Sifan Hassan verbetert eigen NR opnieuw: 3’59″38 [+ uitslagen]

31-12-2013 Sylvestercross Soest Nederland Atletiek foto: kees Nouws :

Sifan Hassan heeft bij de Diamond League-wedstrijden in Eugene opnieuw het nationale record op de 1.500 meter aangescherpt. Met 3.59,38 was de jonge atlete 1,81 sneller dan het record dat ze twee weken geleden in Sjanghai liep. Toen liep ze met 4.01,19 het 27 jaar oude record van Elly van Hulst uit de boeken. Lees hier verder

uitslagen
1 OBIRI Hellen KEN 3:57.05
2 AREGAWI Abeba SWE 3:57.57
3 KIPYEGON Faith Chepngetich KEN 3:58.01
4 SIMPSON Jennifer USA 3:58.28
5 HASSAN Sifan NED 3:59.38
6 SUM Eunice Jepkoech KEN 4:01.54
7 MARTINEZ Brenda USA 4:02.52
8 WEIGHTMAN Laura GBR 4:02.72
9 BUCKMAN Zoe AUS 4:04.09
10 MOSER Treniere USA 4:04.74
11 HILALI Siham MAR 4:05.46
12 ENGLAND Hannah GBR 4:07.40
13 CRANNY Elise USA 4:13.38
WRIGHT Phoebe USA DNF

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 • Prima prestatie maar om daar weer gelijk de Nederlandse vlag aan te linken gaat me in haar geval weer wat ver …, is hier tenslotte niet geboren alleen op een speciale manier Nederlandse geworden.

 • Tja Ard, zo is het altijd wel iets.
  De Britten denken er in ieder geval heel anders over met hun Mo Farah, ook geen geboren Brit… en zo zijn er nog veel meer voorbeelden.
  Overigens is Sifan in Nederland pas in aanraking gekomen met de hardloopsport, niet al in haar geboorteland.

 • Prachtige prestatie!.
  Enerzijds geweldig maar wel is het zo dat in diverse landen de nationale records worden gelopen door recent geïmporteerde Afrikanen. Zo worden ook onderdelen op Europese Kampioenschappen door Afrikanen gewonnen. Je kunt je afvragen hoe Europees en Nationaal dat allemaal nog is. Anderzijds kan het toch een prikkel zijn voor anderen om een hoger niveau te halen.

 • Frank Koopmans

  Het is ook nog een Europees Record <23.

  Lastige discussie, wel steeds actueler. Want waar leg je dan de grens? En hoe voer je het uit, zonder immigranten en vluchtelingen ongastvrij te behandelen? Want velen krijgen ook geen steun en support meer in hun eigen land.

  • Dat lijkt inderdaad onmogelijk. Maar kan me wel voorstellen dat het voor atletiekliefhebbers toch wat meer moeite hebben met het zich identificeren met een van oorsprong Afrikaanse atleet en de geleverde prestatie. Er zijn landen waar actief Afrikaanse junioren geworven worden(Turkije bv). Mooi zou zijn als ieder zijn geboorteland zou kunnen vertegenwoordigen. Maar dat is praktisch onuitvoerbaar.

 • Ton van Hoesel.

  Als ex-trainer van Sifan, weet ik waar ze vandaan komt, wat ze ervoor gedaan heeft om tot dit niveau te komen en we zijn bij Eindhoven Atletiek apetrots op onze Nederlandse, die in dit wereldveld deze prestaties neerzet. Net zoals we trots zijn op al onze atleten, waar ze ook vandaan komen.
  Ton van Hoesel.

 • Sifan is hier ontdekt met haar talent, heeft hier progressie geboekt en is hier tot volle wasdom gekomen. Net zo NL’s als Maxima dus. Ze was zeer zeker geen ‘sportvluchteling’ zoals je in vele andere landen ziet en waar veel minder nodig is om ’n nationaliteit te verkrijgen.

 • Natuurlijk een topatlete en volgens mij een wereldtalent, alleen als ik haar zie dan denk ik net als bij de van origine Afrikaanse verspringer Gaisah daar staat een Nederlander op het podium als b.v. Gerard Nijboer daar kreeg je, wellicht onterecht, een meer trots gevoel bij.
  Voor de rest wens ik haar alle succes als atlete zijnde.

 • Ach, ze traint in NL, en spreekt redelijk NL inmiddels. Dat is op beiden vlakken meer dan we van sommige andere NL topatleten kunnen zeggen.
  Er is zeer recht tot twijfel bij deze import, maar eerder bij degenen die haar voorgingen dan haarzelf misschien?

  Ik vind dat, al ben je 20 generaties Nederlands en spierwit, zodra je je als buitenlander gaat gedragen (hier alleen nog komen voor wedstrijden en sponsordingen), je net zo goed je licentie ook elders kunt halen. Wat heeft je land nog aan je als niemand je ooit ziet trainen of een plaatselijke loop doen? Waarom zouden we je als belastingbetalers en licentiehouders sponsoren als je hier nieteens mee doet aan de maatschappij?
  Sifan heeft dus een heel aantal streepjes voor op anderen, zelfs al stond haar wieg niet hier. En, ze is wél wereldtop.
  Op dit prestatieniveau vraag je je echter af : is een NL paspoort/licentie wel nodig? Qua financiële steun misschien, maar als ze zo doorgaat kan ze voor elk land afvaardiging naar Rio afdwingen. Net zoals Farah.

 • Ik vind de prestatie an sich al heel mooi, des te spijtiger dat we toch vrij bekrompen denken als het hier op aan komt.

  Dat is niet erg, maar waarom moet dat hardop?

