Krotwaar neemt nieuw wereldrecord marathon met korreltje zout: ‘Meerderheid atleten gebruikt doping’

De Eindhovense marathonspecialist Luc Krotwaar neemt het wereldrecord op de marathon dat Dennis Kimetto zondag in Berlijn liep ‘met een korreltje zout’. De Keniaan snoepte met 2 uur, 2 minuten en 57 seconden liefst 26 seconden van de oude wereldrecordtijd af. Volgens Krotwaar was er slechts tien procent kans dat deze prestatie ‘schoon’ was. Negentig procent van de huidige generatie marathonatleten gebruikt volgens hem doping.

DennisKimetto_CPC_770_LV

’26 seconden abnormaal veel’
Krotwaar deed deze bewering zondag bij Omroep Brabant in radioprogramma Sportlunch. Krotwaar: “26 seconden van een wereldrecordtijd afhalen is abnormaal veel. Kimetto haalde ook nog eens 45 seconden af van zijn persoonlijk record. Er gaat veel geld om in de marathonwereld. Ik durf mijn handen niet in het vuur te steken voor dit record. Helaas is atletiek geen schone sport meer.” Lees hier verder

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 • Marcel Mangnus

  Zo’n klasse-prestatie van een wereldtopper en dan direct weer over doping beginnen…. erg jammer Luc. Indirect beschuldig je hiermee ook zijn managers/trainers. Ik geloof in ieder geval in de fysieke en mentale capaciteiten van deze jongen. Met keihard werken en steeds betere trainingsmethodes, lijkt me dit een perfect mogelijk ‘schoon’ wereldrecord.

 • geen naam

  Als je geen concrete aanwijzingen tegen iemand hebt, moet je je mond houden in het openbaar. In de kroeg kan je je twijfels rustig uitspreken, maar in de media vind ik dat niet kunnen. Die 90% is volledig uit de lucht gegrepen en zelfs al zou die kloppen, dan kan Kimetto ook gewoon nog bij die andere 10% zitten.

  En als 2.05 en 2.06 zonder doping mogelijk is, waarom 2.02 dan niet? Er zijn grenzen aan wat mensen kunnen, maar die grenzen verschuiven continue. 1.30 zullen ze niet snel gaan lopen, maar wie weet waar de grens wel ligt?

 • Super dat Luc dit zegt, de meeste (ex)-toppers steken hun hoofd in het zand. Ze durven niets te zeggen uit angst voor reactie zoals “die is jaloers”, “hij kon het zelf niet, dus atleten die sneller zijn nemen dus doping”. Nee, Luc, klasse dat jij tenminste niet naief bent en gewoon de waarheid durft te zeggen.

 • seventhofnone

  Luc heeft blijkbaar veel Duitse Tv-gekeken in de de afgelopen twee jaren http://www.zdf.de/ZDFmediathek/beitrag/video/2028404/Kenia-Aerzte-nah-bei-Trainingscamps-#/beitrag/video/2028404/Kenia-Aerzte-nah-bei-Trainingscamps-
  Duitse journalisten hebben ook vlak voor de Olympische Spelen in Londen al een Afrikaanse klokkenluider gesproken maar op één of andere manier lijkt er niet voldoende wil te zijn om het echt te onderzoeken omdat misschien rond atletiek nog steeds een aura van onschuld hangt. Ik heb het inmiddels HE-LE-MAAL gehad met het wielrennen maar als dan ook nog eens de wegatletiek besmet blijkt te zijn…. Neemt niet weg dat ik twee uur ademloos naar de mooiste marathon van de wereld heb zitten kijken.

 • Jeroen romeijn@hotmail.com

  Met zo een opmerking zet hij ook zijn eigen prestaties in de verdachte hoek.

  Of is het. Vroeger was alles schoon en nu is er doping.

  Zonde dat zo een groot kampioen als Luc zich zo uitlaat over de sport.

 • Jammer dat Luc Krotwaar zijn geloof in de huidige generatie topatleten is verloren. Hij wekt met zijn uitspraken de indruk nogal zeker te zijn van zijn uitspraken en ik vraag mij werkelijk af of hij meer weet dan u en ik!
  Persoonlijk vind ik en niet uit naifiteit ,dat zolang niet is aangetoond dat een atleet de zaak “flest” je dit soort uitspaken voor je moet houden..
  Dennis Kimetto leverde in Berlijn een topprestatie die alleen maar respect verdiend.

  Bert Vreeswijk

 • Zolang we nog zonder in huilen uit te barsten het bedriegen gedogen van de Kenyanen met hun leeftijden en zelfs hun sexe, kijk maar eens naar de winnaar van de 800 m bij het wereldkampioenschap junioren bij de junioren dames en de winnaars bij de 10 km ,moeten we natuurlijk al helemaal geen vraagtekens stellen bij het feit dat er een aantal europese artsen ineens graag gaan werken met kenyanen en het feit dat er daar geen EPO controles kunnen plaatsvinden tijdens trainingsperioden…..toch….?…… Of heeft Luc misschien toch gewoon een keer hier verwoord wat velen al weten en vermoeden.Het wordt gewoon tijd voor een pas op de plaats en nadenken over een nieuwe dopingvrijesportleague desnoods zonder de Kenyanen. Gewoon eerlijk zijn en anders rondjes gaan rennen rond de Kilimandjaro of Mount Kenya. Al het gepraat over eerlijke sport heeft geen zin als je niet daadwerkelijk wat durft te ondernemen tegen de (bijna) openlijke fraude. Dat we te maken hebben met uitzonderlijke atleten is een feit, maar Bogerd was ook een uitzonderlijke wielrenner, net als Armstrong , maar beiden moesten naar hun eigen overtuiging over hun eigen top heen om te slagen en werden daarmee bedriegers! Veeleer een menselijke tragedie als een puur sportieve mijns insziens. Sportiviteit staat voor eerlijkheid. Als je daar concessies aan doet is het einde zoek .

