Gelletjes en sportdrank; wat is er op de markt?

Zoals je al eerder kon lezen op Losse Veter is het innemen van koolhydraten tijdens de marathon essentieel voor een goede eindtijd. In principe maakt het niet uit of je dit in de vorm van een gel of sportdrank doet. Er zijn ook lopers die zweren bij winegums, cola of zelfs gestampte en geweekte kinderliga’s. Om een keuze te maken tussen alle merken en varianten: Een overzicht van de meest gangbare gelletjes en sportdranken die verkrijgbaar zijn en aangeboden tijdens de grote voorjaarsmarathon.

door Miriam van Reijen

Neem bij voorkeur een mix van koolhydraten
In je maag en darmen bevinden zich koolhydraattransporters die de koolhydraten in je bloedbaan transporteren. Voor elk soort koolhydraten zijn er verschillende soorten transporters. Als je een mix van koolhydraten inneemt, voorkom je dat er geen transporters meer zijn. Zo kun je tot maximaal 90 gram koolhydraten per uur opnemen, in plaats van de 60 gram wanneer je bijvoorbeeld enkel glucose neemt. Ideaal is bijvoorbeeld een combinatie van glucose en fructose of glucose en maltodextrine. Sommige producten houden hier rekening mee en stoppen verschillende soorten koolhydraten in hun sportdrank of gel.

Nuttige toevoegingen?
De belangrijkste ingrediënten van een sportdrank of gel zijn koolhydraten (6-8 gram per 100 ml), natrium (0,5-0,8 gram per 100 ml), kalium (0,8-2 gram per 100 ml) en eventueel cafeïne. Van andere stoffen is er geen of weinig bewijs dat het bijdraagt aan een goede prestatie. Minstens net zo belangrijk als deze stoffen is de smaak: van een gel of sportdrank die je lekker vindt zal je meer innemen. Cruciaal tijdens een marathon waarbij het innemen van energie toch al een hele opgave is.

De optimale dosis cafeïne
Van cafeïne is aangetoond dat het een prestatiebevorderende werking kan hebben. Het stimuleert de werking van de hersenen waardoor je langer scherp en alert blijft. De optimale dosering is 3 tot 6 mg per kilogram lichaamsgewicht. Weeg je 70 kilogram dan zou je gedurende de race ongeveer 210 tot 420 mg binnen moeten krijgen. Meer is niet aan te raden; een grotere hoeveelheid heeft niet meer effect maar geeft wel een hoger risico op maag- en darmklachten. De meeste gelletjes met cafeïne bevatten 25 tot 50 mg. Neem je elk half uur een gelletje dan krijg je tijdens een 4 uur durende marathon maximaal 400 mg cafeïne binnen.

Hieronder zie je de meest verkochte gels en hun samenstelling

Sportgels
sportgels

Oefen met je sportdrank!
Ben je aangewezen op de verzorgingsposten onderweg dan doe je er goed al enkele weken van te voren te oefenen met de sportdrank die wordt aangeboden tijdens jouw marathon. Hieronder vind je een overzicht van de sportdranken die geschonken worden bij de grote voorjaarsmarathons.

marathondranken

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>