  Misschien dat dezelfde discussies plaatsvinden in andere landen, maar vanuit hier lijkt het alsof hardlopend Amerika explodeerde toen Meb won in Boston. De Britten lijken van Mo te houden. Sportlievend Rusland was gelukkig met de gouden medailles van An.

  Tijdens de verspringwedstrijd op het afgelopen WK sprong ik van de bank bij de goede pogingen van Gaisah. En deze prestatie mag gewoon ingelijst.

 • Luc Krotwaar

  Bij Eindhoven Atletiek zitten in de sprintgroep een
  aantal sprinters en sprintster die niet van zuiver Kaukasische afkomst zijn, hoe zouden zij sommige bovenstaande reacties lezen? Kunnen Hollanders alleen maar trots voelen bij prestaties van blanke atleten?
  Nee hoor zullen enkele bovengenoemde reageerders zeggen, als je in Nederland geboren bent dan hoef je niet blank te zijn, dan krijgen we ook echt een warm gevoel bij goede prestaties. Vast, zal wel.
  Als je gevoelens over prestaties van toppers uberhaubt al beinvloed wordt door afkomst naar ras dan riekt het naar racisme, al dan niet openlijk.
  In het geval van Meb en Mo zou je in Amerika en Groot Brittannie met vergelijkbare reacties bijgaans gelynched worden als reaguurder zijnde.
  Niet in Holland hoor want hier kunnen we tenminste in alle redelijkheid openlijk zeggen wat we denken. En krijgen we in december gegarandeerd een warm gevoel bij Sint EN Piet.
  Ben nu al benieuwd naar een hoos van lieve reacties van jullie, alvast dankjewel…

 • Tja. Als we er zo over denken. Misschien gaat het dan op het internationale voetbal lijken. Barcelona of Real Madrid bv met merendeel niet Spanjaarden. Ik kan daar ook van genieten en de Spanjaarden ook. Maar ik vind daar toch weinig Spaans aan.
  Het is een optie om zoals Turkije actief te gaan werven in Africa. Halen we ook medailles.. Willen we dat? Misschien moeten we de atletiek dan ook maar niet nationaal zien maar mondiaal.
  Blijft een lastige discussie. Ik vind Siffan ook een geweldige prestatie leveren en geniet daar ook van. Maar om daar nou als Nederlander trots op te zijn? Het is volledig haar eigen verdienste en is gewoon een prachtige atlete. Maar nogmaals ik denk dat wij als Nederland daar weinig aan bijgedragen hebben. Lijkt me ook waarschijnlijk dat zij in haar geboorteland
  ook al liep en haar basis al in haar jeugd ligt.

 • Iedereen die aan de kant staat reageert. Maar hoe zit ’t met de Nederlandse atleten / atletes die zich ’t apelazerus trainen en altijd achter import Afrikanen finishen ? Ook evt. op een Ned. kampioenschap.
  En krijgt er iemand een trots Nederlands gevoel als hij / zij Mw. Kiplagat aan ’t woord hoort ? Woont en werkt in Kenia en komt effe naar Nederrland een wedstrijdje lopen en dan weer zo hard als haar beentjes haar dragen kunnen terug naar huis ! Ik geniet van haar prestaties net zoals ik van Bekele en Mo kan genieten, maar een Nederlands gevoel ??? nou nee.

 • Frank Koopmans

  Het is een discussie die de komende jaren alleen maar aan zal wakkeren. Dat je ook kan genieten van prestaties van atleten van Afrikaanse origine is een dooddoener. De basis van de atletiek is identificatie met en stimulans door topprestaties.. Maar over een aantal jaar zullen de meeste Europese medailles naar Afrikaanse afstammelingen met genetisch voordeel gaan. Records zullen onhaalbaar zijn voor blanke lopers. Na het EK Cross was er al discussie, waarbij ik me kan herinneren dat ook de EA zich zorgen maakte.

  Lees oa: http://www.independent.ie/sport/other-sports/irish-runners-call-for-halt-to-african-recruitment-by-european-countries-29820839.html

 • Ze heeft ontzettend snel gelopen; wat maakt het mij uit voor welk land ze uitkomt?

  Stel, er zit in een olympische finale een Nederlander die ik niet ken, en een vriend van mij die toevallig Duitser is oid, dan moedig ik gewoon m’n vriend aan. Dat hele pro-Nederlands zijn omdat je zelf ook Nederlander bent, terwijl je die atleten helemaal niet hoeft te kennen vind ik zo raar.

  Ik ga weleens naar grotere Nederlandse wedstrijden, zoals Flynth bijvoorbeeld een paar weken geleden, en zie daar dan Schippers hard lopen. Als je dat een paar keer meemaakt ga je toch denken “Ik heb haar zelf zien rennen” en identificeer je jezelf meer met haar prestaties; en zo ga je langzamerhand voor iemand juichen. De reden dat ik bij olympische spelen toch vaak juich voor Nederlandse prestaties, is omdat ik vaak al een jaar en wat van die atleet/atlete heb gehoord, je hem/haar volgt en je daarom hoopt dat hij/zij goed presteert. Als ik zou verhuizen naar Canada, alleen maar nieuws hoor over Canadese atleten, zou ik al veel eerder geneigd zijn om hen aan te moedigen.

  Sifan, hartstikke goed gelopen. Jouw progressie is zeer indrukwekkend en ik kijk zeer uit naar je toekomstige prestaties, zelfde geldt voor Maureen Koster, Susan Kuijken, 800 meter Susan, etc. Maar ook zou ik bijvoorbeeld heel graag zien dat Paula Radcliffe nog 1 keer kan knallen op de marathon… Ookal ben ik geen Engelsman.

