Column Runner's World

Onzichtbare krachten toegedicht aan sportkleding

jessica ennis hardloopkleding

Met in 2012 de Olympische Spelen voor de deur werden allerlei details onderwerp van discussie. Ook de kleding. Niet alleen over de pasvorm of toepassing van high-tech materialen passeren de revue. Ook worden onzichtbare krachten toegedicht aan sportkleding. Hierover deze column.

‘Union joke, not union jack’
Modeontwerpster Stella McCartney (inderdaad, de dochter van Beatle Paul McCartney) werkt al een aantal jaren succesvol samen met adidas. Dit merk is de officiële kledingleverancier van het Britse olympisch team dus de keuze om McCartney de kleding te laten ontwerpen lag voor de hand. Onlangs werden de ontwerpen aan het publiek getoond. Het kwam haar op een storm van kritiek te staan. In de kleding is nauwelijks de kleur rood terug te vinden. Voor veel Britten is dat een doorn in het oog. Het rood in de Britse nationale vlag (de Union Jack) vertegenwoordigd Engeland, Wales en Noord-Ierland en daarmee voelt een groot deel van het Verenigd Koninkrijk zich niet vertegenwoordigd door dit ontwerp.

Maar er is ook kritiek van meer sportieve aard op het ontbreken van rood. Volgens sportpsycholoog Robert Barton is namelijk wetenschappelijk aangetoond dat sporters significant beter presteren in rode kleding. Ook sportpsycholoog Victor Thompson beschouwt het als een misser. ‘Rood versterkt het zelfvertrouwen, de agressie en het gevoel dat de atleten dominant zijn. Dit vergroot de kans dat de atleten tot het maximale uit zichzelf weten te halen,’ zo meldde hij onlangs aan persbureau Reuters.

Lopen vanuit elektrotechnisch perspectief
Voor Luc Krotwaar, die er bekend om staat zich eindeloos te kunnen verdiepen in dit soort details, was dit dan ook geen nieuws. Sterker nog, hij heeft hier al bijna tien jaar geleden mee geëxperimenteerd. Het waren de jaren dat hij zijn wedstrijden in een rood tenue van New Line liep. Krotwaar experimenteerde in die periode nog meer met zijn kleding. Iedereen kent het effect dat de synthetische sportkleding die we dragen statisch geladen is. Krotwaar had naar eigen zeggen uit onderzoeken gehaald dat deze energie van negatieve invloed kan zijn op de prestatie. Het onttrekt energie aan het lichaam van de atleet om deze negatieve lading te neutraliseren. De oplossing bleek simpel. Het positief geladen zilver kan deze lading teniet doen en Krotwaar besloot vanaf dat moment een zilveren halskettinkje te dragen. Het is diezelfde positieve lading van zilver die tegenwoordig in kleding wordt toegepast om deze antibacterieel te maken. Of het heeft geholpen blijft moeilijk te bewijzen maar feit is wel dat hij hiermee bezig was in het begin van dit millennium, de jaren dat hij het Nederlands record op de 10 kilometer liep, zijn persoonlijk record van 2:10.13 op de marathon liep en de halve marathon van Egmond won.

Sokken met een gouden randje
Zilver werd nog niet in sokken verwerkt toen Ellen van Langen haar hoogtijdagen vierde. Haar gewoonte zal dan ook zeker niet als de meest antibacteriële actie worden beschouwd maar het bracht haar wel eeuwige roem. Van Langen, nog steeds de laatste Nederlandse atlete die olympisch goud behaalde, stond er namelijk om bekend dat zij na een overwinning in haar eerstvolgende wedstrijd dezelfde sokken wilde dragen. Het liefst ongewassen want de magie van de sokken zou er maar eens uitgespoeld worden op 90 graden…

Dennis Kaspori en Vivian Ruijters leveren maandelijks een bijdrage aan het blad Runner’s World. Hierin beschrijven zij een aantal details die hen opvallen tijdens hun werkzaamheden voor Losse Veter. Deze bijdragen zijn nu ook terug te lezen op deze site. Dit is deel veertien, gepubliceerd in het meinummer 2012

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>