Review Mizuno Wave Sayonara: ‘De roadschoen pur sang’

SAYONARA_MENS_SHOE_F_CMYK_ copy.jpg

Dit jaar kwam Mizuno met een nieuwe schoen op de markt. Het Japanse merk maakte daarbij een gewaagde keuze. De door veel lopers gewaardeerde Wave Precision werd vervangen door de Sayonara. Het is een van de lichtste schoenen die op dit moment verkrijgbaar is. Hiervoor ontwikkelde Mizuno een geheel nieuwe tussenzool die de naam U4ic (spreek uit als ‘euphoric’) meekreeg. Dit materiaal is 30% lichter dan het materiaal dat tot nu toe werd toegepast in de tussenzool waarbij comfort en dempend vermogen behouden zijn gebleven.

En ook op een aantal andere fronten is het een bijzondere schoen. Mizuno heeft gekozen de heeldrop, het hoogteverschil tussen teen en hiel, te verlagen van 12 naar 10 millimeter in de Wave Sayonara. Ook het bovenwerk is geheel nieuw. De volledige naadloze uitvoering van het bovenwerk zorgt voor een comfortabele én strakke pasvorm. Naast deze vernieuwingen is de Sayonara ook voorzien van de inmiddels vertrouwde Wave-technologie, een plaat in de zool die zorgt voor uitstekende demping en comfort tijdens het lopen.

EstherPlatteeuw_Mizuno

We vroegen zes testlopers, drie mannen en drie vrouwen, om de Sayonara uitvoerig te testen. De geselecteerde lopers hadden nauwelijks ervaring met schoenen van Mizuno. Slechts één testloper had eerder op dit merk gelopen. Ze hebben gemiddeld ruim 85 kilometer gelopen op de schoenen.

samenvatting
De testlopers reageerden unaniem enthousiast op de schoen. Wat met name opvalt is dat de combinatie demping en grondcontact hoog scoort, traditioneel een lastige combinatie bij hardloopschoenen. Dit maakt de Sayonara volgens een van de lopers tot de ‘roadschoen pur sang.’ Ook de pasvorm wordt als zeer goed ervaren. ‘Ik kon direct 80 minuten op de schoenen lopen zonder van schoenen te wisselen of blaren te lopen. Normaal moet ik schoenen altijd inlopen maar dat was bij deze schoenen niet nodig. Ook krijg ik vaak blaren van lichte schoenen maar ook dat is nog niet gebeurd.’

De testlopers zijn het erover eens dat het een ideale wedstrijdschoen is voor afstanden van 10 kilometer tot en met de halve marathon en daarnaast ook uitermate geschikt als trainingsschoen voor langere tempotrainingen en duurlopen. ‘Deze schoen is geschikt voor wedstrijden van 10 kilometer en langer. Langeafstandslopers zouden deze schoen echt eens moeten proberen,’ schrijft een van de testlopers. Een van de lopers werd zelfs tweede op deze schoenen tijdens de Open Militaire Kampioenschappen. Interessant detail was dat ook de winnaar op deze schoen liep en ook hij was erg te spreken over de schoen, zo schreef onze testpersoon. ‘Daarnaast is de schoen ook zeer geschikt voor tempotrainingen op de weg of in het bos.’

De testlopers waren het erover eens dat de Sayonara een waardevolle toevoeging is aan het reeds uitgebreide assortiment hardloopschoenen dat reeds verkrijgbaar is. ‘Ja, ik ga zeker vaker schoenen van Mizuno kopen en op dit type schoen ga ik nog vaak trainen.’ Op de vraag of de Sayonara een blijver is, antwoordde een van de lopers: ‘Voor mijzelf kan ik die vraag met een keihard JA! beantwoorden.’