 • Frank Koopmans

  Het gaat ook niet om wat jij en ik er van vinden, het gaat om wat belangrijk is voor de ontwikkeling van atletiek in delen van de wereld.

 • Peter O, hoe DURF je???
  En ik ben het dus helemaal met je eens 🙂

  Niet in NL wonen, terwijl je zogezegd “import” bent…wat moeten we daar nu mee?
  En ik durf bijna niet te vragen wat zo’n geintje de in NL gevestigde sport (waar het om gaat) effectief kost. Minder (sponsor) aandacht aandacht voor hen die wél hier wonen, werken en trainen en de taal machtig zijn of hard leren. En wat stelt de “import”atleet er tegenover?

  Dan klap ik dus 10x harder voor een Sifan. En niet omdat “we” nu een écht supertalent in de schoot geworpen krijgen. Ze is Nederlandser dan veel anderen die er voor door moeten gaan.

  Dan heb ik het niet alleen over de (quasi-)import atleten, maar ook bijna-export. Die voor NL willen blijven uitkomen terwijl ze weinig interesse tonen hier te vertoeven anders dan voor veel startgeld of bond/sponsorverplichtingen. Ga dan toch voor Kenia/VS/etc uitkomen! En als je daar niet goed genoeg bent om gesponsord/gesteund/uitgezonden te worden op basis van je prestatieniveau, waarom zouden wij je dan nog wél aanhouden? Alleen omdat we geen betere hebben met een NL paspoort? Dan liever iemand die wel hier woont naar voren schuiven, verse import of eigen kweek om het even.
  Zou dat niet ironisch zijn, (al dan niet snellere) importatleten hun startplekken te geven? Is vast iemand voor te vinden als we actief gaan werven. Alleen in Kenia al schijnen er een paar honderd snelleren te wonen die nooit naar een groot toernooi mee mochten. 🙂

 • De voorvaderen van mijn vader komen uit de buurt van Keulen, de voorvaderen van mijn moeder uit Zwitserland. Dus?
  Dus niks. Siffan kan je gewoon op een wedstrijdje in Utrecht tegenkomen, je kunt Nederlands met haar praten, dus is het leuk om haar te volgen en een beetje extra enthousiast te zijn als ze zo’n geweldige tijd loopt.
  Nationaliteit interesseert me totaal niet, vind ik zelfs een ontzettende domme constructie.
  Nationale records zeggen me dus ook ontzettend weinig, zijn gewoon locale gebruikjes. Neem ook de clubrecords van mijn club in een studentenstad. Gewoon een locaal lijstje, niets meer. Niets minder. Mensen van elders komen hier studeren, worden bij ons lid, zetten records, gaan in Groningen werken en zijn geen lid meer. Bij de Utrechtse clubrecords zitten dus ontzaglijk veel records van niet-Utrechters. Afschuwelijk natuurlijk, die niet-Utrechters.
  Nederland is alleen maar een wat groter stadsie dan Utrecht, verschil zie ik verder niet. Dus de Nederlandse recordlijst bevat de clubrecords van de club van nl-paspoorthouders. Klaar.

 • Frank Koopmans

  Dus schrappen we subiet al Weia’s records en ontzeggen we haar deelname aan NK’s. Dit gaat werkelijk alle perken te buiten 🙂

  Nogmaals, wat jij en ik vinden is niet belangrijk. Clubbinding, landsbinding en rasbinding spelen een voorname rol in de atletiek. Kampioenschappen zijn de motor. Of je dat nou leuk vindt of niet. In diverse continenten gaat het op dit moment niet best met de atletiek. Globalisering en nationalisatie zijn oorzaken. Denk bijvoorbeeld aan de problemen rond de WK Cross. Dat gaat van trots zijn op je continent tot trots zijn op je eigen prestaties.

 • Bas van Dam

  Kunnen we meteen doorgaan naar de volgende stap: atletiek is een individuele sport dus alleen nog maar competities op individuele nummers?

  Krijgen alle atleten een kans op het hoogste, of beter gezegd hun, niveau mee te doen.

 • Wat een vreemde commentaren hier en daar. Rasbinding speelt een voorname rol in de atletiek?

  Als import-Belg in Nederland maak ik me best vaak zorgen over hoe er door verrassend veel mensen gesproken wordt over wat dan “niet-echt-Nederlanders” zijn. Een kleurtje helpt echt om zo weggezet te worden tot het einde der tijden. Mogen mensen met een kleur of een andere achtergrond echt geen Nederlander zijn? Of is dat iets dat enkel het recht is van blonde jongelingen met forse kaken en een genetische achtergrond in de veeteelt?

  Mensen bewegen in de wereld, verhuizen, settlen. Eerste-generatie-migranten trekken natuurlijk een groot deel van hun identiteit uit hun achtergrond mee, voelen zich niet snel “van hier”, maar voelen zich hopelijk wel welkom. Hun kinderen zullen wel van hier zijn, en hun kleinkinderen nog meer. Sommige daarvan doen aan hardlopen.

  Sifan lijkt echt zo’n geval te zijn, daar heeft Nederland echt veel aan bijgedragen, en daar zouden wij in Nederland eigenlijk heel trots op moeten zijn (ja, wij, mag ik mij ook deel voelen?). Het nogal plat klinkende import-afrikaan kan je misschien nog reserveren voor de atleten die het geld gaan zoeken in Qatar, Bahrein,… maar zeker niet voor Sifan.

  Trouwens, als mijn jongetjes harder gaan rennen dan hun papa hoop ik dat Nederland hen zal aanmoedigen als ze op hun achttiende voor een Nederlands paspoort gekozen hebben. Hun Utrechts accent geeft hen misschien een voordeel, en ze zijn nogal bleekjes. dus het valt niet op dat ze een genetische achtergrond in het Antwerpse hebben. Maar vergeet het niet: ze zijn evenzeer import, alleen wat witter, en geografisch van wat dichterbij.