 • 45 seconden van een marathon PR afhalen, dat is toch zo vreemd nog niet? Nooit een PR verbeteren uit het begin van je carrière, dat is eerder vreemd.

  Ik ben wel benieuwd welke sport waar groot geld verdiend wordt NIET met doping besmet is. Denk dat het een waanbeeld is te denken dat de sport waar je fan van bent precies díe ene is…..

  Er gaat veel geld in om, en de Europese trainers doen het er goed bij, en zijn toegankelijk voor Afrikanen met weinig ander perspectief in het leven. Als daar geen doping aan te pas zou komen zou het wereldschokkend zijn. Zó lijnrecht in tegen de menselijke natuur…

 • Luc, beschuldig je hiermee indirect, naast de trainers en begeleiders ook Butter (getraind in afgelegen Kaptagat) en Abdi (op de hoogvlaktes in Ethiopië). Je mag verder je commentaar wel wat meer kracht bij zetten.

 • ze lopen wel erg hard. Mijn inziens iets te hard en ja Luc mag dit soort dingen rustig zeggen. Of heeft iedereen plotseling boter op zijn hoofd?

 • Wisten we toch al langer dat de Afrikanen niet alles uit de lange en slanke kuiten halen. Lopen niet alleen snel op Calvé pindakaas – je denkt toch niet dat alleen wielrenners on de dopingloep horen te liggen ….
  Ik ben alleen benieuwd of Luc zelf in zijn carriëre bij de altijd bij 10 % of de 90% heeft gehoord nu we toch iedereen aan het beschuldigen zijn ??

 • Laten we wel wezen, het is bijzonder naïef om te denken dat een extreme sport als marathonlopen volkomen schoon gaat. En toch hoor je vrijwel nooit dat er een marathonloper betrapt wordt op het gebruik van doping.

  Natuurlijk zijn Afrikanen betere lopers, maar dat houdt niet in dat dopingcontroles dan maar geschrapt moeten worden. Bloedpaspoort voor toplopers lijkt mij geen slecht idee. Al is het maar om transparant te zijn naar de buitenwereld.

 • “dat is zoiets als op de 100 meter … daar zitten ze op iets van 9,8, dan loop je ineens 9,2 of zow”… duhhhhh.. 26/7400 x 9,8 =… Over Luc zijn uitspraken is hierboven al voldoende gezegd.

 • Lijkt mij een terechte constatering. Tot het tegendeel bewezen is. Het is naïef te veronderstellen dat als de belangen groot worden (of financieel heel groot) dat er maar geen doping gebruikt zou worden.

 • Ja feit is wel dat er atleten van Gerard van Veen op doping betrapt zijn . oa winnares 10 km Amersfoort 2013. Maar zelf vindt ik de 2.10 van Luc Krotwaer ongeloofwaardiger dan de 2.02 die nu in Berlijn is gelopen.

 • Wow wat een goede ideeën van Archie Staal! Een dopingvrije sportleage! Ik zou zeggen stap eens naar het IOC. Zonder Kenyanen (lopen te hard en worden verdacht door Luc Krotwaar), maar dan ook zonder Zweden (laatst een marathonloper betrapt), Nederlanders (want Adrienne Herzog), Amerikanen (want Lance Armstrong) etc. Die moeten dan maar rondjes om de Kilimandjaro of Mount Kenya, Kebnekaise, Ijsselmeer/Cauberg of de Grand Canyon gaan rennen.

 • @Archie staal

  compleeet belachelijk!!!!

  u haalde een Marokaan naar de kustmarathon,was dat ook een doper?
  in Marokko zijn er de laatste jaren tientallen dopinggevallen geweest,ook bij belgen en Nederlanders van marokaanse oorsprong.

  Hoeveel Kenianen zijn er betrapt op doping de laatste 5 jaar?

  geef 1 bewijs dat die Kenianen doping gebruiken

  ps: ik heb met mijn eigen ogen gezien dat deze jongens zaterdag nog een bloedtest hebben moeten ondergaan,ook na de wedstrijd nog.

 • Krotwaar zegt gewoon wat echte insiders al lang weten. Maar goed, er zijn natuurlijk altijd onnozele schapen die blijven geloven dat de top van de wereldatletiek clean is.

  Vergelijk deze tijd ook eens met het wereldrecord van Densamo uit april 1988: 2.06.50 in Rotterdam. Dat wereldrecord bleef destijds ruim 10 jaar staan. Maar inmiddels wordt er bijna 4 minuten harder gelopen op de marathon.

  Hoe kun je die 4 minuten verschil verklaren? Betere voeding? Betere trainingsschema’s? Vaker op de Omegawave?

  Ik geloof er niks van.

