Door Frank Koopmans

Preview WK, zevenkamp: Ashton Eaton mikt op Wereld Record, Sintnicolaas kan via NR zilver delven

Titelhouder Ashton Eaton verzamelde bij de vorige editie van het WK 6645 punten. Daarmee verbeterde hij voor het derde achtereenvolgende jaar het Wereld Record. De Amerikaan staat indoor op eenzame hoogte, de nummer twee Dan O’Brien (6476) en de nummer drie Roman Sebrle (6438) moeten per onderdeel meer dan 24 punten toegeven. Als het aan Eaton ligt, worden de grenzen van zijn rijk komend weekend nog wat opgerekt. Hij heeft zijn zinnen gezet op een nieuwe mondiale topscore. Er zit een unieke gebeurtenis in de pijplijn, wees gewaarschuwd!

European Athletics Indoor Championships

Recente pr’s op kogel (15.05m) en polshoog (5.35m) en benaderingen op de 60 meter vlak (6.69s/6.66s) en 60 meter horden (7.61s/7.60s) hebben Eaton het vertrouwen gegeven dat hij klaar is om andermaal geschiedenis te schrijven. Zou hij al zijn pr’s evenaren, dan rolt er een astronomisch totaal van 6870 punten uit zijn koker. Ten opzichte van het WR levert dat een speling op van 225 punten, gemiddeld 32 punten per onderdeel. Met een meerkamploos outdoorseizoen voor de boeg hoeft Eaton zichzelf deze keer geen restricties op te leggen.

Eelco Sintnicolaas bevindt zich in een soortgelijke positie. Ondanks een gebrekkige voorbereiding kwam hij bij het NK Meerkamp tot een beste wereldjaarprestatie van 6242 punten. Met name de snelheid was nog niet wat het wezen moest, maar na vier goede trainingsweken is dat op orde gebracht. Deze winter stootte Sintnicolaas de kogel verder dan ooit (14.66m). Opgeteld monden zijn pr’s uit in een totaal van 6518. Daarmee heeft hij een marge van 146 punten op zijn eigen NR (6372), 21 punten per onderdeel. Gezien de prognose zou een Nederlands Record in Sopot ruim voldoende moeten zijn voor zilver.

Kasyanov en Krauchanka zijn opgenomen met 6254 en 6205, maar die prestaties zijn wel enigszins gedateerd. Voor het brons biedt dat perspectief voor de Belg Van der Plaetsen, die bij het NK Meerkamp excellente vorm etaleerde (6188). Damian Warner en Pascal Behrenbruch volbrachten recentelijk geen zevenkamp, hun scores zijn opgemaakt op basis van aannemelijke prestaties. Warner zal in de actuele stand lang hoog genoteerd staan, maar bij het polsstokhoogspringen levert hij al snel een paar honderd punten in.

Voorname afwezige is Kevin Mayer, vorig jaar in Goteborg achter Sintnicolaas tweede op het EK (6297). Verder ontbreekt tweevoudig wereldkampioen Trey Hardee, die de wildcard aan zijn neus voorbij zag gaan. Bij de NK meerkamp leek hij op weg naar een dikke 6200 punten, maar op de afsluitende 1000 meter moest hij een (te) snelle start bekopen met kramp in beide hamstrings. Bij iedere editie rijst weer de vraag op waarom er maar acht atleten toegelaten worden. Met wat uitvallers blijft er van zo’n WK weinig over. Een logisch antwoord laat nog altijd op zich wachten.

Volg de prognose hier: http://atletiek2.webs.com/Forecast%20WC%20Sopot%202014.xlsx

Programma vrijdag:
12:10 uur, 60 meter
13:05 uur verspringen
18:30 uur, kogelstoten
19:55 uur, hoogspringen

Programma zaterdag:
10:00 uur, 60 meter horden
11:00 uur, polsstokhoogspringen
19:20 uur, 1000 meter

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 • Ben het helemaal met Frank eens, waarom geen meer top-meerkampers toelaten op het WK indoor meerkamp? Overigens denk ik dat het ook goed zou zijn als de keuzeheren bij de indoor zevenkamp niet o.a. zouden selecteren met de behaalde tienkamppuntentotalen.. Men zou de behaalde punten op het discuswerpen , speerwerpen en de 400 meter moeten aftrekken van het behaalde tienkamppuntentotaal.

 • Frank Koopmans

  Verspringen: Gezien de tegenvallende prestaties zou je zeggen dat er kauwgom op de aanloop zat. Eaton levert met 7.78m maar liefst 97 punten in. Dat levert plots een achterstand op van 48 punten ten opzichte van het Wereld Record.

  Ook Eelco Sintnicolaas verliest helaas fors (7.14m, -115, 6211, -181) en voelt de hete adem van de concurrenten in zijn nek. De Belg Van der Plaetsen houdt met 7.67m redelijk stand (-28, 6198, +10). En Damian Warner was de enige van het achttal die punten won (7.31m, +2). Hij koerst op 6178 (+20). Houd de Canadees in de gaten, er staat een schamele 4.60m polshoog voor hem in de prognose. Dat kan beter!