  En dan denk ik altijd: als ik me al zo aangesproken voel, hoe voelt zo’n Sifan zich bij sommige van de commentaren hier?

  BTW – Schippers heeft natuurlijk ook genetisch voordeel van haar “Afrikaanse afstammeling” zijn.

 • Frank Koopmans

  In de maatschappij zoeken culturen en rassen elkaar op. Omdat ze dezelfde achtergrond, gebruiken, eigenschappen en voeding hebben. Elkaar daarin aanvoelen. Uiteindelijk leidend tot dezelfde fysiologische kenmerken. In de sport komen die blood te liggen, waardoor identificeren met mensen met dezelfde achtergrond nog beter gaat. “Rasbinding” dus. Daarmee zeg ik toch niets geks?

 • Landbinding en rasbinding, als dat soort dingen belangrijk zouden moeten zijn om de sport attractiever of groter te maken, dan kan die sport mijn rug op.

  En degenen die vinden dat een aantal NR’s geen echte NR’s zijn: het staat je geheel vrij om op internet een aparte lijst bij te houden met wel echte records. Ik ben wel erg benieuwd wat voor titel er dan boven komt en wie er allemaal opzij gezet worden dan.

 • Misschien domme vraag, maar waar was deze discussie toen Rückstuhl voor ons medailles en records pakte?

  Of is het dan toch een latent racistisch trekje bij een aantal hier?

 • Frank Koopmans

  Als je er van uitgaat dat bepaalde rassen op bepaalde onderdelen dominant zijn, is topsport per definitie rascistisch. Dan geldt: Hoe dichter bij huis, hoe meer vertrouwd.

  Het is bijvoorbeeld ook terug te vinden in de deelnamebeperking per land. Met raakvlakken in categorie-indeling op leeftijd en sexe. Allemaal bedoeld om de stimulans voor alle groepen hoog te houden.

 • Bernard Krabbendam

  We stemmen allemaal verschillend, dan mogen we toch ook wel verschillende gevoelens hebben bij prestaties van Ignisious, Sifan en, vooruit, ook van Karin? Tegen de tijd dat Ignisious en Sifan net zo lang Nederlander zijn als Karin, toen ze haar grote successen boekte, zien we het wellicht weer anders…
  Jaren geleden in de vorige eeuw had ik het bij een zeslandenwedstrijd op de Leidse Hout aan de stok met één van de Griekse begeleiders, die zich beklaagde over het feit dat Nederland “a black woman”” in de ploeg had. Uitleg dat Nellie Cooman in Nederland geboren en getogen was, werd met schouderophalen ontvangen.
  Het is van alle tijden…..

 • Als bepaalde zogeheten “rassen’ op bepaalde onderdelen dominant zijn, dan geldt: Hoe verder van huis, hoe interessanter de sport.
  Zoals het ook interessanter is om op het Forum Romanum rond te lopen dan op het Vredenburg in Utrecht.

 • Frank Koopmans

  Die vergelijking kan ik even niet volgen. Op zich is het inderdaad prettig dat we niet allemaal gelijk zijn. En het is zeer zeker interessant om te zien hoe hard een Afrikaan kan lopen. Maar vertaald naar deze discussie zeg je eigenlijk: Hoe verder van huis, hoe interessanter een NR, of een nationaal kampioenschap…

 • Bas van Dam

  Ik lees eerder dat het eigenlijk vreemd is dat er nog nationale records bestaan als je in feite een nationaliteit kunt kiezen of toevallig een nationaliteit krijgt door omstandigheden. Zo heb je bijvoorbeeld onze eigen schaatsbelgen die vanuit Nederland naar Belgie gingen. Die records zijn ook Belgische records geworden.

  Ik zie geen discussie over kleur oid.

  De prestatie van Sifan staat dan ook niet ter discussie, die is uiteraard fantastisch en daar gaat het toch om.

  Ik hoop haar in ieder geval tijdens het NK te zien liefst met alle top NL dames aan de start.

 • ja en hoe zagen wij die schaatsbelgen ? Nou gewoon als Hollanders ondanks hun B. paspoort.
  En hoe zien we Afrikanen met een Ned. paspoort ?Nou gewoon als Afrikanen natuurlijk.

 • Inderdaad zoals Jeroen al zei je geboorteland is je geboorteland en dat maakt het zonder het gevoel van rassenonderscheid te maken gewoon minder enthousiast.
  Als zij gewoon in Nederland geboren was had ze als Nederlandse meer gevoelens gegeven als dat van geïmporteerde Nederlandse en kijk je gewoon naar een buitenlandse atleet als alle anderen, echter niet met minder respect qua sportprestatie.
  Kijk hiervoor ook even naar het voorbeeld van de voetballer Douglas is Braziliaan van geboorte en dankzij een noodmaatregel ineens Nederlander geworden echter blijft voor de liefhebbers gewoon een Braziliaan en daar hoeft je het Jumbo trainingspak niet voor aan te schaffen toch echter wel het mooie Braziliaanse tenue ….