 • @Lourens: geloven doe je in de kerk, of de moskee, en op LV natuurlijk. Daar kun je je medegelovigen eindeloos lastig vallen met “zij lopen harder en daarom …’
  Luc: als een ander atleet wat harder loopt dan jijzelf of jouw pupillen is dat natuurlijk gelijk verdacht, of liever schuldig ….Nog even en jijzelf en je pupillen zijn warempel nog de enige “schonen” in de atletiek. Het is op weg naar de top altijd gemakkelijk om anderen omlaag te trekken dan zelf omhoog te klimmen. Wat een interessante sport…. meer trekkers dan klimmers…En dan tegelijkertijd zeuren dat de media zo weinig aandacht besteed aan deze huilebalkjes-sport …

  • Beste Henk (Kraaijenhof?) verklaar jij dan alsjeblieft hoe jij denkt dat dit alles mogelijk is en of een schone sport en mogelijk en wenselijk is…..laten we de discussie wat op een ander niveau brengen, jij lijkt me , met jou achtergrond, de geeigende persoon…….

 • Björn Vennema

  Ahh laten we ook meteen maar onze rechtspraak veranderen zodat iedereen altijd schuldig is totdat het tegendeel bewezen is. Prima plan…

 • paul wernert

  En toch bestaan er onder Kenianen van die talenten, die in de winter en voorjaar twee keer per week 40 minuten joggen, wat moeizame wedstrijdjes lopen in het begin van het seizoen en aan het eind van het seizoen wereldkampioen worden. Op de 800 meter bijvoorbeeld. Staat natuurlijk los van het gegeven dat er zeker op grote schaal doping wordt gebruikt. Maar om nou bij voorbaat alles, zelfs op het allerhoogste niveau, af te doen met spuiten en slikken gaat mij duidelijk te ver.

 • Opmerkelijk! ..in de jaren 90 lag het wereldrecord rond de 2.06 en konden blanken op de marathon ook goed meekomen terwijl er wel 26.30 of zelfs sneller werd gelopen op 10.000m waar de blanken toen niet konden meekomen, nu is de situatie omgedraaid!..minder snel op de baan waar blanken nu wel enigszins kunnen meekomen maar minuten sneller op de marathon!..wat is hier aan de hand??

 • Het geld is nu te verdienen op de marathon, dus doen de Afrikanen dat. De Europeanen/Amerikanen kunnen nog wel sponsoring en/of overheidssteun krijgen om zich op de lange baannummers te richten.

 • Archie: hoe is het mogelijk dat de marathon-generatie (Nijboer, ten Cate, Vreind) van de 80-er jaren harder loopt dan die van nu, (tenminste in Nederland, in Kenia natuurlijk niet?) Hoe is het mogelijk dat Lorna en Sifan harder lopen dan de Miranda, Andrea, Susan, en zelfs dan Adrienne? Hoe is het mogelijk dat Daphne sneller loopt dan de dames uit de voormalige DDR? Is doping hier het eenvoudige antwoord weer? Volgens een aantal LV lezers wel, maar die kun je dan ook niet serieus nemen.
  Een schone sport is weliswaar wenselijk, maar niet mogelijk, tenzij we elke atleet van enig niveau, hoewel het gebruik van prestatievehogende middelen onder fitness-sporters (of zelfs onder wetenschappers) minstens even hoog is (geen controles), dag en nacht door een politieagent laten vergezellen (en dan nog). Is dat de oplossing voor een 100% schone sport en is de sport daarmee echt gediend, nog afgezien wie dat allemaal gaat betalen…..

  Gewoon wachten tot een van de pupillen van Luc plotseling hard gaat lopen of dat hij een Keniaan gaat trainen, kijken hoe snel zijn mening verandert ……
  HIj doet gewoon de atleten tekort die wel helemaal schoon lopen door ze allemaal over 1 kam te scheren, erg gemakkelijk, maar dom. Maar misschien had hij een slechte dag, die hebben we allemaal wel eens 😉

 • Frank Koopmans

  De vraag is niet of Luc niet een gezonde dosis twijfel mag hebben, maar of het verstandig is om dit vanuit zijn perspectief zo in de pers te brengen. Hij relateert de beschuldigingen aan zijn eigen “schone” prestatie, waarmee hij zich eigenlijk gewoon een slechte verliezer toont. Nogal saillant, nu er juist twee schokkende dopingzaken in Nederland lopen. 

  Het geeft wel goed weer in wat voor identiteitscrisis het Westerse hardlopen zich bevindt. Nu de genetische verschillen zich steeds verder uitkristalliseren, blijken de Afrikanen een paar maatjes te groot. Daar kan je over blijven huilebalken, je kan het ook gewoon als een man accepteren. Tenslotte is het maar sport, je wordt nog geen beter mens als je harder loopt. Misschien wordt je dat wel, als je topprestaties niet meteen van loze beschuldigingen voorziet 😉

 • Jeroen Deen

  Even off topic, maar eigenlijk ook wel on topic, later mijn mening over wel of geen doping bij mararhon toppers uit Oost-Afrika, maar een stukje statistiek. (En dat van een Fysio)

  “Is Dennis Kimetto zijn tijd wel zo opzienbarend?”

