Column Patrick Delait: Zuurstoftent

13-10-2013 Eindhovenmarathon Eindhoven Nederland Atletiek   Foto: Kees Nouws -
Foto: Kees Nouws

Patrick Stitzinger sliep in zijn voorbereiding op het NK marathon in Eindhoven zes weken in een zuurstoftent. Aan een strak trainings- schema, gezonde voeding en een goede nachtrust had de lange- afstandsloper uit Maastricht niet voldoende.

Door Patrick Delait

Bij duursporters draait het om rode bloedcellen. Hoe meer, hoe beter. Met de epo-spuit kom je een heel eind, maar omdat Stitzinger een eerbare sportman is en geen bedrieger, viel die optie al snel af. Ook een hoogtestage werd door het kamp Stitzinger van de hand gewezen. Drie weken lang zonder vrouw en kinderen op tweeduizend meter hoogte in een afgebladderd hotel bivakkeren: de heimwee- gevoelige atleet zou er alleen maar langzamer van worden. Bleef over: de zuurstoftent. Een beproefd recept onder duursporters. Afstandszwemmer Maarten van der Weijden dankte er in 2008 zelfs zijn gouden olympische medaille aan. Het principe is eenvoudig. Je plaatst een doorzichtige tent rond je bed. Door er zo weinig mogelijk zuurstof in te pompen, simuleer je ijle berglucht.Door de aanmaak van rode bloedcellen past het lichaam zich aan, aan de zuurstofarme omgeving.

Thuis in Maastricht leefde Stitzinger op die manier zes weken lang op grote hoogte. En dat elke dag van acht uur ’s avonds tot acht uur ’s ochtends, zo viel te lezen in een voorbeschouwend interview op de marathon van Eindhoven. Twaalf uur per dag in een zuurstoftent doorbrengen, is niet rock ’n roll. Terwijl je huisgenoten op de bank genieten van een kaasplankje, lig jij in zelfgekozen gevangenschap de uren af te tellen. Met bonkend hart en pompende longen voel je het goud dichterbij komen, maar zeker weet je niets.

Een topsporter grijpt alles aan om beter te worden. Neuspleisters,rode bietensap, compressiekousen en zuurstoftenten. Gebakken lucht of niet: elk procentje telt. Stitzinger werd zondag in Eindhoven voor de tweede keer Nederlands kam- pioen. Gezien de geringe concurrentie had hij die titel ook zonder zuurstoftent gehaald. Het was de Maastrichtenaar vooral te doen om een scherpe chrono. Met 2.18.53 uur bleef hij ongeveer zes minuten boven zijn streeftijd. De omstandigheden waren de marathonlopers in Eindhoven niet gunstig gezind. Het was koud, kletsnat en er stond te veel wind. Daar was ook Stitzinger niet tegen gewapend en dus moe- ten er lessen worden getrokken.

In de volgende marathonvoorbereiding staat er in de woonkamer van de marathonloper ook een tent waarin je regen en wind kunt na- bootsen, sneeuwbuien en stormen tot windkracht elf. Om het hoofd te kunnen bieden aan een onverwachte hittegolf laat hij in de strijkkamer van zijn vrouw een tropische tent optrekken. Om zich te oefenen in ontbering zal hij er vier uur per dag naar een dvd kijken met alle afleveringen van Expeditie Robinson. Trainen doet hij in speciale klimaatpakken die hem in een en dezelfde duurloop van de Noordpool naar het tropisch regen- woud voeren. Zelfs toiletbezoek staat voortaan in het teken van de marathon. In de poep en piestent leert Stitzinger anticiperen op verdwaalde hondendrollen die een marathonparcours verraderlijk glad kunnen maken.

Omdat hij gelooft in de maakbaarheid van succes zal hij zich ook een reactietent aanschaffen waarin hij leert omgaan met toeschouwers die pardoes de weg oversteken. In de geluidstent kan hij wennen aan schreeuwend publiek. En dan is er op zolder ook nog plaats voor een eettentje waarin hij zes weken lang kan oefenen op het aannemen van bidons en energierepen. Werkelijk niets zal hij aan het toeval overlaten.

Wilson Kipsang liep onlangs in Berlijn een nieuw wereldrecord op de marathon: 2.03.23 uur. Een peulenschil voor Patrick Stitzinger als hij voor zijn volgende marathon ook nog de ‘alles-in-een wereldrecord- tent’ op de kop kan tikken.

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>