Galen Rupp breekt Amerikaans indoorrecord op dubbele mijl

Galen Rupp is er gisteravond in geslaagd het Amerikaans indoorrecord op de dubbele mijl terug te pakken van Bernard Lagat. Lagat liep vorig jaar tijdens de Millrose Games een tijd van 8:09.49 op de ruim 3,2 kilometer. Rupp, die laatst ook al het Amerikaans record op de 5000m terugpakte, liep gisteren een tijd van 8:07.41.

Screenshot-124

De eerste kilometer lag Rupp zelfs nog op wereldrecordschema. Dat staat met een tijd van 8:04.35 op naam van Kenenisa Bekele. Op 2.000m kwamen ze door in 4:59.6 maar daarna verloren ze het wereldrecordschema langzaam uit zicht. Rupp kwam op 3.000m door in een tijd van 7:34.68.

uitslagen
1 Rupp, Galen Nike Oregon Project 8:07.41 3000m: 7:34.68
2 Harvey, Brian Baa 8:51.48
3 Karwoski, Nick Whirlaway 8:51.55
4 Alexander, Sam Baa 8:53.07
5 Brimstein, Alex Syracuse Chargers 8:54.52
6 Gibson, Robert Unattached 9:13.37
— Casey, Patrick Otc Elite DNF
— Birgen, Bethwel Unat-Nike Or DNF 3000-7:37.17
— Gilland, Taylor Boston Sharks DNF

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  • Na deze geweldige race deed Rupp 5x 1mijl in respectievelijk: 4:21-4:20-4:20-4:16-4:01.6! Ik ben benieuwd naar de filosofie van zo’n dergelijke training na 2 mijl in 8.07?

  • De filosofie is:

    1) een 3200 meter is geen enorm lange inspanning: van de 8 minuten zijn misschen 4 minuten ‘moeilijk’, en is dus een relatief korte belasting op vO2max tempo. Als Rupp op de dag zelf verder gaat rusten, dan moet hij (om aan voldoende training te komen) bijvoorbeeld 2 dagen later weer een intensieve training doen, wat weer nadelig kan zijn voor de arbeid/rust verhouding (teveel intensieve dagen/te weinig rustige). Verder is er nog van/naar de locatie reizen etc. En daarom kiezen ze er voor om de wedstrijddag die ‘halfzwaar’ is, helemaal zwaar te maken met een volledige training, zodat ze de vier dagen daarna kunnen besteden aan reizen/rusten/herstel.

    2) volgens sommige theoretici is het lichaam na een wedstrijd in een toestand waarin het goed reageert op extra trainingsprikkel. Want je hebt (vanwege de rustige training de dagen voorafgaand) goede benen; er zit veel adrenaline/spanning in je lijf, en dat leidt ertoe dat de trainingsprikkel goed verwerkt wordt en tot nog meer progressie leidt (zie ook http://www.runnersworld.com/workouts/how-do-workout-after-race),

    En het lijkt te werken dus…

    Paul