 • Frank Koopmans

  Kogelstoten: De mannen bovenin het klassement repareren wat van de schade. Eaton kruipt na een stoot van 14.88m (+19) weer richting WR (6616, -29).

  Onze troef Sintnicolaas staat na 14.39m (+17) virtueel nog steeds tweede, 6228, -144. Maar achter hem blijft het dringen geblazen, want ook Thomas van der Plaetsen (+11, 6209, +21) en Andrei Krauchanka (+32, 6206, +1) winnen op kogel. En Damian Warner ligt nog steeds op de loer (6170, +12). En Sintnicolaas heeft in de prognose een scherpe tijd op de horden staan… Spannend!

 • Frank Koopmans

  Hoogspringen: Na een geslaagde poging over 2.06m ligt Ashton Eaton weer praktisch op schema Wereld Record (6644, -1). Eelco Sintnicolaas wuipt over 2.03m (+9). Op zich prima. Alleen werd hij wel voorbijgestoken door Andrei Krauchanka en Thomas van der Plaetsen.

  Krauchanka pakte met 2.21m maar liefst 106 punten extra mee. Hij staat virtueel ineens op zilver (6312, +107). Van der Plaetsen koerst na 2.12m (+37) op 6246 (+58). Sintnicolaas volgt met 6237 (-135). Nog dicht op het brons, hij mag nog hopen. Dan moet het morgen op de horden eerst maar eens onder de 8 seconden. Come on!

 • Frank Koopmans

  60m horden: Met een tijd van 7.64s neemt Eaton weer een voorsprongetje op het Wereld Record, 6654, +9. Was net geen pr, Eaton klokte al eens 7.60s. In de prognose staat 5.20m polshoog, maar dit jaar kwam hij al tot 5.35m. Puntenwinst op dat onderdeel zou goed uitkomen, op de 1000m liep de Amerikaan in zijn WR een sterke 1000m, 2.32,77.

  Eelco Sintnicolaas loopt opnieuw averij op, 8.05s (-36). Hij koerst op 6201 (-171). Het podium raakt steeds verder uit zicht, want Krauchanka (6310) en Van der Plaetsen (6246) voldeden wel aan hun prognose. Doen ze dat nogmaals bij polshoog, dan kunnen ze de 1000m controleren. Of Eelco moet die 5.50m weer eens overwinnen…

 • Frank Koopmans

  Polsstokhoogspringen: Eelco Sintnicolaas gaat in zijn derde poging over 5.40m. Hij laat de lat leggen op 5.50m, maar na een mislukte sprong realiseert hij zich dat dat niet genoeg zou zijn voor brons. Helaas blijkt 5.60m bij twee volgende pogingen te hoog gegrepen. De afstand tot de nummer drie Van der Plaetsen is nu 78 punten, oftewel 7.16s op de 1000m. Bij een verschil van 4s in pr’s een erg lastige opgave!

  Krauchanka en Eaton springen precies de prognose. Hun posities komen waarschijnlijk niet meer in gevaar. Eaton blijft 9 punten voor op schema Wereld Record (6654). Hij moet daarvoor wel aan de bak: 2:33,54.

 • Frank Koopmans

  Overigens wordt de meerkamp door de tv weer erg slecht voor het voetlicht gebracht. Men kiest voor series 4x400m, terwijl bij polshoog medailles en een WR op het spel staan. En niemand heeft gisteren de 2.21m van Krauchanka mogen zien, de ommekeer in de wedstrijd.

 • Frank Koopmans

  1000m: Ashton Eaton’s recordpoging strandt in het zicht van de haven. Met 2:34,72 komt hij helaas een dikke seconde te kort: 6632. Om de andere podiumplaatsen doen zich zoals verwacht geen verschuivingen voor. Zilver voor Krauchanka 6303 (+98), brons voor Van der Plaetsen (6259, +71, pr & NR).

  Van der Plaetsen was met 2:40,50 sneller dan ooit en liep in de prognose zelfs nog wat verder uit. Allemaal natuurlijk wel met dank aan onze NK-organisatie, die hem op de valreep een limietpoging toestond 🙂 Sintnicolaas probeerde het nog wel, stak Eaton in de tweede ronde zelfs brutaalweg voorbij, maar in de laatste ronde was de tank leeg (2:38,98, net geen pr). Hij hield zich Kasyanov en Kazmirek van het lijf en werd vierde (6198, -174). En dat blijft natuurlijk een fantastische prestatie!

  Slotprognose: http://atletiek2.webs.com/Forecast%20WC%20Sopot%202014.xlsx En nu op naar Zurich!

 • Wel mooie wedstrijd, maar neen ik heb ook die 2.21 niet mogen zien.

  Zoals het toernooi in beeld gebracht wordt is schandalig, vanavond was het al ietsjes beter dan gisteren, maar wat een flauwekul om elke keer publieksbeelden te zien en ontzettend lang op niets te hoeven wachten omdat er wat mensen gaan lopen en de technische onderdelen er zeer, zeer bekaaid vanaf komen., toch fijn om de tv-kijker om de ontknoping van beide polswedstrijden vandaag te onthouden.