Sayonara_Support Straps


testrapport

pasvorm
cijfer: 8,0
De pasvorm van de Sayonara wordt door alle testlopers geprezen. Het volledig naadloze bovenwerk sluit goed om de voet en houdt deze ook goed op zijn plaats. ‘De schoen zat als gegoten,’ was het oordeel. De Sayonara werd door twee lopers omschreven als een brede schoen. De loper met een wat bredere voorvoet vond dat ‘ideaal.’ Ook de andere loper vond de schoen meteen lekker lopen.

demping
cijfer: 7,8
De Sayonara wordt door haar makers omschreven als een schoen die ‘het beste van twee werelden combineert; het lichte en dynamische van een wedstrijdschoen met een subtiele ondersteuning en de stabiliteit van een support schoen.’ En die bewering maakt de Sayonara ook waar volgens onze testlopers. ‘Voor een lichte schoen heeft deze wel veel demping,’ zo stelt een van de lopers. ‘De demping is erg goed, te goed zelfs voor een baantraining waar ik een wat directer grondcontact prefereer maar de demping is uitermate geschikt voor het lopen op de weg. Ik ben euforisch over de U4iC tussenzool.’ Op de vraag wat het meest bevalt aan de Sayonara wordt de demping door een van de lopers nog eens naar voren gehaald. ‘De schoen voelt heel licht aan maar biedt toch voldoende demping. Ik ga automatisch wat harder lopen.’

steun
cijfer: 7,3
Ook over de steun die de Sayonara biedt zijn de lopers erg te spreken. Zeker in verhouding tot andere vergelijkbaar lichte schoenen scoort de Sayonara beter volgens een aantal testlopers. Dit ligt volgens een van de lopers aan de combinatie van het goed omsluitende bovenwerk in combinatie met de ‘subtiel aanwezige tussenzool’ die de schoen een grote mate van stabiliteit geeft.

grondcontact
cijfer: 8,2
De Sayonara is een uitermate lichte trainingsschoen. Dit komt met name door het gebruik van de U4iC-tussenzool, die 30% lichter is dan de traditionele tussenzool, en de iets lagere heeldrop. De testlopers hebben al aangegeven dat dit niet ten koste van de demping gaat. En hier lijkt het geheim van het enthousiasme over de Sayonara te liggen. De uitstekende demping gaat gepaard met een eveneens zeer goed grondcontact. Dat zijn twee kenmerken die vaak op gespannen voet met elkaar staan. Volgens de lopers hebben de makers hier een mooie balans in weten te vinden. ‘Ik heb op meerdere ondergronden met deze schoen gelopen (weg, bos, baan) en overal had ik een goed gevoel met de ondergrond, wat heel prettig is in tempotrainingen. Je voelt de grond goed, je kunt goed op je midvoet landen en dus ook weer snel omhoog ‘kaatsen’.

uiterlijk
cijfer: 8,3
Uiterlijk blijft natuurlijk vooral een kwestie van smaak. Maar het tamelijk ingetogen uiterlijk van de Sayonara valt erg goed bij de meeste testlopers. ‘Mooie kleurencombinatie, modern, neutraal,’ zijn termen die door de lopers worden gebruikt door de lopers die in meerderheid aangeven dat zij ook waarde hechten aan het uiterlijk van de schoen. Er wordt door een loper alleen een kleine kanttekening geplaatst bij het witte bovenwerk. ‘Eén nadeel: Het wit wordt in de bossen wel snel vies maar dan kun je wel zien dat je hard getraind hebt.’ Een andere loper is bang dat het bescheiden uiterlijk van de Sayonara daardoor moeite zal hebben om op te vallen tussen de felgekleurde schoenen van andere fabrikanten en adviseert ook een wat opvallendere kleurstelling op de markt te brengen.

verbeterpunten
Voor een eerste editie van een schoen zijn er opvallend weinig verbeterpunten. Er is slecht een loper die een duidelijk verbeterpunt aanwijst. ‘De veters kunnen voor in de schoen niet echt strak aangetrokken worden.’

MizunoSayonara44930

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>