Loket.nl Warandeloop/ NK Cross Tilburg opnieuw erg sterk bezet

Aanstaande zondag strijden 200 internationale atleten en de gehele Nederlandse top om de winst in Nederlands grootste veldloopevent: de 55e Internationale loket.nl Warandeloop Tilburg. Nederlanders lopen daarnaast voor de Nederlandse titels en tickets voor de EK Cross in Belgrado.

25-08-2012 Internationaal Antwerps Atletiek Gala Belgie Atletiek    foto: Kees Nouws:

De loket.nl Warandeloop is ook de start van het Lotto Crosscircuit, verder bestaande uit wedstrijden in Soest, Kerkrade en Breda. Atleten gaan tijdens de loket.nl Warandeloop de strijd met elkaar aan in de zogenoemde galawedstrijden en de organisatie heeft opnieuw een erg sterk deelnemersveld op de been gebracht. Dat deelnemersveld werd vandaag (dinsdag) gepresenteerd tijdens een persconferentie. Het opvallendste nieuws van die persconferentie: supertalent Sifan Hassan (20) wordt officieel Nederlandse.

NK cross Tilburg
Voor het derde en voorlopig laatste jaar op rij zijn de officiële Nederlandse Kampioenschappen Cross geïntegreerd in de loket.nl Warandeloop. Het Tilburgse hardloopevent is daarnaast het enige kwalificatiemoment voor de EK Cross, 8 december in Belgrado. Genoeg redenen voor onder andere Khalid Choukoud, Patrick Stitzinger en Jesper van der Wielen om zondag 24 november naar Tilburg te komen. Choukoud kan dit jaar zijn vijfde (!) NK Cross titel op rij in de wacht slepen, Stitzinger is de kersverse Nederlands Kampioen marathon en Jesper van der Wielen was afgelopen zondag de beste Nederlander in de Zevenheuvelenloop.

Ook bij de dames staat de Nederlands Kampioene marathon aan de start: Andrea Deelstra. De Friezin stond vaak op het podium van het NK Cross, maar nog nooit op de hoogste trede. In 2013 is dat opnieuw geen gemakkelijke opgave met tegenstand van drievoudig Nederlands Kampioen Miranda Boonstra, Ruth van der Meijden, Marije te Raa en de 21-jarige Maureen Koster. Koster liep afgelopen zomer nog een erg sterk WK in Moskou en gaf op de persconferentie aan in elk geval op het podium te willen eindigen.

Sifan Hassan
De meest opvallende naam bij de dames, zowel nationaal als internationaal, is Sifan Hassan. Deze 20-jarige atlete werd geboren in Ethiopië, is al geruime tijd wonende en trainende in Nederland en krijgt vrijdag 22 november na een jarenlange procedure de Nederlandse nationaliteit. Hassan wordt een medaillerijke hardlooptoekomst toegedicht. Vorig jaar werd ze al officieus tweede tijdens de NK Cross Tilburg en dit jaar is ze opnieuw sterker geworden. De loket.nl Warandeloop is haar eerste officiële wedstrijd als Nederlandse en de kans is groot dat ze direct haar eerste NK wint.

Internationaal
De Nederlandse mannen en vrouwen willen natuurlijk meer dan alleen een Nederlandse titel, maar het wordt een zware klus om de algehele eindzege van de loket.nl Warandeloop te grijpen gezien de sterke internationale tegenstand. Bij de mannen staan de laatste twee winnaars aan de start: Vitaly Shafar uit Oekraïne en Dame Tasama uit België.

Ook bij de dames is het de organisatie gelukt om de winnares van vorig jaar te strikken: de flamboyante Portugese Ana Dulce Felix is vastberaden haar titel te prolongeren. Zij verwacht de meeste tegenstand van het Noorse supertalent Karoline Bjerkeli Grøvdal. En de sterkste tegenstand krijgt ze misschien nog wel van Sifan Hassan.

EK Cross Belgrado
Niet alleen voor Nederlandse atleten is de loket.nl Warandeloop het kwalificatiemoment voor de EK Cross, ook andere landen hebben de wedstrijd aangeduid als officieel kwalificatiemoment. Los daarvan is de loket.nl Warandeloop voor alle Europese atleten de finale test voor de EK Cross die twee weken later plaatsvinden.

Zoals het er nu naar uit ziet, vaardigt Nederland in elk geval een U23 dames team uit naar Belgrado. Maureen Koster, Marlin van Hal en Sifan Hassan zullen zeker onderdeel uitmaken van dat team. Bondscoach Grete Koens over de loket.nl Warandeloop en de EK Cross: “Het deelnemersveld ziet er veelbelovend uit met veel talentvolle atleten en daarnaast internationaal sterke deelnemers. Alle Nederlanders zullen er voor kwalificatie voor Belgrado hard moeten lopen, maar ik ga uit van een groot team voor de EK.”

Genoeg te beleven dus, dit weekend in de Oude Warande in Tilburg. Kijk voor alle informatie op het event op www.warandeloop.nl

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>