Rita Jeptoo en Lelisa Desisa winnen Boston

Rita Jeptoo na winnen Boston 2013

Rita Jeptoo en Lelisa Desisa hebben vandaag de Boston marathon gewonnen. In de wedstrijd zonder hazen werden geen snelle tijden gelopen, maar waren het, zowel bij de mannen als de vrouwen, twee bijzonder spannende races.

Verrassing
Bij de vrouwen was het een spannende race, waarbij al vroeg in de wedstrijd werd aangevallen. Maar telkens werden die vrouwen weer terug gepakt door de kopgroep. Na eerdere pogingen van enkele atletes probeerde Anne Dulce Felix het na ongeveer 1u40′ in de race. De Portugese wist een voorsprong op te bouwen tot meer dan een minuut, maar ook zij werd weer ingehaald. Dit gebeurde op initiatief van de latere winnares Rit Jeptoo, die lange tijd niet wist dat Dulce-Felix er vandoor was. ‘Ik dacht dat ik voorop liep, maar op 36km bleek dat Dulce-Felix er nog voor liep. Toen dacht ik, ik moet iets doen en ben gaan versnellen. Mijn trainingen zijn heel goed gegaan en ik hield mezelf voor om dat te doen wat ik in trainingen doe.’ Het gat met Dulce-Felix werd redelijk snel dichtgelopen. Hierbij had Jeptoo nog een drietal atletes op sleeptouw had genomen: Meseret Hailu, Sharon Cherop en Shalane Flanagan. Jeptoo wis ook deze atletes te lossen en kwam over de streep in een tijd van 2u26’25”. Ze schreef hiermee voor de tweede keer Boston op haar naam. Haile (2u26’58’) en Cherop (2u27’01”) volgden. Flanagan viel net buiten het podium.

De Duitse Mockenhaupt kwam als tiende over de streep in een tijd van 2u30’09”.

Mannen
Bij de mannen ging de winst naar Lelisa Desisa, die eerder dit jaar ook al de marathon van Dubai op zijn naam schreef. De Ethiopiër was de sterkste van de tot drie atleten uitgedunde kopgroep. Naast Desisa zaten daarin Gebregziabher Gebremariam en Micah Kogo. Het trio liep de laatste 2 kilometer van de race naast elkaar. Tegen de versnelling die Desisa in de laatste kilometer maakte, waren de beide andere atleten niet opgewassen. Mich Kogo, die in 2009 in de Parelloop het wereldrecord op de 10km bracht naar 27’01”, kwam in zijn debuutmarathon als tweede over de streep. Gebregziabher Gebremariam werd derde in 2u10’27”.

Uitslagen
1. Lelisa Desisa (ETH) 2:10:22
2. Micah Kogo (KEN) 2:10:27
3. Gebregziabher Gebremariam (ETH) 2:10:28

Vrouwen
1. Rita Jeptoo (KEN) 2:26:25
2. Meseret Hailu (ETH) 2:26:58
3. Sharon Cherop (KEN) 2:27:01
10. Sabrina Mockenhaupt (GER) 2:30:09

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  • gisteren is maar weer eens bewezen dat de strijdmarathon veel spannender is dan de Europese tijdmarathon. Het waren zowel bij de dames als de heren spannende gevechten. Weg met de hazen en de gerichtheid op tijd. Ik heb zelfs een ‘surplace’ gezien, geweldig! Het krijgt iets van wielrennen als er ook een gevecht ontstaat over wie er op kop gaat lopen.

    welke Nederlandse marathon durft het aan om hiervoor te kiezen, Eindhoven misschien?

  • Ik sluit me aan bij Stephan. Dit was echt een mooie wedstrijd. Ondermeer met de onverwachte aanval van Felix die nog ‘lang’ stand hield en daarna het gevecht van Flanagan om op het podium te komen. De tactische spelletjes in de kopgroep bij de mannen waren inderdaad ook fascinerend om te volgen. Niet alle wedstrijden moeten zo worden maar dit was een leuke afwisseling