Column Runner's World

De kracht van melk en rode aarde

rode aarde IMG_0536

Als we het over Keniaans eten hebben dan komt al snel ‘ugali’ aan bod. Deze maispap wordt heel veel gegeten in Kenia en wordt vaak gezien als een van de geheimen achter het Keniaanse succes op de lange afstand. Maar zo geheim is ugali niet meer en het is ook niet voedzamer dan pasta of rijst.

Een ander voedingsmiddel waar zelden of nooit over gesproken wordt maar dat misschien wel net zo belangrijk is voor de Kenianen, is melk. Zonder ‘maziwa,’ zoals melk in het Swahili genoemd wordt, is er geen goed begin van de dag. De Kenianen staan op en gaan naar bed met een kop chai, een mengsel van gelijke hoeveelheden thee en melk met meestal heel veel suiker. Chai wordt de hele dag door gedronken en als je bij iemand op bezoek gaat zal meteen een grote thermoskan met chai op tafel gezet worden. ‘Melk is onder de Kalenjins [de meeste bekende Afrikaanse lopers behoren tot deze stam, red.] bijna heilig. Als je het weggooit of uitspuugt dan wordt dat bijna als crimineel gezien. Het is een zonde om melk te verspillen. Als je over hebt, dan deel je dat met anderen,’ zo vertelde atleet Hugo van den Broek ons onlangs. Hij woont al enkele jaren in Kenia en heeft samen met zijn vriendin, marathonloopster Hilda Kibet, een huis gebouwd in Iten, aan de rand van de Rift Vallei. Overigens, nog voordat zij hun huis gereed hadden, hadden ze al een koe op hun stuk land rondlopen. Het is een van de belangrijkste bezittingen voor een Keniaan.

koe IMG_0037

Kenia is overigens de grootste melkproducent van heel Afrika. Koeien zijn heel belangrijk in Kenia en veel atleten hebben dan ook bijzondere aandacht voor deze dieren als ze in Nederland zijn. Op de vraag aan Jonathan Maiyo wat hem het meest opviel toen hij voor het eerst in Nederland kwam was het antwoord: ‘Het wegenstelsel en de koeien.’ Oud-winnaar van de Rotterdam Marathon Felix Limo heeft er inmiddels zijn beroep van gemaakt. Hij heeft zijn prijzengeld onder andere geïnvesteerd in een theeplantage en een melkveehouderij. Al tijdens zijn actieve loopcarrière was Limo gefascineerd door de Nederlandse koeien. De vader van zijn manager Michel Boeting ging vaak met hem langs bij Nederlandse boeren om te kijken hoe hij de melkproductie van zijn koeien omhoog kon krijgen.

Een ander, minder voor de hand liggend voedingsmiddel is aarde. Voor wie wel eens in Kenia geweest is zal het land altijd verbonden zijn met de dieprode kleur van de grond. Alles in Kenia lijkt bedekt met een zweem van rode stof. Niet altijd even lekker en volgens Zane Branson, de manager van werelrecordhouder Patrick Makau, is melk het enige middel waarmee atleten het ingeademde stof na een training kunnen wegspoelen. Maar er zijn ook mensen die de rode aarde vrijwillig eten. Michel Boeting wist in eerste instantie niet wat hij hoorde toen zijn zwangere Keniaanse vrouw naar rode aarde snakte. ‘Ik wil aarde eten,’ zei ze stellig en het blijkt dat veel zwangere vrouwen die behoefte hebben in Kenia. Ook Hugo van den Broek kent dit verschijnsel. ‘Dat vrouwen tijdens hun zwangerschap graag aarde eten klopt. Het wordt door dokters sterk afgeraden maar sommigen doen het toch. Het komt doordat hun lichaam op dat moment een sterke behoefte heeft aan ijzer.’ De rode aarde heeft haar kleur te danken aan de grote hoeveelheid ijzer die het bevat en volgens Boeting eten de vrouwen de aarde in de vorm van kleine kleitabletjes die worden gebakken van de rode aarde. Deze worden in stalletjes langs de weg verkocht en vrouwen sabbelen op deze tabletjes om hun ijzertekort aan te vullen.

Dennis Kaspori en Vivian Ruijters leveren maandelijks een bijdrage aan het blad Runner’s World. Hierin beschrijven zij een aantal details die hen opvallen tijdens hun werkzaamheden voor Losse Veter. Deze bijdragen zijn nu ook terug te lezen op deze site. Dit is deel tien, gepubliceerd in het aprilnummer van 2013.

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  • @IO: “Deze bijdragen zijn nu ook terug te lezen op deze site. Dit is deel negen, gepubliceerd in het aprilnummer van 2013.”
    Destijds was Makau wel degelijk nog WR-houder.

  • Ik geniet momenteel van Zuid Amerikaanse verse melk net van de koe, van het type dat een liter of 5 geeft. Het verschil met nederlandse melk is enorm en ik moet zeggen, ik loop hier met opvallend gemak mijn kilometers.