Losse Veter Testpanel: Een dikke 9 voor de Mizuno Wave Enigma 4

IMG_2783
Foto: Losse Veter

Het werd een dikke negen voor de Mizuno Wave Enigma 4. Dat was het oordeel van de drie geselecteerde testlopers Maaike Calis (25), Evelien van Engeland (27) en Sjaak Betjes. Een score die nog niet eerder door een lezerspanel van Losse Veter werd gegeven aan een schoen. De bijna 350 aanmeldingen die binnenkwamen van lezers die deze schoen graag wilden testen vormden al een voorteken van de populariteit van deze schoen.

Het testpanel is een gemêleerd gezelschap. Evelien van Engeland zit al jaren in de atletiek, was ooit sprintster, en loopt nu gemiddeld zo’n 15 kilometer per week. Maaike Calis heeft minder loopjaren maar loopt iets meer, tussen de 40 en de 80 kilometer per week. Sjaak Betjes heeft veel loopervaring en loopt ook ultra-afstanden, hij nam al eens deel aan de Comrades Marathon (89km). Hij loopt ongeveer 75km per week, fietst daarnaast 200+ km per week en combineert vakanties altijd met buitenlandse wedstrijden, het liefst op bijzondere plekken.

Afgelopen zaterdag kreeg dit drietal de kans om de schoen uitvoerig te testen. Het was de eerste keer dat zij de Wave Enigma in handen kregen. Evelien van Engeland reageert meteen dat ze het een mooie stijlvolle schoen vindt. ‘Ook fijn dat de schoen donkere kleuren heeft’. De hoofdkleur van het model is grijs met lichtblauwe en roze accenten. De mannelijke variant is nog iets donkerder met antraciet, kobaltblauw en rood.

Enigma_side_770

‘Een sterk bovenwerk’, zo valt Sjaak Betjes direct op. Het bovenwerk is bij de Wave Enigma 4 inderdaad verbeterd ten opzichte van de vorige versie. De verbetering zit hem in de constructie van het bovenwerk. In plaats van overlays is de Wave Enigma 4 voorzien van een verborgen Dynamotion Fit™ technologie. Zo ontstaat er een bovenwerk dat naadloos met de voet meebeweegt, zodat drukpunten verleden tijd zijn en je meer comfort ervaart. Interne, versmolten banden over de voorvoet houden de voet stevig op zijn plaats ter hoogte van de midvoet maar geven de voorvoet bewegingsvrijheid.

Het verbeterde comfort van de schoen komt ook nadrukkelijk naar voren tijdens de test. ‘De Wave Enigma 4 sluit nauw om de voet en, gezien ik smalle voeten heb, is dat voor mij fijn,’ aldus Maaike Calis. Ook Betjes is enthousiast: ‘De schoen zit goed, comfortabel als een pantoffel.’

Na het passen van de schoenen onderwerpt het testpanel de Wave Enigma aan een looptest. Het drietal loopt afwisselend kortere en langere stukken en test de schoen ook op diverse snelheden. Evelien van Engeland: ‘De schoen heeft een hele soepele overgang als je vanuit een rustig tempo gaat versnellen.’ Dit is mede te danken aan gebruik van het SmoothRide systeem, die zorgt voor een perfecte afwikkeling en afzet. De SR Touch dempingslaag in de hak en de Parallel Wave plaat onder de voet neemt na landing snel zijn oorspronkelijke vorm aan, geeft een hoog reboundeffect en is licht en duurzaam.

De Parallel Wave plaat, die helemaal doorloopt naar de voorkant van de schoen, zorgt voor een soepele afwikkeling. Die Wave plaat wordt onderbroken in de voorvoet (aan de buitenkant), wat extra ondersteuning met zich mee brengt. Bovendien zorgt het midvoetontwerp van de Wave-plaat voor veel stabiliteit en torsiestijfheid, omdat hij dichter bij de grond zit. Ook de lagere teensprong zorgt voor veel stabiliteit in de voorvoet bij de afzet.

IMG_2834
Foto: Losse Veter

Of de schoen nu licht is of niet, op dat punt verschillen de testers van mening. Sinds het vorige model, de Wave Enigma 3, is men de U4iC-tussenzool in de modellen gaan gebruiken. Hierdoor werd de schoen voorzien van meer demping en kon het gewicht omlaag worden gebracht. Het vrouwenmodel weegt 250 gram en het mannenmodel 310 gram. ‘Het is een lichte schoen,’ vindt Sjaak Betjes. ‘Hij voelt wat zwaarder aan bij de hak,’ aldus Evelien van Engeland. ‘Maar onder de bal van je voet is de schoen erg flexibel. De leest is breed en zorgt voor stabiliteit en comfort.’

De test eindigt met een duurloopje van ongeveer 20 minuten, waarna het drietal alleen nog maar enthousiaster over de Wave Enigma 4 wordt. ‘Ze lopen echt heerlijk en comfortabel,’ aldus Evelien van Engeland. ‘Ik heb altijd brandende voeten bij nieuwe schoenen en nu voor het eerst niet,’ merkt Maaike Calis op. Sjaak Betjes: ‘De afwikkeling, demping, comfort en stabiliteit zijn de aspecten die me bijzonder goed aan de Wave Enigma 4 bevallen.’

IMG_2891
Foto: Losse Veter

voor wie en welke afstand?
Door Mizuno wordt de Wave Enigma 4 omschreven als ‚een schoen voor neutrale lopers die veel kilometers afleggen en op zoek zijn naar veel demping en een luxe gevoel van comfort.’ Na de test vat Evelien van Engeland de Wave Enigma 4 samen als: ‘Een goede allrounder voor een beginner en een goede trainingsschoen voor de gevorderde loper’. Sjaak Betjes: ‘Ik denk dat deze schoen geschikt is voor alle afstanden, niet specifiek voor één afstand. Ikzelf zal hem gebruiken voor afstanden boven de halve marathon tot en met de ultra-afstanden. Daarnaast zien de drie testers de Wave Enigma 4 als een ideale trainingsschoen.

Ook stelden we het testpanel de vraag of zij nog verbeterpunten zien. Geen van heen weet iets op te merken. ‚‘Nee, geen verbeterpunten’ en ‚voor mij niet’, krijgen we als antwoord. Duidelijk! Tijd voor de cijfers. We hebben hen gevraagd de schoen te beoordelen op een aantal verschillende aspecten.

Tot slot hebben we hen ook nog gevraagd om een totaalcijfer te geven aan de schoen. De Mizuno Wave Enigma 4 wordt door het testpanel beoordeeld met een 9,01.

IMG_2927
Foto: Losse Veter

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Maaike Sjaak Evelien
Pasvorm 10 9 8
Demping 9 10 8
Grondcontact 9 10 8
Correctie 8 10 6
Steun 8 10 8
Uiterlijk 10 10 10