de staf zo wel een beetje “overcompleet”. Ach, een paar medailles in Rio en we lullen nergens meer over 😉

 • @ Paul, wat bedoel je met die laatste opmerking? In het licht van dit ‘Reider’ topic toch geen punt van discussie?
  On topic:
  An sich geen problemen met het aantrekken van kennis van buiten, maar de manier waarop de AU dit soort zaken eerder heeft aangepakt getuigt niet echt van een goed uitgedachte return on investment strategie, dat zul je toch met me eens zijn. Er zit ook veel kennis in het veld in Nederland (onder andere bij jou, als ik zo vrij mag zijn), maar de bondscoaches die op Papendal rondlopen (uitzonderingen daargelaten) zijn van een wat andere orde qua kennis, kunde en vaardigheden. Moet er dan een dure buitenlandse coach komen waarvan je weet dat die short term succes voorstaat, of kun je beter gebruik maken van kennis die voor een langere periode beschikbaar is, tegen een lage prijs. Mijns inziens is de laatste optie een betere om ook je bondscoaches op niveau te krijgen, maar goed. AU wordt uiteraard ook afgerekend op succes, en staat dus inderdaad voor korte termijn politiek.

 • Khmel (Chmel) is een ander verhaal. Hij bood zich overal en nergens aan en wij zijn bij Hellas met hem in zee gegaan, even later werd dat nationaal en weer even later werd het GB.

 • Frank Koopmans

  Wat is dan precies die kennis? Of is het gewoon het afkopen van de eigen onzekerheid? Er moet gewonnen worden in Rio, dat gaat het best met Amerikaanse winnaarsmentaliteit. Haalt misschien wat druk weg van de Nederlandse coaches.