  Er is een gemiddeld verschil van 12.5% tussen top-tijden van mannen en de vrouwen in de grote marathons de laatste jaren.
  Dat komt neer op 20-21 sec./km.
  Die lijn doortrekkend vanaf Paula Radcliffe haar 2.15.25, wat 3.12 min/km is, betekent 2.51 of 2.52 min/km voor een vergelijkbare mannentijd.
  Dennis liep gemiddeld 2.54:80 min/km afgelopen zondag in Berlijn

  Afgaande op deze statistiek begrijp ik de ophef niet, of is het wereldrecord bij de vrouwen dan zo buitenaards? Nooit iets over gehoord toen in 2003.

  Okay, dan toch een beetje een inside;
  Professionalisering in de hardloop wereld in Oost-Afrika, is al vele
  jaren gaande, doping is een heikel
  punt van aandacht, een “short-cut”
  naar roem en geld. Het heeft ieders aandacht hier, zelfs de Keniaanse Federatie! Maar vooral op de werkvloer wordt bijzonder zwaar gelobyed onder de atleten voor een schone sport. Controles zijn er veel en m.i. meer dan elders in de wereld, ook heel gericht op verdachte atleten en bloedpaspoort wordt al gebruikt (zie Frank’s opmerking over Berlijn)

  Er word Doping gebruikt in Oost-Afrika, maar in de test poule (top 25 in de wereld) is dat toch wel heel moeilijk, pakkans is wel heel groot!

  Probleem zijn de gelukzoekende Keniaanse apothekers en doctoren, die actief atleten benaderen, alleen voorlichting aan atleten kan atleten uit deze valkuil houden. Wordt hard aan gewerkt! Structureel doping-gebruik ken ik niet, niet in Kenia en niet in Ethiopië!

  Professionele atleten groepen en managements die structuur en begeleiding verschaffen hebben het niveau van met name de marathon (€) omhooggeschroefd, er was veel te verbeteren en ook nog veel werk te doen, maar dit zijn allemaal lang lopende projecten.

  Ik ben trots om een klein onderdeel van al deze projecten te mogen zijn en natuurlijk is mijn mening enigszins gekleurd, maar wel onafhankelijk! Ik werk niet voor een management, niet voor de bond en niet voor % van inkomsten van atleten, maar voor atleten, speciaal opkomende!

  En Luc kan en mag zijn mening kenbaar maken, zie hem graag weer eens op de wegen van Iten, het is te lang geleden! We missen je!

 • @frank: Het dopinggebruik gebeurt tijdens de trainingsopbouw. Ver weg zodat ze geen pottekijkers hebben, zodat ze zeker zijn dat er geen controles plaatsvinden. Het weekend van de wedstrijd als er gecontroleerd wordt is het al lang uit het bloed verdwenen.
  Maar het zijn niet enkel de Kenianen en Ethiopiers, ook de “Europeanen” gaan tegenwoordig trainen op plaatsen waar ze geen kans hebben op een controleur tegen te komen. Voor sommige is dit toeval, willen eens meetrainen met toppers, andere zoeken bewust deze plekken op zodat ook zij zich kunnen bezondigen.

 • bas van dam

  Aardige analyse in de Volkskrant vandaag, slotzin stelt dat we een halve seconde per km harder gaan tijdens het WR dus dat valt allemaal wel mee.

  Uiteraard is er geen bewijs, zowel voor als tegen. Maar, als je verder niet gelooft in de sport, zou ik me gaan toeleggen op alle mensen die de marathon uitlopen, dat zijn er genoeg, en binnen 6 uur een marathon lopen zou in principe zonder doping kunnen.

 • archie staal

  Ja meneer Schaaf, inderdaad: Wat die zweed inmiddels doet weet ik niet maar Adrienne loopt inmiddels inderdaad rondjes in de buurt van de Grand Canyon….wel mooi overigens. Waar het om gaat is dat er mi hoe dan ook meer ingezet moet worden op het schoner en transparanter krijgen van de duursporten omdat anders het voor sportgekken zoals ikzelf inderdaad waanzin wordt om mijn eigen zoon nog op pad te sturen om in het toch al niet al te beste topsportklimaat in Nederland die uiterst moeilijke weg van het top-hardlopen te kiezen……Inmiddels is het zijn eigen keuze maar ik zou hem graag willen blijven steunen en dat kan alleen als ie ook een eerlijke kans heeft en dus eerlijke tegenstanders in een eerlijke competitie….Tja

 • Er zijn heel veel factoren die maken dat een wereldrecord op de marathon af en toe verbroken wordt, eentje daarvan is mogelijk dopinggebruik. Als je zeker weet dat atleet K doping gebruikt dan moet je man en paard noemen en naar de dopingdeskundigen stappen, weet je het niet zeker dan is het gewoon speculatie, draaiend water, slechte statistiek enzovoorts. Dat geldt ook voor al die andere factoren! Er is geen dubbelblind onderzoek waar vijf groepen met identieke Kimetto’s via verschillende wegen (waarvan eentje met doping) tot bepaalde toptijden komen. Als dat er wel was dan kon je zeggen hoeveel tijdswinst vijf factoren opleveren. Vijf is maar een willekeurig getal. Bijvoorbeeld:

  1 Door doping zijn de Oost-Afrikanen harder gaan lopen. (Geldt voor 90% van de top, zegt Krotwaar.) (‘De’ Oost-Afrikaan bestaat trouwens helemaal niet.)
  2 Door invoeren van krachttraining zijn ze harder gaan lopen. (Zegt Butter.)
  3 Doordat de training geheel gericht is op de snelheid van pakweg 2:04 komen heel bepaalde talenten boven drijven, de rest valt af. (zegt Canova.)
  4 Het ligt nog steeds aan de genen. (Zegt Koopmans.) (Ondersoek leverde tot nu toe weinig op overigens.)
  5 De scouting in Oost-Afrika is vele malen beter dan bij ons, bijna iedere Keniaan probeert de rijkdom-via-lopen-route, bij ons vrijwel niemand. Naast elke snelle Keniaan of Ethiopiër staat een heel leger ‘mislukkelingen’. Bij ons zijn er maar een paar die het proberen, maar die zouden in Kenia best bij de mislukkelingen hebben kunnen horen. (Zeg ik.)

