Voorbeschouwing Wereldkampioenschap Junioren in Eugene

EugeneWKJunioren_9293_770_RVZ
Foto: René van Zee

Met nog een dag te gaan voor aanvang van de vijftiende Wereldkampioenschappen Junioren in Eugene zijn alle ploegen in Eugene Oregon gearriveerd. De Amerikaanse organisatie heeft alles prima georganiseerd. De 1700 atleten uit 170 landen zijn ondergebracht op de universiteit van Oregon in Eugene, het stadion ligt op loopafstand. Vijftien kilometer van de universiteit ligt een prachtig trainingscomplex in het Lane Community College met een baan, die aan Papendal doet denken, en een krachtcentrum.

Door René van Zee

De Nederlandse ploeg is al bijna een week aanwezig in Eugene. Op het complex waren zondag nog een aantal Nederlandse atleten aan het trainen. Daarbij was ook aanwezig Ad Roskam, technisch directeur van de Atletiekunie. Het estafetteteam zette de puntjes op de i, Roy van Eekelen liep wat korte afstanden en ook Nadine Visser was nog bezig met haar trainer Bart Bennema. Bennema verzekerde dat Nadine Visser zich alleen op de zevenkamp concentreert.

EugeneWKJunioren_Ros_estafette_9303_770_RVZ
Foto: René van Zee

WKJunioren_Bennema_Visser_9297_770_RVZ
Foto: René van Zee

De wedstrijden worden gehouden in het Hayward Field Stadion in Eugene. In 2016 worden hier de Olympische Trials gehouden. In dit stadion vindt ieder jaar de Prefontaine Classic (onderdeel van de Diamond League) plaats ter nagedachtenis aan de in 1975 overleden 5000m- en 10000m-loper Steve Prefontaine, die in 1975 (op 24-jarige leeftijd) in de buurt van Eugene verongelukte. In 1972 werd hij vierde bij de Olympische spelen in München. Hij werd getraind door Bill Bowerman, een van de grote mannen achter Nike die vooral bekend werd om zijn ‘wafelijzerzolen.’

Hoe staan nu de kansen van de Nederlanders op een van de sterkst bezette kampioenschappen in de atletiek? Als men de deelnemerslijst bekijkt heeft Nadine Visser de grootste kans op een medaille. Zij staat tweede in de wereldranking van de zevenkamp. Verder valt de 7e plaats van het meisjes-estafetteteam 4x 100m op, de negende plaats van Bart van Nunen (hij loopt alleen de 10000m) en de 11e plaats van 1500m loper Roy van Eekelen. De rest zal hard moeten werken om de eerste rondes te overleven. Het is behoorlijk warm in Eugene, hoewel de weersverwachtingen voor dinsdag en woensdag niet goed zijn. Het is voor de jonge Nederlandse ploeg een prima ervaring om aan dit kampioenschap deel te nemen.

In 2010 behaalde Dafne Schippers in Moncton Canada goud op de zevenkamp en maakte deel uit van de 4x 100m meisjes, dat brons behaalde. Ook Jamile Samuel behoorde tot de 4x100m ploeg, die brons behaalde. Individueel behaalde zij twee maal brons op de 100m en de 200m. In Barcelona 2012 behaalde Tim Dekker brons op de tienkamp. Voor wie de wedstrijden wil volgen: het is in Nederland negen uur later in vergelijking met Eugene.

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>