 • archie staal

  Zouden Ton van Hoesel en Ingrid en wellicht anderen Sifan’s verhaal hier kunnen vertellen van A-Z, lijkt me relevant en interessant….. Wat weten we eigenlijk van haar. Het haar vragen in het Nederlands is in ieder geval nog een beetje moeilijk wat misschien toch iets zegt over de mate van echt Nederlands zijn. Ik bewonder haar als atlete van een (on)bepaalde leeftijd en niet meer of minder dan dat, ik bewonder geenszins de opportunistische of welwillende houding van medelanders die het nu ineens prachtig vinden dat we, lees we, eindelijk een zogenaamd Nederlandse kampioenne hebben. Dus eerst graag het hele verhaal rondom Sifan Hassan en dan kijken of we haar “onze Nederlandse kampioenne vinden” Persoonlijk vind ik dat je Nederlander bent als je hier geboren bent uit Nederlandse ouders,mensen zoals ik dus, wat overigens weer niet wil zeggen dat je daar blij mee bent, want ik ben dat al jaren niet meer om verschillende moverende redenen, maar dat is een ander verhaal…..Niettemin zou ik als het ware gelijk onze koning van Duitschen bloed willen uitroepen, leve de “zuivere sport” en leve de seniore mila-atlete Sifan Hassan een waardige presentante daarvan.

 • Frank Koopmans

  @ Weia. Fysiek, cultureel en geografisch geldt daarvoor precies hetzelfde. De kans dat een blanke Europeaan / Nederlander de finale van de 100 meter haalt, wordt steeds kleiner.

  Alleen is er een verschil in historisch perspectief, waardoor we met deze volken een wat sterkere verbintenis hebben. Verder heeft dit specifiek betrekking op Nederland, terwijl uitwaaierende Afrikanen een actuele Europese en zelfs mondiale aangelegenheid is.

 • Rik van Laarhoven

  “Persoonlijk vind ik dat je Nederlander bent als je hier geboren bent uit Nederlandse ouders,mensen zoals ik dus”. Wat is dit voor absurde gedachte. Nederlanders zijn dus de kinderen van twee Nederlanders, die om Nederlander te zijn volgens dezelfde definitie ook weer geboren moeten zijn uit Nederlanders aangezien ze anders zelf de titel Nederlander niet mogen dragen, die dan weer etc etc tot vele generaties terug toen er in dit moerasland nog geen mens woonde en de staat Nederland zeker nog niet bestond. Feitelijk een onmogelijke definitie dus die zelfs als je hem minder ver doortrekt het merendeel van de wereldbevolking statenloos zou maken. Ik gok dat het vooral het tweede deel van de definitie is waar je waarde aan hecht: “mensen zoals ik dus”. Fijn dat iemand pas Nederlander mag zijn als ie precies is zoals jij. Tja jammer dan dat inteelt vaak tot degeneratie leidt en de kans op goede atleten dus wel erg klein wordt.

 • Frank Koopmans

  In dit geval de “we” die tijdens de slavernij zo’n 500.000 Afrikanen verscheepten. Dat waren echt “onze” blanke voorouders, geen ontkomen aan. Overigens spannen “we” nu nog steeds allerlei “volken” voor ons karretje.

  Zo bezien is het eigenlijk ons verdiende loon dat “ze” “onze” prijzen komen halen 🙂

 • ‘We’ sporten in ons dorp, schrijven ons in voor een wedstrijd, ‘we’ finishen erg hoog, dat gebeurt vaker, daarna worden ‘we’ uitgenodigd om ons ‘land’ te ‘vertegenwoordigen’ op een toernooi met andere toppers uit andere ‘landen’. Als dat goed gaat mogen ‘we’ misschien ooit bij de Spelen achter een ‘vlag’ lopen. En zo zijn er nog wat ‘afspraken’.

 • langzame wouter

  Het is wel: als de huidige trend doorzet, dan bevat op termijn de toptien van elk land op elk looponderdeel louter lopers die van oorsprong Afrikaan zijn. Even afgezien van terecht of niet: dat is natuurlijk doodsaai en tegen die tijd zal vermoedelijk iedereen zijn interesse in nationale records hebben verloren. Best jammer. Maar onvermijdelijk. Elke regionale indeling of uitsluiting is overigens op enige wijze wel aanvechtbaar. Uiteindelijk is er alleen 1 aarde. We zullen moeten wennen aan andere manieren om prestaties van atleten, ook die uit de eigen polder, te waarderen.

 • Vinden ‘we’ het echt leuk als de ranglijsten alleen uit Oernederlandse namen als Kiplagat, Hassan en Kibet bestaat? Nee, ik niet. Gelukkig mogen we er allemaal een andere mening op nahouden.
  Uit het aantal reacties hier blijkt dat er genoeg zijn die er niet blij mee zijn.

 • archie staal

  Daar is geen woord Frans bij ,.. Frank….,

  Mijn verlanglijstje voor de sport:
  1) een goed systeem waarin topsporters met een status zich 100% kunnen wijden aan hun sport zonder zich zorgen te hoeven maken voor hun toekomst dus met garanties voor een goede opleiding, baan , huisvesting en pensioen tijdens en na hun carriere, een systeem dat er was in de Sovjet Unie en in de DDR…… financiering hiervan a) door een verplichte bijdrage van elke burger in de vorm van belasting ofwel het toekennen van een budget hiervoor door het Ministerie
  b) het creeren van een budget hiervoor bij de atletiekunie middels een verplichte bijdrage van alle AU wedstrijden specifiek voor dit doel
  c) Door vrijwillige extra bijdragen voor dit doel van de grote evenementen, waarvan er sommige ,hele grote ,nu helemaal niks doen
  d) Door de bijdragen van sponsoren die zich in zo’n solide systeem veiliger en beter thuis zullen voelen

  2) het creeeren van een zuivere sport onder de begeleiding van een board of excellance van artsen die al die topsporters ter beschikking staan, zonder dat men zich wendt tot gevaarlijke middelen of middelen waarvan men de kwalijke gevolgen op termijn niet weet.
  3) Het bestrijden van leeftijdsfraude in de sport met behulp van het instellen van een botscan zodat we in ieder geval weer eerlijke juniorenkampioenschappen krijgen en en passant met behulp van andere onderzoeken meer inzicht in het anders functioneren van topsporters tov gewone mensen, maw Laten we meer onder de motorkap van topatleten gaan kijken ( citaat van Henk….Kraaijenhof….jawel)

  We moeten hoe dan ook een weg vinden naar een eerlijker sport.

