Column Erwin van Diemen: Nipplegate

20-10-2013 TCS Amsterdam Marathon Amsterdam Nederland Atletiek   Foto: Kees Nouws -

Een paar dagen na de marathon van Amsterdam belt Wilson Chebet mij op. Ineens spreekt hij beter Engels dan in het interview met Vivian net na de finish. Het zal de vermoeidheid zijn geweest. Nadat ik hem gefeliciteerd heb met zijn overwinning vraagt hij mij om een gunst. ‘Erwin, ze zeiden dat jij de juiste persoon bent om misstanden en problemen in de atletiek aan de kaak te stellen, klopt dat?’

‘Euh.. ja dat klopt geloof ik wel,’ antwoord ik verlegen. ‘Zou je op Losse Veter iets over een mannenprobleem kunnen schrijven?’ vraagt Wilson mij. ‘Nou, ik weet niet of Losse Veter zit te wachten op prostaten en impotentie verhalen,’ zeg ik. ‘Trouwens ik weet niet in welke mate die problemen zich afspelen in Kenia. Integendeel, ik dacht dat jullie ijzersterke prostaten hebben en dat potent een Keniaans woord is.’

‘No no my friend, dat bedoelde ik niet. Net zoals bij Janet Jackson tijdens een optreden op de nationale televisie in Amerika werd mijn tepel zichtbaar. Gelukkig doet Nederland niet zo moeilijk over blote tepels en ontstaat er geen Nipplegate. Maar heb je de foto van de finish gezien? Een hele tepel bloot! Ik schaam me dood! Mijn mannelijkheid naar de klote. Heel de weg heb ik geprobeerd mijn borstkas te bedekken en net op het laatste moment krijgt de wind vat op het te wijde shirt als ik mijn handen in de lucht steek.’ Wilson gooit er als afsluiting een krachtterm tegenaan, heel ongewoon voor een Keniaan. Zo baalt hij van het beeld wat de wereld overgaat.

‘Ik herken het Wilson. Vreselijk! Met singletjes van verschillende merken is het mij tijdens trainingen ook overkomen, maar een dergelijk shirt doe ik dan nooit meer aan.’

‘Het is een onderschat mannenprobleem. Veel mannen hebben last van zichtbare tepels tijdens het hardlopen, probeer ik hem te sterken. ‘Andere shirts zorgen weer voor bebloede tepels omdat ze schuren. Heb jij wel eens een hardlopende vrouw gezien met bebloede tepels of net als bij jou met een blote? We gaan als mannen toch geen bh’s of topjes dragen zeker!?’

‘Nee precies, maar ik krijg een dag voor de wedstrijd mijn kleding van de sponsor. Wie test deze shirts?’ vraagt Wilson.

‘Ik vraag me af of een nieuwe lijn wel getest wordt door atleten voordat het op de markt komt. Of het testpanel is 40 kilo zwaarder dan jou Wilson, en dan sluit alles goed. Een andere mogelijkheid is dat ze een stel kritiekloze trimmers de kleding laten testen die niets negatiefs durven zeggen.’

‘Ik zal je een verhaal vertellen,’ vervolg ik mijn relaas. ‘20 jaar geleden was ik postbode en kregen we nieuwe bedrijfskleding aangemeten, waaronder een stropdas en witte blouse. Na één dag werken zat de witte blouse door de post en huis aan huis bladen onder de zwarte strepen. Drukwerk geeft namelijk inkt af. Dat waren de slimpies kledingontwerpers even vergeten.’

20-10-2013 TCS Amsterdam Marathon Amsterdam Nederland Atletiek   Foto: Kees Nouws -

‘De stropdas hing boven de post zodat tijdens het sorteren en bezorgen ik het huisnummer niet goed kon lezen, omdat de stropdas er steeds doorheen wapperde. Ik stapte naar de directeur en vroeg welke postbodes de nieuwe bedrijfskleding getest hadden. Hij kon geen namen geven. Of wilde het niet, bang dat ik die personen wat aan zou doen.’

‘Tjonge, dat is ook wat,’ toont Wilson zich begripvol

‘Kledingontwerpers betrekken volgens mij de doelgroep niet altijd goed bij het ontwerpproces en zodoende krijg je soms disfunctionele kleding,’ zeg ik. ‘Als jij volgend jaar weer naar Amsterdam kom dan test ik van te voren de kleding die je moet dragen op de wedstrijddag. Ik verzeker je dat je met een mooi goed sluitend singletje juichend over de finish komt, zonder je te hoeven schamen.’

‘Ik had het niet beter kunnen zeggen Erwin.’

‘Prima, dan schrijf ik dat op.’

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>