Dematteis en Mayr prolongeren Europese berglooptitels [uitslagen + foto’s]

Bernard Dematteis EC Mountain Running Gap IMG_2417

Het EK Berglopen in het Franse Gap kende bij de senioren dezelfde winnaars als verleden jaar. Het waren opnieuw de Italiaan Bernard Dematteis en de Oostenrijkse Andrea Mayr die de titels opeisten. Dit jaar moesten de atleten een up- en downhill parcours bedwingen, op de oneven jaren lopen zij alleen bergop. Voor beide atleten was het daarom geen vanzelfsprekende overwinning op het parcours dat ontworpen was door Isabelle Guillot, viervoudig wereldkampioene berglopen en local hero.

Mayr staat erom bekend dat zij geen grote liefhebber is van het dalen maar de Oostenrijkse wist in de eerste ronde bergop al een gaatje te slaan waardoor ze voldoende marge had voor de afdalingen. ‚Na de tweede maal bergop hoorde ik dat ik een flinke voorsprong had. Ik heb toen niet meer vol risico gelopen.’

Andrea Mayr IMG_2411
Foto: Losse Veter

Voor Mayr was het dalen bovendien een goede oefening richting het wereldkampioen. Hoewel de wereldkampioenschappen juist op de even jaar alleen uphill zijn, kent het parcours dit jaar toch een paar secties die bergaf gaan. Mayr gaat zich nu volledig richten op dat WK en houdt de marathon voor gezien, ook al heeft ze voldaan aan de limiet voor Zürich. ‚Ik heb een drukke baan als arts en heb besloten me volledig te richten op het berglopen. Ik liep dit voorjaar weliswaar een persoonlijk record op de 10 kilometer maar heb toch besloten om Zürich over te slaan.’

Dematteis had ook niet gerekend op de winst. Hij gaf na afloop aan dat hij beduidend minder in vorm was dan verleden jaar. Toch wist ook hij in de eerste sectie bergop een kleine voorsprong te pakken die hij in het vervolg van de wedstrijd met succes winst te verdedigen. Voor de Italiaan was er overigens nog meer te vieren. Zijn tweelingbroer Martin pakte namelijk de derde plek en was onlangs ook nog eens vader geworden. Het duo was dan ook erg emotioneel bij de prijsuitreiking, zij waren dolgelukkig met hun prestatie. ‚De derde plek van Martin voelt als een tweede goud,’ aldus Bernard Dematteis.

(Klik op de thumbnail voor de vergroting)

uitslagen
vrouwen junioren

1. MALIR Georgia Great Britain & NI 00:22:10
2. ATALAY Bahar Turkey 00:22:20
3. SUBATAN Burcu Turkey 00:22:42
4. PISCU Andreea Alina Romania 00:22:47
5. ČUFER Ana Slovenia 00:22:51

mannen junioren
1. SADLO Dominik Czech Republic 00:37:23
2. BOZKURT Ferhat Turkey 00:37:42
3. KARAGOZ Ramazan Turkey 00:38:19
4. INNERHOFER Manuel Austria 00:38:28
5. CAVAGNA Nadir Italy 00:39:23

vrouwen senioren
1. MAYR Andrea Austria 00:39:43
2. KOSOVELJ Mateja Slovenia 00:40:53
3. REINER Sabine Austria 00:41:03
4. GAGGI Alice Italy 00:41:22
5. MATHYS Maude Switzerland 00:41:34

mannen senioren
1. DEMATTEIS Bernard Italy 00:56:10
2. SIMPSON Robbie Great Britain & NI 00:56:19
3. DEMATTEIS Martin Italy 00:56:32
4. ZINCA Ionut Romania 00:56:45
5. KOSOVELJ Mitja Slovenia 00:57:23

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>