2013: 10 mooie interviews op een rijtje

SusanKuijken_NR_LV
Foto: Losse Veter

Afgelopen week publiceerden we al een lijst met vijf mooie atletenportretten die we afgelopen jaar maakten. Daarnaast zijn er ook een aantal interviews die ons zijn bijgebleven. Geen mooie beelden maar wel bijzondere verhalen. Mooie verhalen maar ook verhalen over tegenslag. We hebben vijf interviews met mannelijke atleten en vijf interviews met vrouwelijke atleten gekozen. Het is niet per se een representatief overzicht van afgelopen jaar want wij waren bijvoorbeeld niet bij het WK in Moskou maar het zijn allemaal atleten met een bijzonder verhaal.

Interviews met Isabelle Pedersen zijn bijna altijd bijzonder. De extroverte atlete weet er altijd iets van te maken tijdens een interview. Teleurstelling en De bijzondere band met deze Noorse atlete ontstond tijdens het EK Junioren in Tallinn. Zij moest daar lopen vlak nadat in haar woonplaats Oslo bomaanslagen waren gepleegd en tientallen jongeren waren omgekomen bij een schietpartij. Het was een erg emotioneel interview. Afgelopen zomer was het opnieuw een emotioneel interview maar ditmaal vanwege haar Europese titel. Ze kwam terug van een flinke dip en was enorm opgelucht dat ze er weer stond. Na afloop van het interview bedankte ze ons dat we haar ook voor de camera hadden gehaald in die periode dat het minder met haar ging.

Jip Vastenburg was een van de grote favorieten voor het goud in Rieti en ze maakte het waar. De druk was groot en de ontlading na afloop ook. Na een aantal jaren keihard trainen brak Vastenburg dit jaar definitief door op internationaal niveau. Een sportvrouw in hart en nieren, zoals ze wederom laat zien in onderstaand interview.

Susan Kuijken beleefde dit jaar een fantastische comeback. Ze beleefde een aantal prachtige jaren in de Verenigde Staten en pakte een Europese crosstitel onder 23 jaar. Maar de afgelopen jaren wist ze haar oude niveau niet meer te bereiken. Ze gooide het roer om en zocht aansluiting bij de groep van de bekende trainer Nic Bideau. De rest van het verhaal is inmiddels bekend. Aan het begin van het seizoen spraken we met een openhartige Kuijken over deze periode. het leverde een interview op dat verplichte kost zou moeten zijn voor iedere atleet. Susan Kuijken 2.0.

Ilse Pol kende de afgelopen jaren veel tegenslagen. Ze moest een aantal keren haar marathondebuut, de afstand waarop ze veel verwachtte, uitstellen vanwege een griep en de ziekte van Pfeiffer. Door al deze teleurstellingen verloor Pol langzaamaan het plezier in de atletiek. Ze besloot daarom na de zomer om het over een andere boeg te gooien. Lopen schoof naar het tweede plan en ze wilde vooral weer met plezier lopen. Een dappere keuze van deze talentvolle atlete.

Maureen Koster beleefde een prachtig seizoen. Ze plaatste zich voor twee toernooien. Tijdens het EK onder 23 jaar ging het nog mis. Tijdens de finale van de 1.500m kwam ze ten val en was daarna kansloos voor de medailles. Maar Koster revancheerde zich sterk bij het wereldkampioenschap in Moskou waar ze zich duidelijk manifesteerde. We waren erbij toen ze in Nijmegen de limiet liep. Maar eigenlijk is het interview aan het begin van het seizoen in Lisse veelzeggender. Ze won die wedstrijd en was na afloop erg emotioneel. De voorafgaande winter verloor ze haar neefje, de zoon van haar trainer, aan kanker.

Gregory Sedoc heeft nog steeds de uitstraling alsof hij net komt kijken in de atletiek. Maar de hordenloper ging dit jaar als de meest ervaren atleet richting het WK Atletiek in Moskou. Die rol van ‘aanvoerder’ vervulde hij afgelopen zomer met verve. Sedoc kent financieel moeilijke tijden en kan niet of nauwelijks rond komen en voorziet dat het voor de jongere generatie niet gemakkelijker zal worden. De hordenloper sprak zich daarom in onderstaand interview uit over deze situatie in de atletiek.

Tijs Groen kondigde na afloop van de Warandeloop plots zijn afscheid van de atletiek aan. De altijd goedlachse atleet besloot zijn andere grote passie, de muziek, voorrang te geven. Goed nieuws voor de muziek maar jammer voor de atletiek. Groen was een talentvolle atleet die nooit een blad voor zijn mond nam. Dit afscheid wilden we niet ongemerkt voorbij laten gaan.

Renaud Lavillenie pakte afgelopen maart de Europese indoortitel bij het polsstokspringen. Toch waren er na afloop gemengde gevoelens. De Fransman sprong namelijk over een hoogte van 6m07 maar deze sprong werd afgekeurd door officials omdat de lat op een manier bleef liggen die niet volgens de regels zou zijn. In de mixed zone was Lavillenie nog woedend over dit voorval toen we hem interviewden. Het was indrukwekkend hoe hij hiermee omging voor de camera.

Koen Smet pakte afgelopen zomer het zilver tijdens de Europese kampioenschappen onder 23 jaar in Tampere. De hordenloper kwam terug van een stressfractuur in zijn voet en mocht voorafgaand aan het toernooi een aantal weken niet lopen. Dat was geen gemakkelijke periode voor hem en de ontlading na afloop was dan ook groot. Ook voor de camera was Smet nog buiten zinnen.

Michel Butter liep vorig jaar 2:09.58 tijdens de marathon van Amsterdam. Dit jaar nam hij plaats in het commentaarhok van RTV-NH. De marathonloper kreeg afgelopen zomer een flinke tegenslag te verwerken. Hij stapte uit tijdens het WK in Moskou en na afloop werd er een stressfractuur in zijn heup geconstateerd. Het was de eerste serieuze blessure in de carrière van de Noord-Hollander. Butter, die in Amsterdam dit jaar nog gedwongen looprust moest houden, stond dan ook niet te wachten op een interview na afloop van de marathon. Toch stond hij ons te woord.

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>