  Wie zich dan met welke topsporter wil identificeren is dan weer een ander verhaal, maar als de een of andere Russische tycoon met gejat geld morgen Ajax en Feijenoord koopt en de eerste teams bevolkt met respectievelijk 11 Chinezen en 11 Russen dan wil ik de “zg Joodse” jongens van Amsterdam en de Havenboys van Rotjeknor nog wel eens horen….
  Ergo , waar ligt daar het grenski……..en waar ligt die dus met het importeren van talent ofwel waarom willen we kampioenen en wanneer zijn het precies onze kampioenen. Gewoon een interessante vraag waarop de antwoorden waarschijnlijk meer iets zeggen over ons dan over onze gekozen kampioenen…….

  • de tittel luid :Sifan Hassan verbetert eigen NR opnieuw:
   En zo is het. Iedereen kan toch goed lezen. Het is een NR, punt.

   immers stond het oude record al veelste lang, zoals vele. Mooi dat het nu kan worden bijgesteld naar een hoger niveau en ook andere atleten, nu daarin ook een stimulans om hun prestatie ook net een setje te geven. Heb de indruk dat hardlopen de laatste tijd zeker in is, er is veel talent, dus er komt wellicht een betere lichting dan de generatie die nu hun top beleefd. Zowel bij de jongens als de meiden is er echt veel talent. Hou gewoon op met huidkleur, de groep ‘blanken’ zijn in de loopnummers minder vertegenwoordigd, maar genoeg namen te noemen van wereld klasse. Sport is er voor iedereen, slechts één iemand kan een NR lopen, de ander een PR, wees tevreden met wat je kan. En ik spring zeker uit mijn stoel als, onze nederlandse Sifan, naar een gouden plak gaat rennen, wie weet, mooi!

 • Jeroen romeijn

  Zou Barney als Keniaan worden gezien als hij met een vrouw daar trouwt en onder de Keniaanse vlag gaat darten?

  Het gevaar in deze discussie is dat men direct over racisme praat terwijl dat helemaal niet de strekking is.

 • Frank Koopmans

  @ Bert. Xenofobie? Dat zal je toch even moeten toelichten. Zoals topsport per definitie rascistisch is, is ie ook per definitie xenofoob. Wie daar niet tegen kan, kan beter een hobby zonder wedstrijdelementen zoeken.

 • Als de NL atletiek niet al decennia in zo’n slob zat, was Sifan niet nu al NR’s aan het lopen natuurlijk. Waarom die stilstand na Elly? Onze genen zo snel verslechterd, al het goede is naar Afrika gevloeid, echt?

  Maase, zijn tijden komen ook de import NL’ers niet aan. Vergt namelijk wereldniveau, laat staan toen Maase het deed (vooral de marathon is sindsdien sneller geworden).

  Ik heb sterk de indruk dat Afrikanen niet zozeer intrinsiek sneller zijn, als wel dat het luiheidsgen er minder consequent aanwezig is. Of ze hebben natuurlijke aantrekking tot gezonde voeding en lifestyle, althans waar die sportprestaties bevordert.
  Dat we met decennia verder gevorderde trainingskennis niet meer met bleekscheten aan de tijden van Elly, Ellen en Kamiel (ok, hij piekte op de marathon later) komen zegt meer over onze sportieve aftakeling dan over Afrikaanse genetische suprematie.
  1992 Barcelona was het einde van (super) snelle 800m tijden voor NL vrouwen, nieuwe geen start. Big fail, toch? Overigens loopt niemand wereldwijd haar tijd meer (2009 Semenya laatste Afrikaanse nipt eronder, verhaal apart), terwijl Rudisha recenter zonder haas een WR liep. Raar. http://www.iaaf.org/records/toplists/middlelong/800-metres/outdoor/women/senior

  Dat onze lange afstand toppers amper nog in NL komen en zich in Kenia vestigens is ergens wel te verklaren, de mentaliteit hier remt je als je niet sterk in je schoenen staat. Maar dan proberen ze het als full-prof (geen baan houd je met zoveel trainingskampen), dus is de mentaliteit nog altijd maar een fractie van die van Marti. Meer geblaat, full prof, minder wol.
  Ik hoor dat ook van leden van atletiekfamilie’s, hun grootouders zouden zich in het graf omdraaien bij het horen van de smoezen van huidige atleten. Zelfs bij heel sterke clubs zijn de clubrecords ronduit stoffig.
  Dat een willekeurig aanwaaiende Afrikaan(se) dan decennia aan records wegvaagt is eigenlijk niet zo raar. En heeft niets met genetica te maken.

