Jip Vastenburg loopt NJR 5.000m: ‘Dat ik zover onder de 16 minuten zou lopen had ik niet gedacht’ [+ race]

Jip Vastenburg Nationaal record 5000m foto Johan Voogd 2
(Foto: Johan Voogd)

Jip Vastenburg heeft vanavond een nieuw nationaal juniorenrecord gelopen op de 5.000m. De pupil van Johan Voogd koos hiervoor een wedstrijd uit in Koblenz. Vastenburg kwam tot een tijd van 15:53.24. Ze verpulvert hiermee het oude record. Dat stond met 16:09.94 op naam van Adrienne Herzog. Met deze tijd liep ze bovendien ruim één minuut onder de gestelde limiet voor het EK Junioren dat komende zomer in het Italiaanse Rieti wordt gehouden. Daarvoor moest zij 16:55 lopen.

We stelden Jip enkele vragen:
Mijn eerste reactie:
Mijn eerste reactie op de tijd was vooral ongeloof. Ik had wel gedacht dat ik in staat kon zijn het Nederlands record te verbreken maar dat ik zo ver onder de 16 minuten ging lopen had ik niet gedacht. Zeker als je kijkt naar de omstandigheden waarin ik de tijd heb gelopen. Het weer was perfect maar heb de gehele race alleen gelopen.

– Hoe verliep de race?
In het begin voelde het tempo heel erg makkelijk aan net zoals op de training. Maar in eigenlijk elke vijf kilometer krijg je het met nog ongeveer 4/5 rondes te gaan natuurlijk zwaar. En dit was dan ook het enige punt waar ik de concurrentie een beetje miste. Maar gelukkig kon ik de laatste ronde nog wat meiden een ronde lappen waardoor ik nog een goed mikpunt had.

– Heb je de laatste ronde nog kunnen versnellen?
Ik liep met nog drie rondes te gaan op het schema van een tijd rond de 16.05. Dus vooral de laatste twee rondes heb ik nog een mooie versnelling kunnen inzetten. Dat is ook iets waar ik achteraf mezelf over heb verbaast omdat ik dacht ik vrij kapot zat, maar dat bleek toch mee te vallen. Wat nog een grappig feit was, was dat er veel mensen op de baan stonden aan te moedigen hierdoor kon ik de laatste 200 meter de klok helemaal niet zien en dus moest ik hard sprinten omdat ik dacht dat ik anders het Nederlands record niet meer zou halen.

– Heb je vannacht goed kunnen slapen, of nog een paar keer aan de race gedacht?
Ik heb een zeer slechte nacht gehad en ik denk dat ik de race nog wel honderd keer ben nagelopen. Maar gelukkig lag ik in een zeer goed bed in een rustig hotel in Koblenz dus dan is het ook niet echt een probleem. Ik heb zelf om een uur vannacht nog een stukje geschreven voor een website omdat ik toch niet kon slapen.

– Hoe voelen de benen nu?
Benen voelen nu redelijk goed maar voel zeker dat ik een wedstrijd heb gelopen. Maar de vermoeidheid komt bij mij vaak de tweede dag dus morgen heb ik relatieve rustdag. Ben wel heel erg moe nu na een korte nacht en vooral ook na alle emoties die los komen na de wedstrijd.

Vorige week liep Vastenburg al een sterke 3.000m in Vught. Na afloop van die wedstrijd spraken we haar.

Ook Helen Hofstede liep een sterke race. Zij verbeterde haar persoonlijke record tot 16:06.75 .

mannen
Ook Edwin de Vries liep een 5.000m in Koblenz. De atleet van TDR die afgelopen zaterdag nog eenvoudig de 3.000m in Lisse won liep vandaag een persoonlijk record en kwam tot een tijd van 14:22. Daarmee komt hij zo’n zeven seconden tekort voor de limiet voor het EK onder 23 jaar. Patrick Stitiznger liep ook mee. Hij werd negende in een tijd van 14:08.09.

uitslagen
vrouwen 5.000m

1. Lehmann Valérie SUI 15:59,09
2. Aehling Caroline GER 16:01,52
3. Wenth Jennifer AUT 16:02,49
4. Hofstede Helen NL 16:06,75
5. Jenni Mirja SUI 16:08,58

vrouwen onder 23 5.000m

1. Vastenburg Jip NL 15:53,24
2. Schneuwly Mirjam SUI 17:28,81
3. Kamm Tamara SUI 18:36,93
4. Forster Muriel SUI 18:58,43

mannen 5.000m
1. Vojta Andreas AUT 13:57,06
2. Tesfaye Homiyu GER 13:58,73
3. Flügel Julian GER 13:59,63
4. Sonnenberg Nico GER 14:02,28
5. Bleistein Clemens GER 14:02,55
9. Sitzinger Patrick NL 14:08,09
23. de Vries Edwin NL 14:22,93

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  • Goedendag zeg, wat een mooie tijd! 1 minuut onder de EK-limiet lijkt me ook wel een record, zeg!

    Jip, als je dit leest: Gefeliciteerd en veel succes op het EK!

  • Bizar. Die tijd in Vught was 9.28 zag ik. Bijna datzelfde tempo heeft ze nu dan 5000 meter volgehouden… Kortom, ik hoop dat deze uitslag klopt. In dat geval natuurlijk een fantastische prestatie.

  • Geweldige tijd!
    Als ze zo’n goede eindsprint heeft, dan kan ze nog wel eens kans maken op een medaille op het EJK.
    Met gemak 9:28 lopen is bijzonder, misschien een poging wagen om het Nederlandse Record op deze afstand ook te verbeteren.

  • @Rene: Daar zit weinig AV34 bij. Al circa 5 jaar traint en groeit Jip onder coach Johan Voogd van atletiekschool Sotra (voorheen atletiekschool Aventus). De enige relatie met AV34 is de wedstrijdlicentie, zoals dat thans o.a. ook het geval is met o.a. de Sotra atleten (mila groep) Jacelyn Gruppen, Jorijn de Mare. Idem voor de sprint/hordengroep van Sotra (o.l.v. coach Betty Hofmeijer) met o.a.Nancy van Petersen, Marije van Hunenstijn, Krista Ijspeerd. De atletiekschool draait al ruim 10 jaar. In die periode was er een groot aantal atleten in dezelfde situatie, nl. trainen bij de atletiekschool en de licentie bij AV34, zoals o.a. Dennis Licht, Arno Hoeven, Abdi Nageeye, Revelinho Eind, Daniel Franken, Susanne Dekkers. Overigens had en heeft ruim de helft van de Sotra atleten hun licentie bij hun eigen vereniging zoals o.a. GertJan Wassink, Reinier Bouma, Marian Zandberg, Stefan Nieuwland, Vincent Kerssies, Orphan van Faassen, Maarten van Baardwijk, Arend Jan Spierenburg, Roos-Sanne Claassen, . Let wel: steeds is “o.a.” vermeld: niet alle ledenlijsten zijn “uitgekamd”.