Kwetsbare Held loopt met Anne van Dalen: Over hardlopen, zwerfafval en depressies

KwetsbareHeld_AnnevanDalen_770

Anne van Dalen loopt een jaar lang op blote voeten ‘langzaam hard’ door Nederland. Onderweg slaapt ze bij mensen die haar een slaapplek sponsoren. Terwijl ze hardloopt ruimt ze ook nog eens het zwerfafval op dat ze tegenkomt. Wie doet er nou zoiets? En waarom?!

Digital Nomad en oud 400-meter loper Steven Zwerink maakte met zijn vrouw de website van Anne (www.annelooptlangzaamhard.nl) en stuurde mij de tip dat ik deze kwetsbare heldin moest ontmoeten. En dit vond ik echt iets om te doen voor Losse Veter.

Om haar te leren kennen en begrijpen besloot ik om een middag, nacht en ochtend mee te gaan in haar avontuur. We gingen hardlopen in het centrum van Amsterdam. En ja, niet in adams-, niet in eva-, maar in Anne-kostuum: zonder schoenen en met een vuilniszak in de hand.

Door iedereen aangekeken
Moet je je voorstellen, hartje winter en overal mensen. Ik ben in mijn leven nog nooit zo veel en zo raar aangekeken als deze middag.

Anne lijkt er totaal geen moeite mee te hebben. Ik voelde schaamte. Zeker in het begin. Het is niet iets wat ik iedere dag doe of wat je iedere dag ziet. Ik was blij dat ik een camera in de hand had om me achter te verschuilen.

Het werd pas echt interessant toen we thuis waren en de camera uitging. Ik vroeg naar de echte motivatie achter haar avontuur. We waren nu vier uur samen en rustig kwam het vertrouwen om een stap verder te gaan dan het ‘afvalvrouwtje verhaal’ of ‘de gekke, op-blote-voetenlopende wereldverbeteraar’.

Het echte verhaal
Anne zat depressief thuis, gestopt met werken omdat ze last kreeg van haar eigen perfectionisme. Ze legde de lat voortdurend (te) hoog en verwachtte hetzelfde van collega’s. Dat ging wrijven en maakte haar ongelukkig. Ze werkte als directiesecretaresse van een grote bouwfirma en werd treurig van de grootheid en onpersoonlijkheid. Het werd tijd dat ze iets ging doen waar ze wel gelukkig van werd. Maar wat?

Tijdens het hardlopen ervoer ze altijd al het gevoel van vrijheid en geluk, dus dit was wat ze voorlopig, zolang de financiële situatie het zou toelaten, wilde gaan doen. Het jaar hardlopen is ontstaan als een soort van alternatieve meditatie om weer te leren genieten van het moment, om vrij te zijn en een dynamischer leven te leiden.

Niet het zwerfafvalvrouwtje!
Ze loopt op blote voeten simpelweg omdat ze dat het lekkerste vindt en heeft geen relatie met het opruimen van zwerfafval. Ze leerde iemand kennen die dit al deed en ze kon hem daar onderweg wel bij helpen. Omdat het er nou eenmaal ligt.

Het opruimen van het zwerfafval wordt steeds groot uitgelicht door de media en dat begint Anne tegen te staan. Het was nooit haar intentie om aandacht te vragen voor het zwerfafvalprobleem of om als een voorbeeld te dienen in hoe men hier mee om moet gaan. Het duwt haar in een hokje waarin ze niet wil zitten. Een hokje waarvan ze beseft dat ze dit mede zelf creëerde om aandacht te genereren om dit jaar hardlopen financieel mogelijk te maken.

Hardlopen alleen omdat ze het leuk vindt lijkt niet interessant genoeg te zijn voor media, mensen en bedrijven buiten haar eigen kring.

Hierdoor zit Anne nu in een lastige situatie, waarin ze keuzes moet maken. Veel geld is er niet meer. Als ze geen grote geldschieter tegenkomt of naast het hardlopen deeltijd gaat werken, zal ze het jaar niet vol kunnen houden.

Ik gun haar deze lol en zoektocht van harte, want Anne is een vreselijk lief en enthousiast mens die duidelijk nog even tijd nodig heeft om erachter te komen waar haar plek op deze aarde is.

Mij liet het zien dat een verhaal van de buitenkant er heel anders uit kan zien dan het in werkelijkheid is. Als het interview en filmen was geëindigd in Amsterdam zou ik weer hetzelfde verhaaltje hebben geschreven als andere journalisten.

Tot het volgende avontuur!
Groeten van de Kwetsbare Held

over Kwetsbare Held
Voormalig polsstokhoogspringer Wout van Wengerden timmert tegenwoordig aan de weg met zijn project ‘Kwetsbare Held.’ In dat project gaat hij op zoek naar de grenzen die wij onszelf opleggen. Hij probeert regelmatig zijn eigen grenzen te verleggen maar gaat ook op zoek naar anderen die besluiten om uit hun comfortzone te stappen. Voor Losse Veter gaat hij op zoek naar atleten en lopers met een bijzonder verhaal.

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>