 • @Archie,

  wat ik in Kenya zelf heb gezien is dat zelfs de kinderen daar al vreselijk hard lopen, op de scholencompetities, en dat vaak zonder training.

  op de 1500meter voor 13–14jarigen lopen ze daar harder op blote voeten en een sintelbaan dan je zoon op zijn huidige leeftijd op tartan en met spikes.

  verschil in talent en genen noemt men dat dan.

  Ga anders een kijken in Kenya naar deze kinderen,die zelfs amper geld hebben voor voedsel,laat staan doping.

  In Marokko is het probleem veeel groter met doping, maar daar ga jij de atleten wel halen,vreemd

 • bas van dam

  Dat sluit aan bij alle andere sporten in de wereld. In de USA en wat andere landen basketballen ze beter, gewoon omdat veel meer mensen het doen. Dat geldt ook voor Kenia waar meer mensen lopen.

 • Frank Koopmans

  Dat Afrikanen gemiddeld genomen harder lopen dan “Westerlingen” staat al heel lang vast. Is gewoon statistiek. Neem van alle looponderdelen de top-10 allertijden, dan hebben ruim 99% (!) van de sprinters/hardlopers roots in Afrika! Juist omdat het om ALLE looponderdelen gaat, moet het haast wel genetisch zijn. Zouden Afrikanen zich vaker toeleggen op andere onderdelen, dan zouden ze die eveneens naar hun hand zetten. Uiteraard spelen klimaat, geografie, voeding etc. ook een rol. De Westerling raakt uitgemergeld omdat hij hard loopt, de Afrikaan loopt hard omdat hij uitgemergeld is.

  Dan de vraag waarom de Afrikaan de laatste jaren “ineens” zoveel progressie boekt. Ik vond de verklaring van Butter heel aannemelijk. Er wordt bij wedstrijden steeds meer ingezet op betere omstandigheden, er wordt in Afrika steeds Westers getraind en Afrikanen beginnen hun carrière in de marathon in plaats van daar te eindigen als het op de baan niet meer wil. Daarnaast is door scouting en opleiding ook de vijver steeds groter geworden. Sinds 1988 doken 117 lopers onder de 2:06:50. Hoe stijfkoppig ben je, om al die progressie aan doping toe te schrijven?

 • paul wernert

  Bas, die vergelijking zou wat meer spreken als er in de US of eventueel ander land veel kerels van 2,50 m rondlopen, die ook nog eens bewegen als een atleet. Zo ongeveer kan je de situatie in Kenia beschouwen.

 • Als je zo naar topsport moet gaan kijken valt er niets meer te genieten. Afgelopen zondag topamusement met de marathon van Berlijk en het WK wielrennen; ja als altijd voor jezelf de vraag moet gaat stellen rijdt of loopt hij schoon, dan kan je beter stoppen met het bekijken van topsport en lekker op de Spaanse afzender kijken naar het flamingodansen voor veteranen. Als je eerlijk bent moet je natuurlijk meenemen dat ook de atletiek net zo als het wielrennen strenger gecontroleerd moeten worden, maar daar staat tegenover dat deze superprestaties gekoppeld aan loodzware trainingsschema’s (lees trainingsarbeid) niet alleen uit de bruine boterham kan komen, hoewel met sportvoeding en voedingssupplementen ook veel gedaan kan worden en hebben zij veel meer genetisch talent als de mensen in andere werelddelen. Kan me de frustratie wel voorstellen voor b.v. atleten uit Europa kunnen met deze tijden beter vroegtijdig met pensioen gaan, omdat men hier nog blij is met een marathontijd van 2.08 uur en hiermee ga je op topevenementen nooit meer scoren qua tijden.

 • bas van dam

  Precies, als je het niet leuk vindt, kijk je niet.

  Dan ga je, zoals ik al aangaf, je bezighouden met lopers die er 6 uur of meer over doen of mensen die iedere dag een marathon lopen.

  En zo hard lopen ze echt nog niet, er zijn al heel veel atleten die onder de 2:08 lopen!

  Ik heb genoten, weet nu al dat ik met veel plezier naar New York ga kijken en vond de EK marathon ook de moeite waard.

 • Frank Koopmans

  Dat Afrikanen gemiddeld genomen harder lopen dan “Westerlingen” staat al heel lang vast. Is gewoon statistiek. Neem van alle looponderdelen de top-10 allertijden, dan hebben ruim 99% (!) van de sprinters/hardlopers roots in Afrika! Juist omdat het om ALLE looponderdelen gaat, moet het haast wel genetisch zijn. Zouden Afrikanen zich vaker toeleggen op andere onderdelen, dan zouden ze die eveneens naar hun hand zetten. Uiteraard spelen klimaat, geografie, voeding etc. ook een rol. De Westerling raakt uitgemergeld omdat hij hard loopt, de Afrikaan loopt hard omdat hij uitgemergeld is.

