Column Runner's World

Haile Gebrselassie over zijn voorliefde voor architectuur

Zo nu en dan kom je ze tegen. Sporters die opvallen met hun eigenzinnige en ogenschijnlijk eenvoudige kijk op de wereld. Zij zijn in staat buiten de tunnel van hun eigen vak te kijken en tonen een bredere interesse in de wereld om zich heen. Haile Gebrselassie is zo iemand. Hij mag met recht een van de grootste atleten allertijden genoemd worden. Maar in tegenstelling tot wat je misschien zou verwachten is Gebrselassie geen atleet die zich met oogkleppen op volledig gefocust is op sportief succes. Wat opvalt als je hem ontmoet is naast zijn bescheidenheid ook de oprechte interesse in de dagelijkse realiteit buiten de sport.

HaileGebrselassie33992_LV

Zo weten we inmiddels dat hij de ambitie koestert om ooit president te worden van zijn land. Maar dat de Ethiopiër ook een grote interesse heeft voor architectuur weten minder mensen. Tijdens zijn vele reizen heeft de atleet rond kunnen kijken in alle uithoeken van de wereld en bovendien neemt hij tijdens zijn reizen vaak architectuurboeken mee naar huis.

Hij heeft op die manier door de jaren heen een eigen smaak ontwikkeld. ‘Ik heb een voorkeur voor oude gebouwen.’ Een voorkeur die hij onder andere opgedaan heeft in Nijmegen waar hij door de jaren heen veel verbleven heeft bij zijn manager Jos Hermens. ‘Met name die oude bakstenen gebouwen spreken mij aan. Tegenwoordig zie je veel moderne, strakke architectuur.’ Hij heeft daar minder mee maar beseft dat het vaak niet anders kan en laat zien dat hij daadwerkelijk verstand van zaken heeft. ‘Ik begrijp dat er tegenwoordig meer strakke, rechte gebouwen ontworpen worden. Het is te duur om nog zo te bouwen als vroeger. Recht is goedkoper. Architectuur is kunst én economie.’

Overigens wil dat niet zeggen dat hij alle moderne architectuur verwerpt. Hij spreekt bijvoorbeeld grote bewondering uit voor het hoofdkantoor van de Chinese staatstelevisie. Een gebouw van de vermaarde Nederlandse architect Rem Koolhaas. ‘Een fantastisch gebouw. Ik kan daar uren naar kijken en me verwonderen hoe ze dat gebouwd hebben.’ En ook hier blijkt weer zijn kennis van zaken. ‘Zoiets zie je nooit in Nederland maar dat heeft er waarschijnlijk mee te maken dat de grond te zacht is om zo hoog te bouwen.’

Huis_Gebrselassie_2 Gebrselassie heeft inmiddels een groot zakenimperium opgebouwd in Ethiopië. Hij is onder andere projectontwikkelaar en heeft al een aantal grote complexen laten bouwen in Addis Ababa, waaronder een aantal kantoorgebouwen, een hotel en een bioscoop. Daarnaast bezit hij ook een gigantisch woonhuis dat vanuit de heuvels uitkijkt over de alsmaar uitdijende stad. Overigens is Gebrselassie niet de enige atleet die flink investeert in Addis Ababa. Afgelopen voorjaar liet Vinne Los, fysiotherapeut voor het bedrijf van Jos Hermens, ons tijdens een rondrit alle grote complexen zien die op dat moment gebouwd werden door atleten.

Maar voor deze atleten is het gebouw meestal niet meer dan een investeringsobject. Hij bemoeit zich ook met het ontwerp en de realisatie. Ook al kan hij de gebouwen die hij op zijn reizen ziet niet letterlijk kopiëren, probeert hij wel invloeden hiervan terug te laten komen. ‘Het is voor ons moeilijk om zo te bouwen als in Nijmegen maar ik probeer wel dingen over te nemen.’

Dennis Kaspori en Vivian Ruijters leveren maandelijks een bijdrage aan het blad Runner’s World. Hierin beschrijven zij een aantal details die hen opvallen tijdens hun werkzaamheden voor Losse Veter. Deze bijdragen zijn nu ook terug te lezen op deze site. Dit is deel vijftien, gepubliceerd in het novembernummer van 2013.

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>