Review: adidas adios boost, maker van wereldrecords krijgt extra kick

Adidas was jarenlang een slapende reus in de hardloopwereld. Het op een na grootste sportmerk te wereld wist een aantal jaren weinig tot geen vernieuwingen te brengen in een tijdperk waarin de concurrentie hard bezig was met ontwikkelingen zoals natural running. Totdat het Duitse sportmerk begin 2013 de lancering van boost aankondigde. Er was drie jaar in stilte aan gewerkt en adidas had grootse verwachtingen van dit nieuwe materiaal.

adidas_Running_FW13_adizero adios Boost_Women_01

Het bleek een schot in de roos. Men kwam in eerste instantie met één enkele schoen, de energy boost. Een eenvoudig ogende en zeer comfortabele schoen waarbij ook in het ontwerp alle aandacht naar de nieuwe tussenzool werd geleid. Het lijkt op een rijstwafel maar in werkelijkheid bestaat boost uit opgeblazen kunststofkorrels. Samen met het chemieconcern BASF ontwikkelde adidas een nieuw procédé waarbij gebruik wordt gemaakt van zogenaamd TPU, oftewel Thermal Plastic Units. BASF heeft het materiaal opgeblazen tot korrels met een doorsnede van twee tot drie millimeter. De buitenkant van de korrels is stevig maar de binnenkant is zacht en elastisch. Door deze unieke structuur is het materiaal in staat de energie van de loopbeweging beter op te slaan en weer vrij te geven dan welk ander materiaal dat momenteel voorhanden is en is er een beduidend kleiner energieverlies. De tussenzool geeft je bij de afzet als het ware een boost. Hoe groot die boost is, is moeilijk te zeggen. Adidas doet daar zelf ook nog onderzoek naar maar iedereen die op een boostschoen heeft gelopen zal beamen dat het een bijzondere loopervaring biedt.

Met de introductie van boost heeft adidas bewezen nog steeds innovatief te zijn, op een manier waarop je dat van een Duits bedrijf mag verwachten: grondig, wetenschappelijk, doordacht en met oog voor design.

adidas_Running_FW13_adizero adios Boost_Men_02

Inmiddels heeft adidas de collectie die voorzien is met een boosttussenzool uitgebreid. Eén van die schoenen is de adidas adizero adios. Die schoen is inmiddels uitgegroeid tot een klassieker onder de fanatieke wedstrijdatleten. Sterker nog, het is dé wereldrecordschoen. Het was de favoriete schoen van Haile Gebrselassie. Hij droeg deze onder andere toen hij in Berlijn het wereldrecord op de marathon liep. Dat record werd later verbeterd door de Kenianen Patrick Makau en Wilson Kipsang. Ook zij liepen op de adidas adizero adios. Het implementeren van een boosttussenzool in deze klassieker was dan ook niet zonder risico. Maar het pakt zeer goed uit.

De schoen straalt in alles snelheid uit. Het bovenwerk bestaat uit licht en ademend mesh dat ervoor zorgt dat de warmte weg kan en de voeten koel blijven. Op de plekken waar dat nodig is, is het bovenwerk voorzien van synthetische materiaal dat voor voldoende stevigheid zorgt. Bij de hak is de schoen nog eens extra verstevigd met een externe hielkap. Dit zorgt voor extra stabiliteit.

Ook de buitenzool is zo licht mogelijk uitgevoerd. Het rubber is alleen aangebracht op de mogelijke contactplekken met de ondergrond om zoveel mogelijk gewicht te besparen. Bovendien is het rubber geleverd door Continental, ja van de autobanden, en ontwikkeld om zoveel mogelijk grip te bieden, ook bij een natte ondergrond.

adidas_Running_FW13_adizero adios Boost_Men_01_770

We hebben de schoen inmiddels uitvoerig getest. Wat vooral opvalt is het comfort van deze lichte wedstrijdschoen. De schoen zit als gegoten en de hielkap en de overige verstevigingen in het bovenwerk zorgen ervoor dat de voet goed op zijn plaats blijft zitten. Alles is erop gericht de voet zo recht mogelijk vooruit te helpen. Met name in de voorvoet voelt de schoen heel reactief aan en heb je een optimaal grondcontact. De adios had al een groep trouwe fans maar deze nieuwe versie met boosttechnologie verdient de aandacht van een bredere groep lopers. De adios heeft hierdoor nog een extra kick gekregen. En dat heeft zich al uitbetaald in twee klinkende onverwinningen in de twee van de grootste stadsmarathons ter wereld. De winnaars van de marathons in Chicago, Dennis Kimetto, en New York Geoffrey Mutai wonnen die race op de nieuwe adios boost.

Overigens zit de innovatiesnelheid er bij adidas weer flink in. Inmiddels staat er een versie van de adios op de rol waarin naast de boosttussenzool nog een andere nieuwe technologie wordt toegepast: Primeknit. De exacte datum is nog niet bekend maar dit jaar zal er een adios op de markt komen met een gebreid bovenwerk.

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>