  Dan de vraag waarom de Afrikaan de laatste jaren “ineens” zoveel harder loopt. Ik vond de verklaring van Butter heel aannemelijk. Er wordt bij wedstrijden steeds hoger ingezet op betere omstandigheden, er wordt in Afrika steeds meer Westers getraind en Afrikanen beginnen hun carrière in de marathon in plaats van daar te eindigen als het op de baan niet meer wil. Daarnaast is door scouting en opleiding ook de vijver steeds groter geworden. Sinds 1988 doken 117 lopers onder de 2:06:50. Hoe stijfkoppig ben je, om al die progressie aan doping toe te schrijven?

 • Frank Koopmans

  Overigens is er al best wat onderzoek gedaan naar fysieke verschillen. Zo zouden Afrikanen over het algemeen langere pezen hebben, waardoor ze economischer bewegen. Er zullen vast bewegingswetenschappers zijn, die de gevolgen van relatief lange pezen voor het bewegingspatroon precies kunnen beargumenteren. Want sprinters zouden daar ook wel eens bij gebaat kunnen zijn. Zie onder andere hier: http://scholar.google.nl/scholar?q=african+longer+tendon&hl=nl&as_sdt=0&as_vis=1&oi=scholart&sa=X&ei=ytEqVJXgA8j3OpTUgNAP&ved=0CBwQgQMwAA

 • Ja, ook in Kenia wordt doping gebruikt. En door veel atleten volgens Mathew Kisorio. Mathew Kisorio heeft hier al uitgebreide verklaringen over afgelegd. Kisorio testte in 2012 positief en werkte ook mee aan het grootschalige onderzoek van de ARD. De Keniaanse bond heeft alles in de doofpot gestopt want zij willen geen negatieve publiciteit over hun atleten.

  The Independent heeft er ook een groot artikel aan gewijd: http://www.independent.co.uk/sport/olympics/athletics/suspended-kenyan-says-doping-is-common-8031835.html

 • Frank Koopmans

  Je moet je ook weer niet te veel voorstellen van dopingtesten hè. Zo vaak wordt er bij ons ook weer niet out-of-competition getest. Een beetje Westerse toploper bivakeert zelf het grootste gedeelte van het jaar in die contreien. En we weten inmiddels hoe makkelijk het voor grootgebruikers als Herzog is om een schone plas in te leveren.

 • archie staal

  Fijn Frank,(= of =niet Frank Koopmans?) dat er nog van die true believers als jij zijn …….zou ik ook graag weer willen worden , maar is na bekentenissen van Armstrong , Boogerd en nog niet bekentenissen van Adrienne ed wel wat lastig geworden. Moet je nu maar ineens iedereen schuldig achten totdat het tegendeel is bewezen? natuurlijk niet, maar zolang je feitelijk de andere kant op blijft kijken door niet effectief te controleren op met elkaar afgesproken( anti doping)regels zet je de deur gewoon open voor fraude en dan zul je uiteraard, waar het gaat om grote financiele winstmogelijkheden juist in arme landen als Kenya fraude oogsten. We moeten gewoon strenger worden voor de Kenyanen en de Ethiopiers en de Marrokanen ea in onze competities, maar evenzogoed voor alle andere topatleten uit eigen land en andere landen: juiste sexe, juiste leeftijd en geen doping moeten de normen blijven……..Zolang er nog officieel afgevaardigde “atletes” als Margareth Nyairera Wambui (geb 15 sept 1995) de WK junioren 800m bij de meisjes kunnen en mogen winnen geloof ik voorlopig niet zo snel meer in de eerlijkheid van de prestaties van Keniaanse atleten en in de eerlijkheid van de officials die er naar kijken; wat dat betreft vind ik het prima dat onze blanke Kenyaan Luc Krotwaar een kanttekening plaatst. Laat Losse Veter maar eens een diepte-interview/reportage met Kimetto maken en ons en de wereld laten zien hoe deze man een week lang leeft en traint en hoe en door wie hij waar medisch begeleid wordt en hem eens vragen of hij in het vrije Kenya bereid is om met een enkelbandje om te gaan lopen……..want wellicht is dat de enige, weliswaar draconische, maatregel om eerlijke topsport te creeren…….

 • @Archie

  wat kunnen de atleten meer doen?

  deze week was er nog maar eens een grootschalige dopingcontrole op verschillende plaatsen in Kenya(Eldoret,Iten,…) dit is al de zoveelste dit jaar in Kenya. Kimetto is dit jaar verschillende keren buiten competitie getest in Kenya. wat kunnen de controleurs meer doen dan dat?

 • @frank: deze week was er nog maar eens een grootschalige dopingcontrole op verschillende plaatsen in Kenya(Eldoret,Iten,…)

  Waarom deze actie? Misschien omdat er bij de IAAF ook mensen zijn die vragen hebben bij de prestaties of iets opgevangen hebben en dus willen ingrijpen door meer controles te doen

 • Marcel Mangnus

  @Archie,

  frank is Frank Bollen, voormalig Belgisch topper op 3000 en 5000m.

  Ik denk dat we moeten luisteren naar echte insiders zoals Jeroen Deen. Mensen die deze atleten en de loopcultuur daar van heel dichtbij meemaken, maar toch op afstand staan door onafhankelijkheid en objectiviteit.