 • archie staal

  Oh ja Ton, de nieuwe bijbel, Wikipedia……. Goed daar staat dus dat Sifan op 15 jarige leeftijd hier heen is gekomen vanuit de stad Nazreth( zo genoemd door keizer Haille Selassi, niet Gebrselassi…..onze loopkeizer en dat ze niet wil zeggen waarom. Dat zint me eerlijk gezegd niet , maar goed ik moet me nu natuurlijk wijselijk stil houden toch? Afijn , ze komt , heeft het hier niet gemakkelijk en komt via meen ik Groningen en leeuwarden, waar ze haar (hee) oude (al dan niet recreatieve)sport hardlopen oppikt, in Eindhoven terecht en gaat daar trainen onder leiding van trainers die hier op het forum terecht zijn gekomen. Later komt ze onder de leiding van bondscoach Honore Hoedt. Men tracht haar nog versneld nederlandse te laten worden, maar daar steekt de staat een stokje voor . We mogen niet te opportuun lijken…..en de Russische media over ons heen krijgen in het toch al verpeste Ruslandjaar…..Afijn. Sifan blijft een fantastische atlete en waarschijnlijk ook gewoon een fantastische meid. Of ze echt 20 is, is voor de junioren gelukkig niet meer van belang , maar wel voor de competities/kampioenschappen onder de 23 waaraan ze nog gaat deelnemen… dus… Het moet maar eens gezegd… : graag toch even een geboorteakte door haar moeder op laten sturen, maar beter nog een botscan. van haar laten
  maken… gekke praktijken ….NEE NEE NEE gewoon Eerlijke controle bij twijfel en heb ik die twijfel JA en terecht JA Dus? Doen in het belang van de sport en van die paar meisjes , toevallig hier wel geboren met een achtergrond en geboortedatum die wel na te gaan is en die daar wel gewoon aan gehouden worden…..Kortom ik ben al die doping en leeftijdsfraude en al dat opportunisme van importkampioenen gewoon zat en ik hoop dat we sinds gisteren bezig zijn om een pas op de plaats te gaan maken en dingen anders te gaan doen. Sport is als water en lucht hoe zuiverder hoe beter.

 • Frank Koopmans

  En de 100m finale vol Caribische sprinters dan, Cloxxki? Niet alleen de prestaties duiden op een genetisch verschil, ook de stijl laat weinig aan de verbeelding over.

  Zouden Afrikanen iets actiever opereren, dan kan de rest van de wereld ook op de meeste technische onderdelen inpakken. De eerste de beste Keniaan die een speer vasthoudt, verdient bijna een medaille op een mondiaal toernooi. Zouden wij dan nog steeds een rol van betekenis vervullen op de meerkamp? Denk het niet hoor. Onder de paar meerkampers met Afrikaanse roots bevinden zich de wereldrecordhouders. En die scoorden al ietsje meer…

  Maar: Omdat we in de westerse wereld meer mogelijkheden hebben om talent te ontplooien, zullen we nog heel lang kunnen investeren in onderdelen / takken van sport waarop de concurrentie wat minder sterk is.

 • Jan Janssen

  Als ik deze discussie moet lezen lijkt het net alsof ik weer in een geschiedenisboek terechtgekomen ben. Al dat gedoe over volken, ras, Nederlander zijn…
  Wat is een Nederlander dan? Het is naar mijn idee maar een kunstmatig gefabriceerd concept verzonnen door mensen.
  Helaas wordt daar een groot belang aan gehecht door velen, vind het eerlijk gezegd een beetje kinderachtig en dom.
  In principe leven we allemaal op de aarde zonder grenzen, die grenzen praten jullie jezelf aan.
  En als jullie perse grenzen aan willen houden, volg dan gewoon ook de concepten over recht die we ook met z’n allen afgesproken hebben en zeik niet verder.
  Dus:
  Nederlander= iemand met een Nederlands paspoort.

 • Bert Zwart

  zoek even de definitie van xenofobie op, dan heb ik het niet over de haat, maar over de angstversie. Daar vind je ook de correcte spelling van racisme.

 • Sifan Hassan is geen politieke vluchteling maar kwam om economische redenen naar Nederland. En dat is haar goed recht. Met haar doen dat tal van Afrikanen. In enkele landen wordt actief geworven om Afrikaanse atleten te naturaliseren. Nederland doet daar ook aan mee. Niet alleen in de atletiek, ook bijvoorbeeld in het tafeltennis. En dan moet ik bekennen dat ik wel tafeltennis volgde toen Bettine Vriesekoop tot de wereldtop behoorde en dat ik nu niet zou weten hoe de voormalig Chinese dames, nu Nederlands, het doen. Hetzelfde geldt voor Sifan Hassan. Ik word er niet warm van als ik haar in een oranje tenue zie winnen. Maakt dat mij een racist?

 • Frank Koopmans

  @ Bert. Als jij “het” beoordeelt als xenofobie, vindt je hetzelfde van onder andere kampioenschappen, records, leeftijdsindeling, terugdringen van economische vluchtelingen etc. Veelal zaken die nodig zijn om de maatschappij leefbaar te houden, uit angst voor chaos. Je hebt dus op zich wel gelijk, maar geeft een lading aan “het” die niet terecht is. Of op zijn minst toegelicht moet worden.

 • @ jan janssen ik geloof dat je op het verkeerde forum zit, gezien je simpele stelling Nederlander= iemand met een Nederlands paspoort in vergelijking met de andere onderbouwde andere meningen, zou ik zeggen stap weer op je racefiets en beleef weer de goede oude tijden toen Nederlanders (dus geen import Afrikanen) nog wel eens de Tour de France wonnen of straks wellicht ook over als de Afrikanen professioneel gaan fietsen.

 • Bert Zwart

  @Frank: er spelen meerdere dingen door elkaar. Uiteindelijk is atletiek maar een sport en dien je ondergeschikt te zijn aan de grondwet. Het is in Nederland niet meer zo eenvoudig om een paspoort te krijgen. Sifan is nu Nederlandse, ze traint als ik het goed begrijp samen met andere Nederlandse atleten. Het lijkt me een slechte zaak als die atleten zich gaan verschuilen achter zogenaamde genetische voor of nadelen. Ze kunnen maar beter heel hard achter Sifan aanlopen zodat ze hetzelfde niveau bereiken.

  Ik heb er zelf overigens totaal geen problemen mee als alle medailles op de olympische spelen naar niet-blanken zouden gaan. Waarom ben je daar bang voor?

