Asielzoeker Mike Barsaiyan gooit de handdoek in de ring

Mike Barsaiyan foto Jeroen Tibbe
Foto: Jeroen Tibbe

Olympus’70 atleet Mike Barsaiyan moet op 27 augustus Nederland verlaten. Helaas ziet de Nederlandse regering na 7 jaar nog steeds geen noodzaak om de 10km loper een Nederlands paspoort te geven. Barsaiyan won de laatste 3 jaar meer dan 80% van de wedstrijden waar hij aan de start verscheen. Vooral in de regio Zuid Holland had hij vaak een mooie strijd met atleten als Patrick Kwist van Rotterdam Atletiek , Stanislas Talontski van av Sparta. Met 31 minuten over 10km en 1:06 op de halve marathon realiseerde hij zich wel dat hij op grond van zijn hardlooptijden geen Nederlands paspoort kon krijgen. Mike stortte zich daarom ook op een HBO studie, sinds 2011 studeerde hij op de Haagse Hogeschool. Normaliter helpt een succesvolle studie aan het verkrijgen van een Nederlands paspoort. Barsaiyan mocht echter enkele maanden geleden niet deelnemen aan tentamens, omdat hij geen identiteitskaart kon overleggen. Daardoor kan hij niet verder met zijn studie. De in ‘s-Gravenzande wonende hardloper stopt met zijn pogingen om asiel te verkrijgen. De 25-jarige atleet wil niet langer, dat zijn advocaat knokt voor verlenging van zijn verblijf in ons land. Barsaiyan is zijn onzekere bestaan in Nederland nu zat. Hij accepteert, na meer dan zeven jaar, nu wel het vliegticket van de overheid en reist nog deze maand naar het Afrikaanse Burundi. Volgens de regering is het inmiddels veilig genoeg in delen van zijn vaderland. Mike wil zijn toekomst nu op gaan bouwen in Kenia of Tanzania, maar eerst gaat hij zijn familie, waarmee hij al 7 jaar geen contact heeft gehad, opzoeken in Burundi.

Mike maakte deel uit van het hardloopteam www.ruitenburgrunners.nl en was een inspiratie voor zijn teamgenoten, bij wedstrijden ging hij altijd als laatste naar huis omdat hij voor iedereen tijd had voor een praatje. Hij straalde ontzettend veel plezier in hardlopen uit. Teamgenoot Erwin Sparreboom zei tijdens zijn afscheidstraining dat Mike naast een begenadigd atleet een warme persoonlijkheid en een fijn mens is. Ondanks zijn onzekere toekomst hier in NL was hij altijd opgewekt en bleef hij positief. En dat natuurlijk met zijn kenmerkende stralende glimlach. Ik zal onze gezamenlijke trainingen gaan missen. Ook zal het best even wennen zijn om bij de komende wedstrijden zonder Mike aan de start te staan…

Meer over Mike op www.ruitenburgrunners.nl

(Ingezonden bericht)

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  • Schreiner

    Met alle respect, maar het is een goede zaak dat de beste man zijn leven in Afrika een vervolg gaat geven.. Wanneer mensen als hij hier permanent zouden mogen blijven, dan is het hek van de dam en het land te klein op een gegeven moment.

    Accepteer deze beslissing en veel geluk en succes gewenst in Afrika.