  2.02u op de marathon vind ik niet verdacht en lijkt me fysiek haalbaar voor deze jongens. Het is hier al meermaals aangekaart, maar hierbij nogmaals een opsomming van argumenten waarom dit wereldrecord zeker niet ‘onmenselijk’ is.
  1) Afrikaanse atleten hebben genetisch al een voorsprong op de blanke atleet.
  2) ze hebben zoveel meer duurloopkilometers in de benen, van jongs af aan, onmogelijk in te halen door Europese marathontoppers
  3) ze krijgen tegenwoordig steeds betere (westers) begeleiding, met perfecte trainings- en voedingsschema’s, veel meer uitgebalanceerd dan vroeger (tapering, supercompensatie, afwisseling in training etc)
  4) deze atleten maken op steeds jongere leeftijd de overstap naar de marathon

  En daarnaast waren de omstandigheden in Berlijn gewoon ideaal, beter kon niet. Dan zie ik niet in waarom een wereldrecord op een dergelijk lange afstand niet met een halve minuut verbroken zou kunnen worden door een wereldtopper. Ook worden deze atleten regelmatig gecontroleerd, zie de reacties hierboven.

  Ik vind het erg makkelijk om direct met doping op de proppen te komen. Het valt me op dat de criticasters weinig en weinig goede argumenten hebben. Luc Krotwaar doet een harde en heel beschuldigende uitspraak naar atleten en trainers toe, maar komt vervolgens nauwelijks met goede argumenten om dit te staven.

 • Artikel op NOS staan wel enkele leuke stukjes in.
  Onderzoek IAAF

  De IAAF zou vorig jaar ook een onderzoek zijn gestart. Aanleiding was de vele positieve dopinggevallen van Keniaanse atleten de laatste jaren; liefst zeventien tussen januari 2012 en november 2013.

  Dopingautoriteit

  In november zette de internationale anti-dopinginstantie WADA het punt op de agenda. Het was kritiek aan het adres van de Keniaanse atletiekfederatie, die het dopinggebruik in zijn land niet aanpakte.

  Herman Ram van de Nederlandse Dopingautoriteit schetst het probleem. “Er is geen eigen anti-dopingorganisatie in Kenia. Er is ook geen nationaal programma. Dat maakt het lastig om controles uit te voeren.”

  Het maakt het ook voor de Nederlandse instantie lastig om Nederlandse atleten in Kenia onaangekondigd te controleren. “Wat wij normaal gesproken kunnen, is de nationale anti-dopinginstantie benaderen. Als die er niet is, nemen wij contact op met de internationale organisatie. Dus het IAAF.”

  Schaapherder

  Het gebrek aan infrastructuur in Kenia is een extra probleem. “Dat merk je bij het invullen van de whereabouts door atleten.” Als voorbeeld geeft Ram een routebeschrijving, ingevuld door één van de atleten. “Je rijdt op een zandweg, je gaat linksaf, je komt bij een groepje bomen en daar vraag je de weg aan de schaapherder die er waarschijnlijk wel rondloopt.” Ram chargeert niet eens. “Dit voorbeeld is niet overdreven. Het is gewoon ontzettend ingewikkeld om in ontwikkelingslanden controles uit te voeren.”

  Een ander veelgenoemd voorbeeld van de problematiek van bloedcontroles, is dat de stalen gelijk gekoeld moeten worden. Dat zou controles in Kenia ook onmogelijk maken.

 • Luc is gewoon een eerlijke atleet/trainer die het achterste van zijn tong laat zien. Zo zouden er meer moeten zijn. Ik ken helaas genoeg trainers/begeleiders/atleten die off the record heel andere dingen over doping beweren dan in officiële interviews.

  Verder is het natuurlijk een simpel optelsommetje: weinig of geen adequate dopingcontroles in Afrikaanse landen, veel startgeld en prijzengeld voor snelle marathonlopers, en een fors effect van sommige dopingproducten. Logisch toch dat een groot deel van die toppers gebruikt…… Of denkt men echt dat atleten principiëler en zuiverder zijn dan wielrenners en langlaufers?

  Bovendien valt me op dat diverse argumenten die nu gebruikt worden om de ‘natuurlijke’ progressie van Kenianen te ondersteunen zo’n 15 jaar geleden van stal gehaald werden om het succes van de Spanjaarden op de lange afstanden te verklaren. Spanjaarden hadden ook een ideale bouw voor de marathon, trainden ‘anders en harder’, waren meer gemotiveerd, atletiek was in Spanje ontzettend populair et cetera……

  Terwijl die jongens bijna allemaal aan de epo en de bloeddoping zaten.

 • @Dirk,

  nee, er zijn al lang controles aan de gang in Kenya, dit is echt al langer dan nu bezig. ik ben er vrij zeker van dat er veel meer onaangekondigde controles zijn in Kenya dan in de benelux

 • @Dirk,

  haha,wel een goeie van die bomen en dat zangweggetje.

  ps: al de Keniaanse toppers hebben echt wel een huis,een adres,of verblijven in een trainingskamp. ze weten perfect waar ze deze atleten moeten vinden.