 • Frank Koopmans

  De term Nederlander is een ruim begrip. Definities lopen uiteen van in bezit van nederlands staatsburgerschap tot wonend in Nederland tot Germaan. De term is niet echt bruikbaar in deze discussie, omdat lang niet alle nederlanders uit komen voor Nederland. Immers, mensen met een dubbele nationaliteit mogen kiezen.

  Met ingewikkelde constructies zou je dat kiesrecht kunnen beperken, zonder verlies van paspoort. Dat kan ook wenselijk zijn voor de sporter zelf. Veel Antillianen waren bijvoorbeeld het liefst uit blijven komen voor de Antillen. Maar of zoiets haalbaar is…

 • @ Frank: volgens mij is de term Nederlander geen ruim begrip, Weia heeft gewoon gelijk, iemand met een NL paspoort is Nederlander en als die persoon lid is van de AU is het een NR, zo simpel is het 😉

 • quote Archie: “Kortom ik ben al die doping en leeftijdsfraude en al dat opportunisme van importkampioenen gewoon zat”

  Kun je even concreet zeggen waar je het over hebt want hier kan ik geen touw aan vastknopen, gaat dit over een een of meerdere situaties die je in NL geconstateerd hebt?

 • Gert-Jan Wondergem

  Ik ben het eens met Rik van Laarhoven. Volgens mij komen geen van onze voorouders hier vandaan, maar zijn ze na vele volksverhuizingen hier neergestreken en hebben verschillende volksstammen zich met elkaar vermengd. Biogenetisch onderzoek zou ons hierover meer kunnen leren.

 • Genetisch onderzoek onder mensen met typische lokale familienamen, en op 10.000 jaar oude botten gevonden in mijn geboorteplaats, heeft uitgewezen dan sommige mensen daadwerkelijk nazaten van deze vroege bewoners waren.Dus ofwel na omzwervingen terug op het oude honk sterke families gebouwd, of nooit echt weg geweest.
  Voor mijzelf gaat het niet op, maar het was toch interessant om over te lezen. Er zijn dus misschien wel degelijk echte Nederlanders te vinden. Maar daar krijg je wellicht geen representatief team mee vol 🙂

 • Nog steeds een vreemd verschijnsel, dat nationalisme. Het gaat er bij sporten om dat de beste atleet wint. Tevens dus een raar principe dat een bepaalde sportbond zelf mag bepalen wat de limieten zijn voor hun atleten of dat er maar een bepaald aantal schaatsers van een land naar een wk mogen. Ooit hebben we lijntjes om een stukje grond heen getrokken en dat stukje land tot persoonlijk gebied verklaard. Sindsdien is er een soort van scheiding tussen de mensen die erin wonen en de mensen die erbuiten wonen. Een vreemd iets eigenlijk dus. Daarnaast, als mensen proberen te integreren in een land blijkt dat volgens veel mensen niet goed te zijn. Waarom? Het lijkt eigenlijk meer angst voor het ‘veranderen’ aan iets wat altijd al zo is geweest. Het is absurd om te lezen dat sommige mensen het niet kunnen hebben dat een atleet of atlete naar een land komt om daar te wonen om welke reden dan ook. Mensen, het gaat om de sport en het gaat om diegene die wint. Wil je de beste zijn? Prima, dan moet je beter worden dan de rest. Het zijn immers altijd de mensen die aan de zijlijn staan die over ‘import-Nederlanders’ beginnen te zeuren. Je moet kunnen winnen in zowel je eigen land als in de wereld. Kan je dit niet en wil je het niet opnemen tegen iemand die dan wel uit een ander deel van de wereld komt maar sneller loopt. Goed, dan moet je geen topsporter worden. Je moet niet vasthouden aan wie wel een ‘Nederlander’ is en wie niet. Zoals Cloxxki al vermeldde: Er is haast geen oorspronkelijke Nederlander meer en dat geldt voor ieder land.
  Persoonlijk boeit mij de nationaliteit van iemand dan ook niet. Atleten moeten doen waar ze goed in zijn en dat is in dit geval atletiek. De mensen die dan gaan zeuren over nationaliteit moeten dan eens achter hun oren gaan krabben over wat ze eigenlijk beweren!

 • Frank Koopmans

  De mens is nou eenmaal een kuddedier. Wil altijd ergens bij horen. Van familie tot wijk, van collega’s tot gelijkgezinden. En wil altijd ergens de beste in zijn. Dat is belangrijk voor de identiteit.

  Binnen al die groepen levert dat een bepaalde rangorde op. Die rangorde is een wezenlijk onderdeel van het functioneren van de groep. Of het nou de hele wereld is, een land, een tak van sport, een bedrijf of een familie. Dat principe is ook gewoon terug te vinden in de natuur!

  Hoe meer je gaat tornen aan de grenzen van groepen, hoe minder goed die groepen zullen gaan functioneren. In de natuur levensgevaarlijk, in de sport ontwrichtend. Daarom is het voor de binding ook zo belangrijk dat er categorieen, clubs, regio’s, districten en landen zijn: piramide-model.

  Terug naar nationalisatie. Het gaat er helemaal niet om dat mensen niet elders mogen wonen, het gaat er om dat ze uit zouden moeten kunnen blijven komen voor hun geboorteland. Vele emigranten willen dat gevoelsmatig zelf ook graag, alleen zijn er een aantal praktische en materialistische bezwaren. De vraag is, of “het probleem” groot genoeg is om die bezwaren weg te nemen. Voorlopig kennelijk niet, oplossingen zijn ook niet eenvoudig. Maar de discussie zal in de toekomst vaker oplaaien. En hoe meer tijd er verstrijkt, hoe lastiger maatregelen worden…