Zeven Nederlandse atleten naar meerkamp Götzis

Zeven Nederlandse atleten, drie mannen en vier vrouwen komen in het weekend van 31 mei en 1 juni 2014 aan de start bij de Hypo Meeting in het Oostenrijkse Götzis, een unicum. In deze IAAF Combined Events Challenge komen in de regel ’s werelds beste meerkampers aan de start. Bij de mannen nemen Ingmar Vos, Pelle Rietveld en Pieter Braun deel, bij de vrouwen komen Nadine Broersen, Dafne Schippers, Anouk Vetter en Nadine Visser in actie. Eelco Sintnicolaas moet Götzis vanwege een hamstringsblessure aan zich voorbij laten gaan.

17-05-2014 Flynth Recordwedstrijden Hoorn Nederland Atletiek foto: Kees Nouws :

Tienkamp
De tienkamp bij de mannen komen drie Nederlanders aan de start. Eelco Sintnicolaas kandideerde zich reeds voor de EK Atletiek (12-17 augustus 2014 in Zürich) en lijkt met zijn beste score over 2013-2014 van 8391 punten onaantastbaar voor ‘Zürich’. Voor de meerkamp zijn maximaal drie EK-tickets beschikbaar. De Atletiekunie-limiet op de tienkamp is vastgesteld op 8030 punten. Ingmar Vos, die woensdag 28 jaar wordt, kan bogen op veel ervaring en een hoog puntenaantal van 8224 (behaald in 2012; bij de WK in 2013 viel hij na dag 1, op de 110 meter horden uit). Pelle Rietveld (29) behaalde in 2012 een persoonlijk puntenrecord van 8073. Pieter Braun (21) van het AA-Drink Talententeam van de Atletiekunie werd begin mei in matige omstandigheden derde bij de IAAF Combined Events Challenge in Florence met 7773 punten. Braun traint samen met Eelco Sintnicolaas bij bondscoach meerkamp Vince de Lange.

Zevenkamp
Dafne Schippers start komend weekend met haar eerste meerkamp sinds de WK Atletiek in Moskou, waar ze een bronzen medaille veroverde. De atlete staat er volgens bondscoach meerkamp Bart Bennema goed voor: “Dafne’s eerste twee wedstrijden in Lisse en Hoorn waren goed met pr’s en beste seizoensopeningen ooit. Ze wil in Götzis goed presteren, meedoen met de besten, alhoewel de piek voor haar later in het seizoen, in Zürich ligt. Doel voor komend weekend is constant presteren op alle disciplines. Ze staat in een fantastisch veld met alle toppers die aan elkaar gewaagd zijn.”

Nadine Broersen veroverde begin maart de wereldtitel op de vijfkamp. Het wordt haar eerste meerkamp na dit WK. Haar bondscoach meerkamp Ronald Vetter is optimistisch gestemd: “De ervaring leert dat na een succesvol optreden het niet eenvoudig is weer optimaal te presteren. De laatste drie maanden waren anders dan voorheen met veel aandacht. Om de focus weer snel op topatletiek te krijgen zijn we kort na de WK op stage gegaan, waarbij ze vooral veel omvang heeft getraind. Daarna zijn we nog een keer op stage gegaan, met de nadruk op het leveren van kwaliteit in de trainingen. Terugkijkend heeft Nadine een hele goede periode doorgemaakt. Götzis is weliswaar geen hoofddoel maar toch een van de mooiste wedstrijden van het jaar. Vorig jaar werd ze er tweede en behaalde ze, in slecht weer, haar pr van 6345 punten. Een verbetering van dat puntentotaal is haar doel voor Götzis.

Zowel Schippers als Broersen hebben zich inmiddels gekwalificeerd voor de meerkamp tijdens de EK Atletiek in Zürich, Schippers ook voor de 100 en 200 meter, Broersen ook voor het hoogspringen. Vetter: “Beiden behoren tot de wereldtop, ze kunnen dit allebei. Je raakt er haast aan gewend, die luxe.”

Van Anouk Vetter (21) en Nadine Visser (19), beiden deel uitmakend van het AA Drink Talententeam van de Atletiekunie, wordt ook veel verwacht in Götzis. Ronald Vetter over zijn dochter Anouk Vetter (pr van 5872 punten): “Anouk staat er goed voor, ze is klaar voor de wedstrijd. Ze heeft haar examens afgerond en kan nu focussen op de zevenkamp. De EK-limiet van 6100 punten lijkt ver weg, maar een solide meerkamp zonder problemen moet voldoende zijn voor kwalificatie.

Bart Bennema over Nadine Visser (pr van 5774): “Net als Dafne is Nadine in vorm. Het is fantastisch dat zij zich kan meten met de wereldtop in Götzis. Ze zal komend weekend met een grote lach rondlopen, en de limiet voor de Wereldjuniorenkampioenschappen in Eugene (22-27 juli 2014) van 5350 punten moet geen probleem zijn. In Amerika, eind juli wil ze een topscore en -positie veroveren.”

Beide coaches benadrukken het belang dat jonge atleten als Braun, Vetter en Visser kunnen deelnemen aan Götzis: “Er zijn maar weinig wedstrijden waar de wereldtop elkaar opzoekt en het is mooi dat zij, te midden van de atleten die straks bij de Olympische Spelen in Rio om de medailles strijden, deelnemen. Deze nieuwe generatie atleten dient zich nadrukkelijk aan.”

De wedstrijd in Götzis start zaterdag om 11.05 uur en duurt tot 18.00 uur, zondag is de start om 10.00 uur en de afsluiting om 18.05 uur. Aanvullende informatie over de Hypo Meeting in Götzis vindt u op http://www.meeting-goetzis.at/meeting.htm

(Persbericht)

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>