 • Den exter

  Beste lezers,

  Weer die zinloze discussies. Om moedeloos van te worden en weer op de persoon gaan spelen. Goedkoop en populistisch.(roeptoeters)
  -1 ding hierover

  Zou graag van een spijtoptant horen hoe het nu echt zit. Die alleen weet het en kan een boekje open doen over de “foute mensen/soms managers”achter deze sport. ( een soort van kroongetuige zoals in een strafrechtproces)

  Seb Coe was mijn man/atleet. Die liep harder dan alle afrikanen en deed net of er geen afrikanen waren. Het zit hem dus niet in de afkomst maar wat er in het hoofd omgaat. En laten we eens minder aandacht aan die marathon besteden. Het lijkt wel of er niets anders meer is binnen de atletiek dan die afstand. Terugkeren naar de roots binnen de atletiek en dat is de baanatletiek.

  Groetjes
  Chris den Exter

 • Rake woorden Chris!

  De marathon krijgt véél te veel aandacht.
  En die aandacht maakt dat recreanten denken dat er maar één afstand is waar ze voor kunnen trainen. Met alle gevolgen van dien.

  Marathon is een afstand waar doping percentueel misschien wel het meeste onderscheid kan maken (lage snelheid = minder % energie naar luchtweerstand), en waar slechte techniek het minst remmend werkt. Dat maakt het een sport voor (relatief) domme atleten (ik zeg niet mensen) om makkelijk op te scoren.

  Op een 400m gaat doping niet zomaar 10% in de uitslag schelen, maar op een marathon zie ik dat niet als onmogelijk. We weten dat je via bloeddoping zomaar 30% meer rode bloedcellen in je lijf kunt hebben dan normaal. Boost je hematocriet met EPO van 40 naar 50-55% en zet dan nog een halve liter extra bloed erbij.
  En dat is nog voordat je kwalitatieve trucs toepast, die er legio zijn. Middelen om je vetpecentage omlaag te brengen (1kg scheelt 2 minuten op een marathon), meer kracht en uithouding te krijgen, etc.

  Stel dat iedereen op de marathon citroentjesfris is. En dat er één atleet niveau-Butter als een wielrenner ging dopen. Dan zou die de 7 minuten tot de wereldtop voor een groot deel zo niet geheel kunnen dichten. En een 2:05 man heeft dan ineens reële kans door de 2 uur grens te breken. Waarom zien we een 2:05 man dat niet doen? Misschien zijn er wel helemaal geen 2:05 mannen. Wel 2:10 mannen die doping gebruiken en zo op 2:05 terecht komen.

  Zo werkte het in het wielrennen, waarom niet op de marathon waar Afrikanen zo ongeveer hun enige kans op financieel succes in het leven weten? Voor hen staat meer op het spel van voor (veelal blanke westerse) wielrenners.

  De Alpe d’Huez tijden waar generaties zich op stuk bijten blijken veelal met zeer toxiscche bloedwaarden gezet te zijn. De meest getalenteerde pre-EPO renner (in VO2max en vroege dominantie) ooit had ruim 40 minuten nodig, en de rest dook er (op “wilskracht” post-EPO meerdere minuten onder. Trek die lijn eens door naar de marathon?
  Densamo was ofwel de eerste EPO loper met een aansprekende tijd, of de laatste die een aansprekende tijd liep zonder EPO zondaars als tegenstand te hebben. In het wielrennen en langebaanschaatsen deed EPO de intrede in 1987. Bij de Nederlanders. En had Densamo geen NL manager ook? Al jaren was bekend dat EPO eraan kwam, het was alleen nog niet beschikbaar.
  Begin 1988 werden de Oost-Duitse schaatskanonnen door Hollandse frisheid zoekgereden in het op 1500m gelegen Calgary. En iedereen had het over de onnoemelijke hoeveelheid doping van die Oost-Duitsers en de onmenselijke trainingen die zijn aan konden…. Recent nog een docu aan gewijd, door NOS. Walgelijke propaganda. NL’ers doen alles fris wat anderen alleen op vergif kunnen. De arrogantie en minachting voor de sportkijker….

  Wat perspectief : EPO is er vanaf 1987, en werd meteen toegepast in minimaal 1 sport, door NL’ers. Een test is er sinds 2001. De 50% hematocriet gezondheidsgrens (zelden getest, moet immers met bloed) is er pas sinds 1997. En 50% gaf velen nog ruimte hun Hct van bv 39% (Armstrong) naar 50-55% te boosten. Dat is veel!

  Hoe zou je ooit een zaak kunnen maken dat EPO geen invloed op marathontijden gehad heeft, wetende wat we weten? De loopsport, en zeker de lange afstand, is bij uitstek een prooi voor EPO! Zouden alleen sub-2’20 lopers EPO gebruiken, en zo nooit grote potten breken? Dream on!

 • Den exter

  Beste Frank

  Ik reageer maar 1 keer. je snapt toch wat ik er mee wil zeggen.
  Wil de echte Seb Coe opstaan.
  Echt geen een afrikaan die dan een kans heeft. Het gaat veel te vaak over “de afrikanen” Laat ons daar eens over ophouden. Bij voorbaat maken wij ons “niet afrikanen” dan al kansloos.
  kijk eens naar de amerikanen en de noren daar lopen ook echte “Killers”

  chris den Exter

 • Frank Koopmans

  De hoop op een nieuwe Coe zal niemand je ontzeggen. Al is het in deze tijd een stuk lastiger om op een normale manier zijn niveau te bereiken. Maar af en toe het wereldje van een afstandje gade slaan, kan geen kwaad. Dan had Luc misschien uit een ander vaatje getapt 😉