Ook Barshim, Adams, Milanov en Marieke Vervoort in Brussel

SilasKiplagat1136051_Brussel

Met nog tien weken te gaan krijgt de AG Insurance Memorial Van Damme steeds meer vorm. Het Belgische publiek krijgt op vrijdag 5 september opnieuw een resem wereldtoppers te zien uit de meest uiteenlopende disciplines van de atletiek. De Belgische discussensatie Philip Milanov is één van de opvallende nieuwe namen die aan het deelnemersveld voor de AG Insurance Memorial Van Damme worden toegevoegd. Milanov, een Bruggeling met Bulgaarse roots, brak begin dit jaar echt door met een verbetering van het Belgisch record (64m32), dat met 64m24 al dertien jaar op naam stond van Jo Van Daele.

In Hengelo enkele weken geleden was het pas echt prijs: Milanov gooide er de discus 66m02 ver, een ronduit spectaculaire prestatie die hem niet alleen een derde plaats opleverde achter olympisch kampioen Harting en de voormalige Europese en vice-olympisch kampioen Malachowski, maar tevens een plek in de top-10 van de wereldranglijst 2014.

Het hoogspringen voor mannen wordt zeker één van de topnummers op de Memorial. Naast de eerder aangekondigde wereldkampioen Bondarenko en olympisch kampioen Ukhov heeft nu ook wereldkampioen indoor Mutaz Essar Barshim toegezegd.

Barshim zit in bloedvorm, want dit (zomer-)seizoen sprong hij al 2m30 (tijdens de nationale kampioenschappen van Qatar op 29 april), 2m37 tijdens de Diamond League-meeting van Doha op 9 mei, 2m41 op de meeting van Rome (5 juni) en 2m42 in New York (14 juni).

Ook een andere superster van de atletiek zal op 5 september voor het eerst te bewonderen zijn in Brussel: Valerie Adams. Deze 29-jarige Nieuw-Zeelandse, 1m93 groot en 120kg zwaar, domineert nu al verscheidene seizoenen het kogelstoten bij de vrouwen, een discipline die na 21 jaar nog eens op het programma van de Memorial verschijnt.

Adams is tweevoudig olympisch kampioene (Peking 2008 en Londen 2012) en viervoudig (!) wereldkampioene (2007, 2009, 2011 en 2013) en ze werd ook nog eens driemaal wereldkampioene indoor (2008, 2012 en 2014). Adams heeft een persoonlijk record van 21m24 en is al 50 (!) competities na mekaar ongeslagen…

Marieke Vervoort valt wereldrecord aan
Net als de voorbije edities worden ook nu, in samenwerking met het Belgian Paralympic Committee, twee paralympische proeven georganiseerd op de AG Insurance Memorial van Damme. Electrabel, dat al langer partner is van het BPC en sinds dit jaar een nieuwe main partner is van de Memorial, is peter van dat paralympische programma. Eén van de proeven is de 200m mannen T44 (enkelvoudige onderbeenamputatie). De andere is de 400m wheelen voor vrouwen, met Marieke Vervoort.

Vervoort is aan een onwaarschijnlijke comeback bezig. Acht maanden na haar ongeval vorige zomer op het WK zat ze opnieuw in haar wheeler en sindsdien verbrak ze de wereldrecords op de 1500m, de 5000m en vorige week in Lier nog op de 800m. Vervoort heeft ook op de Memorial maar één doel: haar eigen wereldrecord op de 400m verbreken.

Al 35.000 tickets de deur uit
Voor de AG Insurance Memorial Van Damme 2014 zijn net iets meer dan 35.000 tickets de deur uit. Tickets bestellen kan via de website www.aginsurance-memorialvandamme.be.

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>